Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Gurmaniškiausi Trakų rajono patiekalai

Ar dažnai į Trakus važiuojate kibinų? Turbūt daugeliui kibinas yra tapęs Trakų rajono simboliu ir yra neatsiejamas nuo pasivaikščiojimo prie pilies ar pasisėdėjimo su draugų kompanija. Tačiau tik didžiausi gurmanai žino, kad Trakų rajonas garsėja ne tik kibinais. Juose galima rasti ir kitų skanių, tradicinių patiekalų.
Grikinė babka
Grikinė babka / Projekto partnerio nuotr.

Duona

Iš arčiau pažvelkite į didžią namų tradiciją – duonos kepimą. Tai vienas senųjų lietuvių amatų. Sakoma, kad šviežiai kepamos duonos kvapas į namus pritraukia gerovę ir sėkmę, o netekėjusioms merginoms šis kvapas padeda pritraukti patį geriausią vyrą. Trakuose turėsite galimybę ne tik paragauti lietuviškos naminės duonos, tačiau galėsite išsikepti kepalėlį ir patys. Kol duona keps, susipažinsite su su duonos keliu, protėvių kasdieniniais darbais, senoviniais įrankiais, sužinosite, kodėl duonos kelias nėra lengvas ir už ką duoną reikia mylėti, gerbti ir saugoti.

Duona_Projektas amatai-1-0954
Duona_Projektas amatai-1-0954

Grikinė babka

Tai apvalus pyragas iš grikinių miltų, kuris būdingas tik dzūkų regionui. Kadangi Dzūkijos žemės nederlingos, grikiai ir grikių babka yra ypatingas patiekalas. Trakų rajone galite tiek paragauti šio negirdėto patiekalo, tiek kartu su šeimininke ją pasigaminti. Kol babka keps, galėsite plačiau sužinoti apie grikių atsiradimą Lietuvoje, pasimokyti liaudies dainų ir muzikinių žaidimų.

Projekto partnerio nuotr./Grikinė babka
Projekto partnerio nuotr./Grikinė babka

Karaimų kiubetė

Tai tradicinis karaimų patiekalas, suburiantis visą šeimą prie stalo. Paprastai visai šeimai būdavo kepama viena kiubetė ir valgoma ji tiek kaip užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas. Viršutinė kiubetės dalis valgoma kartu su sultiniu, o likusioji – kaip antras patiekalas. Trakų rajone galite paragauti kiubetės ne tik su mėsa, bet ir su žuvimi, grybais ar sūriu.

Projekto partnerio nuotr./Kiubetė
Projekto partnerio nuotr./Kiubetė

Sūriai

Trakuose pažinkite sūrių įvairovę. Tradicinis lietuviškas varškės sūris gali būti tiek saldus, tiek pasūdytas, su kmynais, razinomis, aguonomis ar prieskoniais. Turėsite progą susipažinti su sūrio gamybos procesu ir paskanauti jo su uogiene ar medumi.

Projekto partnerio nuotr./Sūriai
Projekto partnerio nuotr./Sūriai

„Keliaudama Trakuose susipažinau su man neregėta virtuve. Apie dalį patiekalų net nebuvau girdėjusi, todėl labai smagu paragauti tradicinių lietuviškų ar karaimų patiekalų ir taip praplėsti savo akiratį bei pamaloninti skonio receptorius,“ – pasakoja keliautoja Jurgita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius