TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Geriausi žiemos karnavalai Europoje – vienas iš jų vyksta Rumšiškėse

Portalas „The Guardian“ sudarė geriausių alternatyvių žiemos karnavalų sąrašą. Į jį pateko triukšmingos šventės, vykstančios Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Lietuvoje. Populiariaus britų portalo skaitytojams siūloma atvykti į Rumšiškes, kada čia švenčiamos Užgavėnės.
Užgavėnės Rumšiškėse
Užgavėnės Rumšiškėse / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kviečiame sužinoti visą dešimtuką.

Diunkerkas, Prancūzija

Pirmoji šventė šiame mieste įvyko XVII amžiuje ir buvo skirta vietiniams žvejams pagerbti, o dabar Diunkerke vykstanti fiesta yra viena seniausias tradicijas turinčių švenčių Prancūzijoje. Pagrindiniai renginiai paprastai vyksta likus maždaug trims dienoms iki Pelenų dienos. Tuomet miestas pilnas paradų, šventinio šurmulio ir silkių. Kam jos naudojamos? Sužinosite, jei atvyksite.

Kada vyksta: vasario 25-27 d. Daugiau informacijos: ot-dunkerque.fr

Pjemontas, Italija

Ispanija turi pomidorų mėtymo šventę, o Italijoje didžiausia šventė-mūšis skirta visiems, kurie mėgsta mėtytis apelsinais. Daugybe jų! Kad ir kaip keistai skambėtų, ši šventė-mūšis skirti pažymėti XIX a. Ivrea mieste įvykusį vietinių gyventojų ir Napoleono kariuomenės susirėmimą. Vaisių mėtymą papildo šventinė programa, kurioje tradiciškai netrūksta muzikos, taip pat paradų.

Kada vyksta: mėtytis apelsinais bus galima vasario 26 d. Kiti festivalio renginiai vyks visą vasarį. Daugiau informacijos: storicocarnevaleivrea.it

Bazelis, Šveicarija

Bazelyje vykstantis festivalis žinomas ne tik tarp vietinių – sakoma, jog jį kasmet aplanko 500 000 žmonių! Svarbiausias šventės akcentas – tradicinė persirengėlių, nešinų žibintais, eisena.

Kada vyksta: kovo 6-9 dienomis. Daugiau informacijos: lifeinbasel.com

Bohemija, Čekija

Lukáš Žentel nuotr./Karnavalas Hlinecko regione – Vortova
Lukáš Žentel nuotr./Karnavalas Hlinecko regione – Vortova

Čekai Užgavėnes švenčia visoje šalyje, tačiau didžiausio šventės vyksta Hlinecko regione, kuris įtrauktas į UNESCO nematerialojo turto paveldo sąrašą. Nors švęsti Užgavėnes čia draudė ir pirmieji katalikai, ir komunistinė valdžia, tradicija išliko – iki šių dienų šventė yra žinoma, puoselėjama ir mėgstama tiek vietinių, tiek turistų. Svarbiausias jos akcentas, kaip ir lietuviškose Užgavėnėse, – Morės deginimas ant laužo. Tai simbolizuoja žiemos pabaigą.

Kada vyksta: vasario 25-28 d. Daugiau informacijos: hlinsko.cz

Kadisas, Ispanija

Galbūt Kadise – viename iš Ispanijos uostamiesčių – vykstantis karnavalas nėra toks didelis kaip Rio, Trinidade ar Tenerifėje, tačiau jis turi savo vardą. Turistus ir vietinius – tiksliau minias jų – traukia šventės metu visame mieste sklindanti muzika, gatvės artistų pasirodymai, persirengėlių paradai. Pramogų šventės metu randa visi – tiek vaikai, tiek suaugę. Pati karnavalo kulminacija irgi įdomi – šventė baigiasi... sardinės laidotuvėmis.

Kada vyksta: vasario 23 d. – kovo 5 d. Daugiau informacijos: cadizturismo.com

Rumšiškės, Lietuva

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užgavėnės Rumšiškėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užgavėnės Rumšiškėse

Užgavėnės yra viena svarbiausių kalendorinių švenčių Lietuvoje ir minima visoje šalyje. Pasakoti apie šventės tradicijas greičiausiai neverta – lietuviai bent vieną kartą per savo gyvenimą tikrai yra dalyvavę Užgavėnėse. Jei ne, tai ištaisykite šią klaidą šiemet ir atvykite į Rumšiškes, kur kasmet vyksta Užgavėnių šventė. Paprastai joje netrūksta nieko: kepami blynai, vaikšto persirengėliai, renkama geriausia kaukė, kostiumas, kovoja Kanapinis su Lašininiu, o galiausiai sudeginama Morė, miniai šaukiant: „Žiema, žiema, bėk iš kiemo!“.

Kada vyksta: vasario 25 d. Daugiau informacijos: lithuania.travel

Ačirealė, Italija

Pietų Italijoje esantis barokinis miestas gali pelnytai didžiuotis čia vykstančiu didžiuliu karnavalu. Įdomu tai, kad šventė vyksta dukart per metus – vasarį ir rugpjūtį. Abiem atvejais turistai čia ras panašų vaizdų – šventinį šurmulį, daugybę muzikantų, margaspalvių plaustų, dekoruotų gėlėmis ir kitais pagražinimais.

Kada vyksta: vasario 18-19 d. ir 23-28 d. Daugiau informacijos: carnevaleacireale.info

La Palma, Kanarai, Ispanija

Šią šventę apibūdinti užtenka dviejų žodžių – baltas vakarėlis. Tačiau pasakyti tik tiek – per mažai. Užgavėnių antradienio išvakarėse minios žmonių, apsirengusių baltai, šoka miestelių gatvėse ir vienas kitą barsto talko pudra, nuo kurios jie tampa dar baltesni. Oficialus karnavalo pavadinimas – „Fiesta de Los Indianos“, o jos ištakos – į salyną atsikėlusių imigrantų – daugiausia iš Karibų ir Pietų Amerikos – tradicijas. Belieka pridurti, kad triukšminga fiesta tęsiasi visą savaitę.

Kada vyksta: vasario 24 d. – kovo 5 d. Daugiau informacijos: santacruzdelapalma.es

Bavarija, Vokietija

Gretos Pikutienės nuotr./Užgavėnių karnavalas Bonoje
Gretos Pikutienės nuotr./Užgavėnių karnavalas Bonoje, Vokietijoje

Vokiečiai puikiai žino, kas yra „penktasis sezonas“ (arba karnavalų sezonas). Dalis jo apima laikotarpį nuo Trijų Karalių (sausio 6 d.) iki Pelenų dienos. Didžiausia fiesta vyksta Kelne – prieš pat Užgavėnes. Tačiau šventiniai renginiai, kuriuose tikrai išvysite skrybėliuotų, kostiumuotų ir skarotų persirengėlių, vyksta visą savaitę ir visoje Bavarijoje. Papasakoti, kas jų metu darosi, sudėtinga – kur kas geriau tai išvysti savo akimis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Užgavėnių karnavale Vokietijos miesto gatvėse – vien kvailiai

Binche, Belgija

Gretos Pikutienės nuotr./Užgavėnių karnavalas Belgijoje, Binche miestelyje
Gretos Pikutienės nuotr./Užgavėnių karnavalas Belgijoje, Binche miestelyje

XIV a. siekiantis festivalis yra įtrauktas į UNESCO puoselėjamų renginių sąrašą. Vaškinėmis kaukėmis veidus uždengę šimtai vyrų žygiuoja karnavalo eisenoje, greta jų, persirengę specialiais kostiumais, šokinėja medinėmis lazdelėmis apsiginklavę „The Gilles“ – tradiciniai šios eisenos persirengėliai. Dalis jų pasipuošę stručių plunksnomis.

Kada vyksta: vasario 28 d. Daugiau informacijos: carnavaldebinche.be

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius