Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Hurgados viešbučio „Bella Vista“ užpuolikams nusilenkusi lietuvė: „Maniau, kad jie animatoriai“

Po sausio 8-ąją lietuvių itin pamėgtame Hurgados viešbutyje „Bella Vista Hotel“ įvykdyto dviejų jaunų egiptiečių išpuolio, kuomet buvo sužeisti keli turistai, gyvenimas vėl pamažu ima tekėti sava vaga. Per vieną naktį šis viešbutis tapo kone saugiausia vieta Egipte. Jame vis dar įsikūrę tie, kurie išgyveno įvykių dramą ar net buvo sužeisti. Lietuviai taip pat nevengia apsistoti jame.

Nusilenkė užpuolikams

Jūratė iš Ariogalos Hurgadoje ilsėjosi pirmą kartą. Kartu su nepilnamete dukra iki sausio 16-osios ji buvo apsistojusi „Bella Vista Hotel“ viešbutyje. Lemtingąjį vakarą moteriai teko savomis akimis išvysti ir net pasisveikinti su mirtimi pasibaigusio išpuolio dalyviais.

Sauliaus Stanevičiaus nuotr./Jūratė, nusilenkusi „Bella Vista“ viešbučio užpuolikams
Sauliaus Stankevičiaus nuotr./Jūratė (kairėje), nusilenkusi „Bella Vista“ viešbučio užpuolikams

„Leidomės iš antro aukšto į restoraną ir pamatėme vestibiulyje stovinčius du jaunus vyrus. Vienas laikė vėliavą su arabiškais rašmenimis, kitas kažkuo mosavo. Pagalvojau, kad tai – pramogas rengiantys animatoriai. Pasisveikinau su jais nusilenkdama. Jie trumpam nutilo ir atsakė į tai. Tuomet šone pamatėme paklaikusiomis iš baimės akimis stovinčius ir mus kviečiančius registratūros darbuotojus“, – istoriją ėmė pasakoti moteris.

Užpuolikams atsukus nugarą, šie ėmė garsiai rėkti. Riksmas, anot Jūratės, priminė priešmirtinį spiegimą.

Užpuolikams atsukus nugarą, šie ėmė garsiai rėkti. Riksmas, anot Jūratės, priminė priešmirtinį spiegimą. Ją ir jos dukrą staiga kažkas įtraukė į koridorių. Liepė kuo greičiau eiti į restoraną.

„O restorane žmonės sau ramiai valgė. Priėjusi prie vienos pažįstamos turistės, pasakiau, kad vyksta užpuolimas, o ši į mane pažiūrėjo kaip į pakvaišusią. Puolėme su dukra į tualetą. Kartu su viena moterimi iš Biržų užsidarėme vienoje iš kabinų. Girdėjome, kaip vyrai ateina atlikti savo reikalų, bet bijojome lįsti lauk“, – rodydama tualete telefonu dar spėtą pasidaryti asmenukę, teigė Jūratė.

Sauliaus Stankevičiaus nuotr./Jūratė viešbutyje po išpuolio
Sauliaus Stankevičiaus nuotr./Jūratė po išpuolio su viešbučio apsauginiais

Moteris ėmė rašyti žinutes vyrui bei kelionių organizatoriui „Novaturui“. Klausti, kas gi vyksta. Tualete trise jos išbuvo kone tris valandas.

Karolinos Stažytės nuotr./Tualete „Bella Vistoje“ besislėpusios Jūratės susirašinėjimas su kelionių organizatoriumi
Karolinos Stažytės nuotr./Tualete „Bella Vistoje“ besislėpusios Jūratės susirašinėjimas su kelionių organizatoriumi

„Baimė ne juokais valdė. Mąsčiau, kas būtų, jei teroristai įsiveržtų. Užstočiau dukrą kūnu. Tas klaikus jausmas atsileido tik po trijų dienų. Dukrai teko girdyti raminamuosius.

Nukautų užpuolikų kūnai išgulėjo 8 valandas. Einant pusryčiauti, juos galėjai perlipti. Žmonai liepiau užsimerkti.

Viešbutyje dvi dienas buvau persekiojama apsaugininkų, nes nusilenkimo užpuolikams gestas, žinoma, jiems pasirodė keistas“, – teigė moteris, iki šiol nesuprantanti, kodėl užpuolikai į jas nešovė.

Atsiprašymo nesulaukė

Sausio 16-ąją iš Hurgados išvyko ir „Bella Vista Hotel“ įvykius su žmona išgyvenęs šilutiškis Saulius Stankevičius. Lemtingąją dieną, išgirdus neramumus vestibiulyje, vyrui teko pusnuogiam bėgti iš masažo kabineto į savo kambarį, kuriame, sustatęs gynybines užtvaras iš baldų, kurį laiką jis ir pratūnojo.

Sauliaus Stanevičiaus nuotr./„Bella Vista“ viešbutis po išpuolio
Sauliaus Stankevičiaus nuotr./Sauliaus Stankevičiaus kambarys po išpuolio viešbutyje

„Niekur nesinorėjo eiti nei tą, nei kitą vakarą. Tai – prisiminimas visam gyvenimui“, – nusipurtė vyras, patikinęs, jog viešbučio nekeitė dėl to, kad po įvykio jis tapo bene saugiausia vieta.

Stankevičiai iki šiol mena kraupias to vakaro akimirkas: šūvius, priešmirtinį šauksmą „Allahu Akbar“ ir baisingą išgąstį. Vyrui ant kūno išlikusi didžiulė mėlynė – susitrenkė skuosdamas kuo toliau nuo įvykių epicentro.

„Nukautų užpuolikų kūnai išgulėjo 8 valandas. Einant pusryčiauti, juos galėjai perlipti. Žmonai liepiau užsimerkti. Pasirodžius kažkokiems generolams, bent jau kėdėmis apstatė“, – tikino Saulius.

Sauliaus Stanevičiaus nuotr./„Bella Vista“ viešbutis po išpuolio
Sauliaus Stankevičiaus nuotr./„Bella Vista“ viešbučio vestibiulyje užpuolikų kūnai išgulėjo 8 valandas

Niekas, pasak jo, viešbučio gyventojų už šį incidentą neatsiprašė. Tik grįžusius iš ligoninės sužeistus švedą ir austrę „Bella Vista Hotel“ darbuotojai pasitiko su fanfaromis bei muzika.

„Į šį viešbutį važiuoju jau 15 metų. Susimąstysiu, ar toliau tai daryti verta. Tiesiog „Bella Vista Hotel“ yra itin mėgstamas lietuvių. Maistas jame puikus. O ir incidento dieną šis viešbutis buvo bene labiausiai užpildytas (80 procentų) Hurgadoje. Žinoma, per naktį labai ištuštėjo. Daug kas išsigandę susidėjo daiktus ir išvyko. Dieną po incidento viešbutyje liko gal 15 žmonių“, – patikino šilutiškis.

Sauliaus Stanevičiaus nuotr./„Bella Vista“ viešbutis Hurgadoje po išpuolio
Sauliaus Stankevičiaus nuotr./„Bella Vista“ viešbutis rytą po išpuolio

Sauliaus žmonos teigimu, tokios krizės, kaip po šio įvykio, Egipte dar nebuvo. Viešbučiai pustuščiai, parduotuvės, kuriose ji mėgdavo lankytis – uždarytos.

Lietuviai neišsigando

Įsitikinti tuo, kuo šiuo metu kvėpuoja Hurgados turizmo sektorius, galimybė buvo suteikta ir 15min žurnalistei, aplankiusiai ir patį „Bella Vista Hotel“ viešbutį.

Karolinos Stažytės nuotr./Hurgada po išpuolio „Bella Vista“ viešbutyje
Karolinos Stažytės nuotr./„Bella Vista“ viešbutis

Lietuvos kelionių organizatoriams atnaujinus trumpam sustabdytus skrydžius į šį kurortą, sausio 14-osios reiso lėktuvas, skrendantis į Hurgadą, buvo visiškai užpildytas. Žmonės nepabūgo keliauti į Egiptą.

Buvo baisu skristi. Norėjome atšaukti kelionę, tačiau nepavyko.

„Buvo baisu skristi. Norėjome atšaukti kelionę, tačiau nepavyko. Dar būdami Vilniaus oro uoste pamatėme, kaip mama paveiksluoja į stiklą atsirėmusią ir lėktuvus stebinčią savo dukrytę. Suspaudė širdį.

Juk po pernai metų pabaigoje nuvilnijusių Šarm aš Šeicho įvykių, kuomet teroristai susprogdino iš kurorto pakilusį lainerį, pasaulis išvydo tokią pačią nutrauką. Joje užfiksuota į langą rankutėmis atsirėmusi, terorizmo atakos metu žuvusi mergytė iš Rusijos“, – su ašaromis akyse teigė sausio 14-ąją į Hurgadą išskridęs kaunietis Arūnas.

Karolinos Stažytės nuotr./Į Hurgadą sausio 14-ąją atvykę lietuviai: Jolanta ir Audrius bei Erika ir Arūnas
Karolinos Stažytės nuotr./Į Hurgadą sausio 14-ąją atvykę lietuviai: Jolanta ir Audrius bei Erika ir Arūnas

Vyras prisipažino ilgą laiką nebijojęs skristi. Baimė atsirado tik po to, kai pernai vokietis pilotas į uolas sudaužė iš Ispanijos į Vokietiją skraidintą lėktuvą. Į Egiptą Arūnas skrido jau išgėręs raminamųjų.

„Dar atsivežiau neperšaunamą liemenę, o šalmą žadu nusipirkti Hurgadoje, – humoro jausmo nestokojo lietuvis. – Pasiėmiau vieną tuščią lagaminą. Prikrausiu į jį neleistinų vežti koralų ir rankšluosčių. Bus lauktuvės draugams. Juk daugiau čia neskrisiu.“

Praleidęs dieną Hurgadoje Arūnas vis dėlto prisipažino: iš toliau viskas atrodo baisiau.

Dar atsivežiau neperšaunamą liemenę, o šalmą žadu nusipirkti Hurgadoje, – humoro jausmo nestokojo lietuvis.

„Kur teroristai smogs vėl – niekas nežino. Mirsim – tai mirsim. Bent jau paatostogavę“, – šyptelėjo kaunietis.

Nusivylė kelionių organizatoriumi

Arūno žmona Erika piktinosi savo kelionių organizatoriumi. Anot jos, iškart po sausio 8-osios incidento jie teigė atšauksiantys skrydį. Vėliau siūlė pakeisti atostogų kryptį, o galiausiai paaiškėjo, kad skrydis į priekį yra, o atgal ne.

„Kelialapį su mažiausios kainos garantija įsigijome liepą. Kitur skristi neišgalime. Savaitės Egipte neužtenka, tad pirkome 9 dienų kelionę. Pasiėmėme atostogas. O išėjo taip, kad grįžti į Lietuvą turėsime po 7 dienų. Jie nukirpo mūsų atostogas.

Nors skrydžiai iš Rusijos po lėktuvo katastrofos buvo atšaukti, rusai ir toliau skraido į Egiptą per Turkiją ar Minską.

Ir po ilgų ginčų kompensavo tai, grąžindami 175 eurus. Taigi už savaitės kelialapį sumokėjome daugiau nei bet kas kitas“, – piktinosi Erika, pabrėždama, jog dėl išpuolio patirtus nuostolius kelionių organizatoriai sukrovė ant klientų pečių.

Pasak ne pirmą kartą Egipte besilankančios moters, šiemet pamėgtas viešbutis – pustuštis. Šarm aš Šeicho ir „Bella Vista Hotel“ įvykiai išties smogė Egipto turizmui. Tačiau rusai ir toliau plūsta.

Nors skrydžiai iš Rusijos po lėktuvo katastrofos buvo atšaukti, jie ir toliau skraido į Egiptą per Turkiją ar Minską“, – patikino Erika.

Į Hurgadą ją su vyru Arūnu atlydėjo draugų pora Jolanta ir Audrius, kurių dvylikametis sūnus pabūgo skristi kartu su tėvais.

„Pamatęs per televizorių sausio 8-osios įvykius jis išsigando ir pasakė, niekur neskrisiantis. Iš pradžių kelionių organizatorius žadėjo už tai skirti baudą, vėliau grąžino pinigus“, – teigė Jolanta.

Nukentėję austrai toliau atostogauja

Sausio 14 dieną 15min žurnalistei apsilankius prie viešbučio „Bella Vista Hotel“ restorano „La Luna“, šalia kurio ir įvyko paniką sukėlęs incidentas, jo durys buvo tvirtai užvertos.

Egipto valdžia nusprendė uždaryti viešbučių restoranų paradinius įėjimus: nuo šiol į juos patekti bus galima tik praėjus metalinio detektoriaus patikrą pačiame viešbutyje. Tokios patikros įrengtos ir prekybos centruose.

Sustiprintas saugumas ir įvažiuojant į viešbučių teritorijas: prie vartų pasitikę sargybiniai veidrodiniais įrankiais apžiūri, ar po mašinos apačia nebandoma įsivežti sprogmenų.

Karolinos Stažytės nuotr./„Bella Vista“ viešbutis
Karolinos Stažytės nuotr./„Bella Vista“ viešbutis

Virš laukinių „Bella Vista Hotel“ durų iškilo didžiulis plakatas, kuriame – šalies vėliavos fone arabiškais rašmenimis užrašyta: „Ilgai gyvuok, Egipte“.

Viešbučio vestibiulyje sutiktos dvi tik ką jame apsistojusios lietuvės teigė nieko nebijančios.

Dabar bijosi Vilniuje į Kaziuko mugę išeiti? Juk bet kur gali kilti konfliktas.

„Dabar bijosi Vilniuje į Kaziuko mugę išeiti? Juk bet kur gali kilti konfliktas. Buvo paaiškinta, kad tai – ne teroristinis aktas, o tiesiog gatvėje įvykęs dviejų jaunuolių skandalas“, – tikino jau daug metų į Hurgadą atostogauti vykstanti Liudmila iš Vilniaus.

Kitą dieną po incidento moteris prisipažino suabejojusi, ar nevertėtų rezervuoti kito viešbučio. Tačiau prisiskaičiusi, kaip pati sakė, užsienio naujienų portalų, nusprendė nieko nekeisti.

Tik atvykusios į viešbutį, moterys sutiko sausio 8-ąją nukentėjusių austrų porelę. Pasak klaipėdietės Birutės, moteriai buvo sutvarstytas kaklas, vyrui – nieko nenutiko.

Sauliaus Stanevičiaus nuotr./Austrė, nukentėjusi per „Bella Vista“ viešbučio užpuolimą
Sauliaus Stankevičiaus nuotr./Austrė, nukentėjusi per „Bella Vista“ viešbučio užpuolimą

„Jie „Bella Vista Hotel“ yra apsistoję dviem mėnesiams. Ir iš ligoninės grįžo atgal į jį. Tad ko mes turime bijoti?“ – tikino Birutė.

Ištuštėję viešbučiai bei gatvės

Visoje Hurgadoje šiuo metu tvyro jai nebūdinga ramuma. Turistų sumažėję daugiau nei perpus. Tai išduoda ir pustuštis naujasis šio kurorto oro uosto terminalas. Iš devynių pasų patikros postų dirba vos vienas. O patikros eilė, anksčiau besitęsdavusi kelias valandas, šiandien aptarnaujama per pusvalandį.

Koralų apžiūrėti plukdantys jachtų kapitonai prisipažįsta: šiuo metu mūšis dėl geresnės laivo vietos prie rifo nevyksta. Telpa visi, nes turistų – itin sumažėję. Tad ir plaukimų skaičius sumenkęs. Ir garsiojoje Rojaus saloje poilsiautojų – vos kelios dešimtys.

Karolinos Stažytės nuotr./Rojaus saloje
Karolinos Stažytės nuotr./Rojaus saloje

Kol nejaučiamas turistų pagausėjimas, tvarkomos gatvės, šveičiami viešbučių baseinai.

Gyvenimas Hurgadoje nesustojo: ryškaus mėlynumo Raudonoji jūra, slepianti neišpasakyto grožio koralus ir skalaujanti smėlėtus paplūdimius, toliau plukdo jachtas bei pasitinka nardytojus, mečetėse skamba maldos, viešbučių restoranuose čirška maistas, o jo reikalaudamos aplink kojas ir toliau tebesisuka egiptiečių dievinamos katės.

Karolinos Stažytės nuotr./Hurgados pakrantė
Karolinos Stažytės nuotr./Hurgados pakrantė

Keliuose mašinos ir toliau pypsi, norėdamos atkreipti dėmesį į bet kokį atliekamą veiksmą. Glaudžiai susėdę atviruose sunkvežimių bagažinėse, vietiniai vėl skuba į darbus.

Karolinos Stažytės nuotr./Hurgada darbininkai vyksta iš darbo
Karolinos Stažytės nuotr./Hurgada darbininkai vyksta iš darbo

Tie turistai, kurie laiką leidžia Egipte šiuo metu, pasitinkami išskėstomis rankomis. Kiekvienas jų Egipto turizmo sektoriui dabar – lyg aukso grynuolis.

VIDEO: Turistų apleistoje Hurgadoje įsivyravo ramybė

15min žurnalisto kelionę į Hurgadą surengė tarptautinis kelionių organizatorius „Tez tour“.  Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius