Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Įspūdingas rekordas: vos per 3 mėn. norvegė ir nepalietis įveikė 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių

Norvegų alpinistė Kristin Harila ir Tenjenas Sherpa (Lama) šiandien Pakistane įkopė į antrą pagal aukštį pasaulio viršukalnę ir per tris mėnesius įveikė 14 aštuoniatūkstantininkų, rašoma „The Himalayan Times“.
Kristin Harila
Kristin Harila / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Seven Summit Treks“ ekspedicijos direktoriaus Chhango Dawa Sherpa, Kristin ir Tenjenas liepos 27 d., apie 11.30 val. Nepalo laiku, įkopė į antrą pagal aukštį pasaulio viršukalnę ir tapo greičiausiais alpinistais, įveikusiais 14 viršukalnių virš 8000 m. „Jie tai padarė per tris mėnesius“, – sakė jis.

Daugiau nei 200 alpinistų patraukė į K2, nes rado labai trumpą oro langą. Daugelis alpinistų dėl nestabilių oro sąlygų nutraukė savo viršukalnės siekimo žygius. „Tai buvo gana sudėtinga dėl gilaus sniego ir keistų orų, bet jie tai padarė“, – iš bazinės stovyklos THT sakė Chhangas Dawa.

Kristin kartu su Makalu gyvenančiu šerpu liepos 18 d. įveikė G1, o liepos 23 d. – Platųjį kalną (angl. Broad Peak). Liepos 15 d. jie taip pat įkopė į 13-ą pagal aukštį pasaulio kalną G2, o birželio 26 d. – į Nanga Parbatą.

Pasak SST vadovo Thaneswaro Guragai, visus 14 kalnų, aukštesnių nei 8000 m, jie įveikė vos per 92 dienas. Anksčiau, birželio 10 d., jie įkopė į Manaslu, birželio 5 d. – į Anapurną, o gegužės 29 d. – į Daulagirį.

Siekdami įveikti visas 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių, daugkartiniai rekordininkai gegužės 23 d. įkopė į Everestą ir Lhocę. Gegužės 18 d. duetas taip pat įkopė į Kančendžungą.

„Scanpix“/AP nuotr. / Kristin Harila ir Tenjenas Sherpa
„Scanpix“/AP nuotr. / Kristin Harila ir Tenjenas Sherpa

Kristin kartu su Tenjenu ambicingą 14 viršūnių projektą pradėjo balandžio 26 d. įkopę į Šišapangmą, o gegužės 3 d. įkopė į Čo Oju Tibete. Gegužės 15 d. alpinistai įkopė į Makalu.

37 metų Kristin, kuriai priklauso keli greičiausio įkopimo rekordai, jau tapo pirmąja moterimi alpiniste, kuri vos per vienerius metus ir penkias dienas greičiausiai įkopė į 14 viršukalnių virš 8000 m, pranešė „Seven Summit Treks“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius