Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Baltijos jūrą išleidžiami dvylika išgydytų ruonių

Dvylika išgelbėtų ir išgydytų ruonių iš Lietuvos jūrų muziejaus pirmadienį grįš į Baltijos jūrą.
Ruoniukai netrukus iškeliaus į jūrą.
Ruoniukai netrukus iškeliaus į jūrą. / A. Mažūno nuotr.

„Į jūrą pirmiausia paleidžiame tuos ruoniukus, kurie sveria ne mažiau 40 kilogramų“, – sakė muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas.

Šių metų pavasarį Jūrų muziejaus specialistų pagalbos prireikė 20-iai išsekusių ruonių jauniklių. Vienas iš jų neišgyveno. Pirmą kartą muziejininkams teko rūpintis ruoniuku, kuris nesvėrė ne dešimties kilogramų.

„Visi ruoniukai turėjo labai daug bėdų. Be jau įprastų – išsekimo, viduriavimo – prisidėjo ir Pox virusas (panašus į vėjaraupius), ir tai, kad dėl vietos stokos jie gyveno susigrūdę, todėl lengvai užsikrėsdavo vienas nuo kito. Be to, jų charakteriai skirtingi – ne kiekvienas kovoja dėl maisto, todėl būdavo apstumdomas piktesnių ir tokiam nepavyko priaugti reikiamo laisvei svorio“, – Jūrų muziejaus pranešime cituojamas A.Grušas.

Kol statomos Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras, ruoniukai gydomi viename iš kabinetų, kur įrengtos dvi vonios, administracijos pastate, paskui iškeliauja į karantino patalpas ir į baseiną muziejuje.

Visi ruoniukai gydyti antibiotikais.

Likusieji ruoniukai bus paleisti į Baltiją tada, kai jiems pavyks priaugti reikiamą svorį.

„Ruoniukai maitinami nedidelėmis silkutėmis. Kiekvienam jų parai reikia mažiausiai trijų kilogramų“, – teigė muziejaus specialistas.

Baltijos pilkieji ruoniai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius