Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istoriniai Trakai: įspūdingas takas per pelkes, pirmasis alpakų ūkis Lietuvoje ir vienas fotogeniškiausių Lietuvos dvarų

Pažintinis takas, kuriuo einant atsiveria įspūdingi vaizdai į pelkes ir jose augančius medžius, pirmasis alpakų ūkis Lietuvoje ir vienas gražiausių dvarų šalyje – tai tik keletas Trakų traukos objektų, dėl kurių verta užsukti į šį istorinį miestą. Trakai alsuoja ne tik istorija, bet ir pramogomis bei kerinčiais gamtos ir architektūros vaizdais.

Šias išskirtines, Trakų apylinkėse įsikūrusias, vietas aplankyti paprasta ir elektromobiliu, o elektromobilių įkrovimo sprendimus teikiantis „Ignitis grupei“ priklausantis prekės ženklas ir platforma „Ignitis On“ sudarė patogų maršrutą, kuriuo keliaujant elektromobilį galima patogiai įkrauti vien tik žaliąja energija.

Ignitis nuotr./Istoriniai Trakai: įspūdingas takas per pelkes, pirmasis alpakų ūkis Lietuvoje ir vienas fotogeniškiausių Lietuvos dvarų
Ignitis nuotr./Istoriniai Trakai: įspūdingas takas per pelkes, pirmasis alpakų ūkis Lietuvoje ir vienas fotogeniškiausių Lietuvos dvarų

Pirmasis maršruto sustojimas – vaizdingasis Varnikų pažintinis takas

Tarp Lentvario ir Trakų – Varnikų draustinyje per telkšančią Ilgelio pelkę driekiasi Varnikų pažintinis takas. Tai arčiausiai Vilniaus esantis takas per pelkes, kurio bendras ilgis siekia beveik 4 kilometrus. Daugiau nei pusę jo maršruto sudaro medinių lentelių takas, o aukštapelkės pakraštyje įrengta apžvalgos aikštelė – gražiausia pažintinio tako vieta.

Varnikų botaninis-zoologinis draustinis – geriausiai ištirta Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijos dalis. Čia aptinkama ir pasigėrėti galima daugiau nei 600 skirtingų aukštesniųjų augalų rūšių, iš kurių net 16 yra įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pramoga laisvadieniu – pasivaikščiojimas virš pelkės.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pramoga laisvadieniu – pasivaikščiojimas virš pelkės.

Alpakų ūkis

Tęsiant kelionę elektromobiliu, galima nesunkiai nukeliauti į šalia Trakų įsikūrusį Alpakų ūkį. Tai pirmasis toks ūkis Lietuvoje – 2011 m. į jį atkeliavo vos 5 alpakos iš Čilės, o dabar čia jų jau daugiau negu 50. Apsilankymas minkšta vilna pasižyminčių ir itin draugiškų alpakų ūkyje ypatingai žavi vaikus, tačiau yra puiki pramoga ir galimybė su gyvūnais pabendrauti visiems norintiems. Vasaros metu tai itin paklausi vieta, tad norint apsilankyti, reikėtų užsiregistruoti iš anksto.

Angelų kalva

Toliau važiuojant maršrutu, nuo alpakų ūkio grįžtant link Trakų centro, galima nuklysti prie Angelų kalvos. Ši kalva vardą gavo neatsitiktinai – pažvelgus į Galvės ežeryno teritoriją iš paukščio skrydžio, jis panašus į sparnus išskleidusį angelą. Angelo kūną ir kojas sudaro Galvės, Totoriškių ir Lukos (arba Bernardinų) ežerai, išskleistus sparnus – Skaisčio ir Akmenos ežerai, o angelo galva – tai Angelų kalva.

Šiandien kalvą puošia per 40 didingų angelų, iš ąžuolo drožtos skulptūros bei koplytstulpiai, siekiantys beveik 6 metrus. Lietuvos ir užsienio menininkų ąžuolinėse skulptūrose atsispindi tradicinė medžio drožyba, kryždirbystė. Ant kalvos po truputį gabenami ir iš kitų medžiagų sukurti angelai: 2015-aisiais į šią vietą atkeliavo granito galvą turintis angelas, o 2017-aisiais metais – metalinis angelas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angelų kalva šalia Trakų
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angelų kalva šalia Trakų

Užutrakio dvaras

Vos už keleto minučių kelionės nuo Angelų kalvos, pusiasalyje tarp Galvės ir Skaisčio ežerų, įsikūręs vienas įspūdingiausių dvarų Lietuvoje, grafų Tiškevičių šeimos vasaros rezidencija – Užutrakio dvaras. Jį klestėjimo metu išlaikė 800 hektarų ūkis, o pačios dvaro sodybos ūkinėje dalyje stovėjo 19 mūrinių ir medinių ūkio pastatų: gyvenamieji sodininko, keltininko namai, kumetynai, kalvė, arklidė, karvidės ir kiti.

Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą dvaras buvo nacionalizuotas vokiečių, po karo čia veikė KGB aukštų pareigūnų sanatorija, o vėliau – pionierių stovykla ir poilsio namai bei valstybinė turizmo bazė. Šiuo metu, dvaras yra Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos dalis, jame dažnai vyksta įvairūs renginiai, koncertai, dvaras labai mėgstamas jaunavedžių, fotografų ir turistų.

Iš atvirais paviljonais karūnuotos dvaro terasa atsiveria vaizdingas Trakų pilies ir Galvės ežero peizažas. Aplink dvarą driekiasi garsaus prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Francua André sukurtas parkas. Aplink rūmus sukurti prancūziški parteriai su karpomų liepų alėjomis, ornamentiniais gėlynais ir skulptūromis. Šalia driekiasi romantiškas angliškojo stiliaus parkas su tvenkiniais, dirbtinėmis uolomis, tilteliu, rotonda bei Marijos skulptūra. Parke gausu vietinių bei atvežtinių augalų rūšių, o čia esančią augmeniją subtiliai papildo ir iš naujo įveistos senovinių rožių veislės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Užutrakio dvaro sodybos rūmai
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Užutrakio dvaro sodybos rūmai

Trakų salos pilis

Nuo Užutrakio dvaro, kitoje Galvės ežero pusėje, plika akimi puikiai matoma Trakų pilis. Tiesa, norint ją pasiekti reikia sėsti į elektromobilį ir apvažiuojant ežerus keliauti į Trakų miesto centrą. Čia, netoli pilies, Karaimų g. 46A, įsikūrusi ir „Ignitis On“ elektromobilių įkrovimo stotelė, kurioje palikus transporto priemonę krautis, galima ramiai pasivaikščioti po istorinę Trakų pilį ir kitus istorinio miesto objektus.

„Ignitis On“ tinkle yra daugiau nei 100 elektromobilių įkrovimų stotelių, kuriomis patogiai galima naudotis per specialią programėlę. Joje galima matyti arčiausiai esančias stoteles, jų užimtumą, krovimo įkainius, naudojimosi jungtimis sąlygas ir net maršrutus iki vietos. „Ignitis On“ stotelių tinklas sparčiai plečiasi, o prie to gali prisidėti kiekvienas – siūlyti savo turimas lokacijas internetu ir galbūt jose greitu metu taip pat atsiras naujos įkrovimo stotelės.

Trakų pilis yra vienas iš labiausiai lankomų objektų ne tik Trakuose, bet ir visoje Lietuvoje. XIV–XV a. vienoje iš daugiau nei dvidešimties Galvės ežero salų įkurdinta pilis yra itin strategiškai patogioje vietoje – ją iš visų pusių saugo vanduo. Statant Trakų salos pilį, ežero vandens lygis buvo beveik 2 metrais aukštesnis už dabartinį, tad tai buvo ideali gynybinė priemonė. O pati sala anksčiau buvo trijų atskirų mažų salelių grupė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų pilis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trakų pilis

Dabar pilyje veikia muziejus, galima aplankyti įvairias parodas ir ekspozicijas. Vasaros metu pilis virsta išskirtine kultūrine erdve, kurioje vyksta įvairūs renginiai, pasirodymai ir netgi koncertai.

Trakų piliakalnis – aukų kalnas

Kiek paėjėjus nuo pilies, galima rasti ir Trakų piliakalnį, kuris nuo senų laikų vadinamas Aukų kalnu. Kodėl šiam objektui duotas toks vardas – mįslė. Legenda byloja apie ant šio kalno pagonių dievams aukojamas aukas, tačiau kol kas nėra rasta jokių patikimų šaltinių, patvirtinančių, kad šis piliakalnis kadaise buvo pagonių aukojimo apeigų vieta.

Šiuo metu piliakalnis aptvertas teritorijos tvarkymo darbams – čia planuojama įrengti pažintinį taką su apžvalgos aikštele, tad ją užbaigus, piliakalnis taps dar vienu gausiai lankomu Trakų pažintiniu objektu, kuriame atsivers nuostabus vaizdas į Trakų pilį.

Kibinai ir Trakų istorijos muziejus

Tuo tarpu keliaujant dabar ir tęsiant pasivaikščiojimą, pakeliui link paskutinio maršruto taško, galima paragauti tradicinio karaimų patiekalo – kibinų, kuris yra neatsiejama Trakų dalis – čia kur akis užmato rasite įvairiausių restoranėlių, kavinių ir kioskelių, kurie šį užkandį pardavinėja. Na, o pasistiprinus galima aplankyti ir Trakų istorijos muziejų, kuris įsikūręs Lietuvos gynybinės architektūros komplekse – Salos ir Pusiasalio pilyse. Muziejaus fonduose sukaupti dideli archeologijos, numizmatikos, raštijos, taikomosios dailės, istorijos eksponatų rinkiniai.

Paskutinė stotelė – Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo mažoji bazilika

Dar vienas išskirtinis objektas, kuris tarp turistų žinomas kiek mažiau – Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo mažoji bazilika. Mažiau žinoma ji tik todėl, kad lankantis Trakuose šio didingo pastato galima ir nepastebėti, nes jis įsiterpęs kiek nuošaliau nuo pagrindinių gatvių, tačiau pakėlus galvą virš medžių viršūnių ar žvelgiant iš paukščio skrydžio, bažnyčia akivaizdžiai dominuoja tarp gyvenamųjų namų.

Tai dvasinis miesto centras, tiek dydžiu, tiek ir svarba prilygęs patiems Trakų salos pilies rūmams. Ši bažnyčia ne veltui vadinama bazilika, jos mastas ir istorija išskirtinė – ji nė sykio nebuvo uždaryta ar perėjusi į kitos konfesijos žinią, taip pat nei karto nebuvo naudota ne pagal paskirtį, todėl mena ilgaamžes Lietuvos tikėjimo tradicijas.

Būtent šį maršrutą aplankė ir kelionių elektromobiliu po Lietuvą iššūkį priėmęs Paulius Mikolaitis, dar žinomas kaip Paul de Miko, kuris savo nuotykiams pasitelkė tik žaliąja energija įkraunamą „Ignitis On“ įkrovimo stotelių tinklą. Kaip jam sekėsi keliauti antruoju maršrutu galite stebėti ir video siužete.

VIDEO: Elektromobiliu aplink Lietuvą su Paul de Miko: nauji atradimai istoriniuose Trakuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius