Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Įvardinta pati keisčiausia kalba pasaulyje

Oslo universiteto lingvistikos profesorius Rolfas Theilas įvardijo pačią keisčiausią kalbą pasaulyje. Jo manymu, tai piraha genties, gyvenančios Amazonės džiunglėse, kalba, rašo sciencenordic.com.
Piraha genties vaikai
Piraha genties vaikai / Kadras iš „YouTube“

Pasak R.Theilo, Brazilijos teritorijoje gyvenančios piraha genties kalba yra viena iš labiausiai toninių. Kitaip tariant, kalboje prasmę turi garso aukštis. Pavyzdžiui, žodžiai „draugas“ ir „priešas“ rašomi taip pat, bet ištariami skirtingai – aukštesniu arba žemesniu tonu.

Be to, kalba turi kalbėjimo, dainavimo ir švilpavimo variantus. Švilpavimo kalbos atmainą naudoja vyrai medžioklės metu, kad galėtų keistis informacija, bet nenubaidytų grobio. Kalba turi patį mažiausią garsų skaičių – vos tris balses ir aštuonis priebalsius.

VIDEO: Piraha genties vyrai medžioklėje

Piraha kalboje nėra skaitvardžių ir spalvas nusakančių žodžių. Kiekis nusakomas vienu iš trijų žodžių „keli“, „dar daugiau“ ir „daug“, bet šie žodžiai jokių konkrečių skaitinių reikšmių neturi. Kas vienam piraha genties nariui gali atrodyti „keli“, kitam jau gali būti „dar daugiau“.

VIDEO: Skaitvardžiai piraha genties kalboje

Jeigu reikia apibūdinti spalvą, naudojami žodžiai, apibūdinantys tokios pat spalvos daiktą: „kraujas“ – „raudona“ arba „lapas“ – „žalia“.

Piraha genties kalboje nėra nei būtojo, nei būsimojo laiko. Tai susiję ir su šios genties atstovų pasaulėžiūra – jiems egzistuoja tik dabartis, tai, ką jie patys patiria ar mato šiuo metu.

VIDEO: Piraha kalba

Kelis dešimtmečius piraha genties atstovus mėginta atversti į krikščionybę, tačiau visos pastangos baigėsi nesėkme, nes šie džiunglių žmonės atsisako suprasti, kaip galima tikėti Jėzumi Kristumi, kurio nė vienas misionierius nėra matęs ar kalbėjęsis su juo asmeniškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius