Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ispanijos perlas – Andalūzija: vien čia esančių UNESCO saugomų objektų apžiūrai reikėtų 8 dienų

Gal norėtumėte pakeliauti po Andalūziją (Ispanija) kišenėje turėdami ne šiaip kelionių vadovą, o UNESCO saugomo paveldo objektų sąrašą? Andalūzijos sąrašas nėra trumpas – jeigu kiekvienam pažymėtam objektui skirtumėte bent po pilną dieną, susidarytų įspūdinga 8 dienų kelionė. Tiesa, vienas šio sąrašo objektų yra gan abstrakčiai aprašytas, todėl jo apžiūrą patartume derinti su kitų paveldo paminklų lankymu.
UNESCO saugomi objektai Andalūzijoje
UNESCO saugomi objektai Andalūzijoje / Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr.

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo lankytinas vietas, kultūrą, tradicijas, papročius ir gastronomiją Virgenextra.lt pasakoja ten gyvenantys Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Įkvėpimų kelionėms ne tik iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Patogiausia kelionę pradėti nuo Antekeros miestelio. Jis yra Andalūzijos centre ir arčiausiai Malagos tarptautinio oro uosto – šiame miestelyje rasite pirmąjį UNESCO paveldo sąrašo objektą – Antekeros dolmenus.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Antekeros dolmenai
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Antekeros dolmenai

Iš tiesų į vieną sąrašo eilutę įtrauktos net penkios vietos: trys žmonių rankomis statyti priešistoriniai kapinynai – dolmenai (Menga, Viera bei El Romeral Tholos) bei du unikalūs gamtos kūriniai (La Peña de los Enamorados ir El Torcal de Antequera).

Mokslininkai teigia, kad tai, ko gero, pirmasis gamtos ir žmogaus rankų darbo architektūros kūrinys, nes visi žmogaus pastatyti dolmenai orientuoti pagal gamtos orientyrus.

Mokslininkai teigia, kad tai, ko gero, pirmasis gamtos ir žmogaus rankų darbo architektūros kūrinys.

Iš Antekeros važiuojame 90 kilometrų rytų kryptimi į Granadą, kurioje aplankysime kitą UNESCO sąrašo jungtinį objektą – Granados Alambrą, Generalife ir priešais juos ant kalno esantį Albaicín rajoną. Visas šis junginys reikšmingas savo islamo kultūros paveldo verte, o įspūdingiausias šiame sąraše yra Nazari rūmų kompleksas.

Nuo Granados persikeliame į Chaeno provinciją ir vos už geros valandos kelio įsukame į dar vieną jungtinį paveldo objektą –Ubedą ir Baesą, kurie laikomi Ispanijos renesanso architektūros perlais. Abu miestai turėjo ypatingas ekonomines teises prekybai su Naujuoju pasauliu, todėl nenuostabu, kad sukaupti turtai atsispindėjo įspūdingoje Renesanso laikų architektūroje.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Ubeda
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Ubeda

Nuo Baesos sukame į šiaurės vakarus link Kordobos, iki kurios tik 150 kilometrų. Čia nesunkiai rasime dar vieną UNESCO paveldo objektą – Kordobos istorinį centrą, kurį sudaro zona aplink Kordobos mečetę – katedrą: Romėnų tiltas su Calahora bokštu, Alcázar de los Reyes Cristianos, San Basilio ir Juderia rajonai.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Baesa
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Baesa

Vos už 8 kilometrų nuo miesto senosios dalies yra jau ketvirtasis sąrašo objektas – Medina Azahara – senoviniai kalifato rūmai, valdovų užmiesčio rezidencija. Medina Azahara yra laikoma viena iš islamo meno viršūnių tiek dėl savo struktūros ir urbanistinio išplanavimo, tiek dėl medžiagų įvairovės, naudojamų architektūrinių sprendimų ir nepaprasto dekoratyvinių elementų turtingumo bei kokybės.

Sukame į Seviliją, kuri yra vėl tik už pusantros valandos kelio. Šio miesto centre lankome dar vieną UNESCO objektą, tiksliau trijų pastatų kompleksą, išsidėsčiusį aplink Triumfo aikštę – Katedrą su Girldos bokštu, Karališkuosius Alcázar rūmus ir Indijos Archyvą.

Sevilijos katedra yra didžiausia gotikinė šventykla Europoje, Alcázar rūmai stebina įvairių epochų architektūra ir sodais, o Indijos Archyvas unikalus savo istorine reikšme.

Iš Sevilijos važiuojame į pietvakarius palei Gvadalkivyro upę ir po gero pusvalandžio patenkame į tikrą gamtos šventovę – Donjanos nacionalinį parką. Cituoju oficialią priežastį, dėl kurios šis parkas atsidūrė UNESCO sąraše:

„Šios išskirtinės didelės Viduržemio jūros šlapžemės buvo paskelbtos Pasaulio paveldo objektu todėl, kad jose egzistuoja ekosistemos, suteikiančios prieglobstį įvairiai faunai. Donjana yra didžiausias ekologinis rezervatas Europoje, o jo pelkėse žiemą gyvena daugybė vandens paukščių rūšių iš Arkties regiono, kurių kiekvienais metais priskaičiuojama apie 200 000 individų. Ši saugomos gamtos erdvė yra gyvybiškai svarbi dėl jos ekosistemų įvairovės“.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Donjanos nacionalinis parkas
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Donjanos nacionalinis parkas

Keliaudami šiuo įspūdingų maršrutu pakeliui galėjote apžiūrėti ir kai kuriuos paskutiniojo – aštuntojo – UNESCO saugomo objekto paminklus, kurie apibrėžiami gana abstrakčiai – „Pirėnų pusiasalio priešistorinio periodo uolų menas“.

Donjana yra didžiausias ekologinis rezervatas Europoje.

Viso Iberijos pusiasalio olose randama daugybė priešistorinių piešinių, kuriuos paliko mūsų protėviai. Keliaudami po Andalūziją piešinių galite rasti tiesiog atvirose olų nišose ar vertikaliose sienose. Unikaliausi yra saugomi kaip kultūros paminklai, todėl jų apžiūrėti lengvai nepavyks.

Taigi – surinkite kompaniją bendražygių, atsispauskite šį sąrašą ir įspūdinga savaitės trukmės kelionė garantuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius