Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilgaamžė Velykų tradicija Andalūzijoje: kas yra turistus gąsdinantys nazarėnai?

Kasmet, kol lietuviai ruošiasi Velykų sekmadienio dažytų kiaušių ritinėjimo ir kiečiausio margučio galo turnyrams, andalūzų galvose kirba visai kiti dalykai. Patikėkite – zuikučiai ir kiaušiniai čia nėra pirmaeilis rūpestis. Visi vyrai, moterys ir vaikai ruošiasi Šventosios Savaitės procesijoms.

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo lankytinas vietas, kultūrą, tradicijas, papročius ir gastronomiją Virgenextra.lt pasakoja ten gyvenantys Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Įkvėpimų kelionėms ne tik iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Šį kartą pasakojame apie nazarėnus. Jei dabar esate Andalūzijoje ir stebite ar dar laukiate pasirodant procesijos – nazarėnus pažinsite iš tolo.

Šie eisenos personažai, apsirėdę ilgais apsiaustais, ant galvos dėvi aukštus, smailius gobtuvus, o pasaulį mato tik per dvi akims iškirptas skylutes. Sunerimote?

Laimos Druknerytės nuotr./Šventosios Savaitės procesijos dalyviai – nazarėnai
Laimos Druknerytės nuotr./Šventosios Savaitės procesijos dalyviai – nazarėnai

Taip, nerimui pagrindo yra – tokį gobtuvą vadiną „el capirote“ ir jis atsirado dar rūsčiaisiais inkvizicijos laikais. Jei „capirote“ uždėdavo pasmerktajam, reikšdavo, kad nusidėjėlio kaltė įrodyta ir belieka sulaukti bausmės paskelbimo.

Toks aprėdas, nors ir nelabai patogus, atrodo išties įspūdingai.

XVII amžiuje Sevilijos religinės brolijos sugalvojo šį atributą įvesti į Šventosios savaitės procesijos protokolą – taip nazarėnai galėtų demonstruoti savo atgailą už padarytas kaltes ir tuo pačiu likti anonimais.

Taigi, brolijos pasirinko juos reprezentuojančias spalvas, pasigamino capirotes ir paskleidė šią mada po visą Andalūziją. Toks aprėdas, nors ir nelabai patogus, atrodo išties įspūdingai. O be to, ir labai praktiškas: niekas nežino, kas yra kas, net jei šios eisenos dalyvis yra pats miesto meras.

Daugiau nazarėnų kostiumų, kurie užfiksuoti Semana Santa metu galite išvysti Laimos Druknerytės nuotraukose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius