-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai pakanka tik savo kompanijos: kodėl Madeirą taip mėgsta solo keliautojai?

Išgirdus žodį „kelionė“, ko gero, daugeliui iškyla keliaujančių šeimų, porų, draugų vaizdas. Tačiau pastebima, kad vis labiau auga ir mėgstančiųjų keliauti vienumoje skaičius. Vertinantys laisvę, neretai renkasi tokias pat laisvas vietas, kaip kad Atlanto vandenyno skalaujamą Madeirą.
Madeira
Madeira / Pranešimo autorių nuotr.

„Didžiausias tokių kelionių privalumas – laisvė pačiam planuoti savo dienotvarkę ir sau tinkamu tempu pažinti svečios šalies kasdienybę. Pavieniai keliautojai mėgsta salas, taip pat ir Madeirą, dėl jų kompaktiškumo ir išskirtinės kultūros, su kuria gali susipažinti taip, kaip nori patys“, – pranešime spaudai teigia „Itaka Lietuva“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė.

123RF.com nuotr. / Madeira
123RF.com nuotr. / Madeira

Neįkainojama patirtis

Pailsėti nuo rutinos, įgyti gilesnės kultūrinės ar dvasinės patirties, geriau pažinti save – tik dalis tikslų, kuriuos sau kelia besirenkantieji solo keliones. Į šią kategoriją patenka ir išvykę „darbostogų“, kai užsienio šalyje ir dirbama, ir ilsimasi.

Tačiau didžioji dalis tų, kurie pirmą kartą pabando keliauti vieni, tokias keliones apibūdina kaip visiškai naują patirtį, kurią sukuria ne tik nauja aplinka, bet ir kartu keliaujančių norai bei pageidavimai.

„Be to, kelionės vienumoje leidžia skirti laiko sau tiek, kiek norisi, visiškai nesiderinant prie kitų keliautojų poreikių, nes jų – tiesiog nėra. Tokios kelionės suteikia tiek daugiau privatumo, tiek ir daugiau spontaniškumo, kartais vietoje nusprendus pakoreguoti savo planus“, – pasakoja D.Strumskienė.

TOP 5 patarimai, kurie pravers solo keliautojams Madeiroje

Ieškantiems galbūt pirmosios solo kelionės, kalbinama kelionių ekspertė pataria atrasti Atlanto vandenyne esančią, Portugalijai priklausančią Madeiros salą. Nors ir pakankamai nedidelė, amžino pavasario klimatu pasipuošusi sala, pasak D.Strumskienės, gali padovanoti pluoštą įspūdžių ir smagių pirmųjų patirčių keliaujant vienumoje.

123RF.com nuotr. / Madeira
123RF.com nuotr. / Madeira

„Madeira – jau kuris laikas nesvetimas kraštas keliautojams iš Lietuvos. Tačiau net ir ne sykį ten apsilankiusieji kaskart grįžta vis su naujais įspūdžiais. Todėl solo keliautojams, ypač, jei tai – jūsų pirma tokia kelionė, pravers keletas naudingų patarimų“, – sako kelionių ekspertė.

Keliaukite po visą salą

Madeira – plotu nedidelė, tačiau savo kultūra ir patirtimis gausi sala. Norint ją patirti visapusiškai, būtina keliauti po visą salą. Nuo jaukių žvejybinių miestelių ir žaliuojančių slėnių iki debesų glostomų kalnų viršūnių – visa tai neabejotinai paliks didžiulį įspūdį.

Shutterstock nuotr. / Madeira
Shutterstock nuotr. / Madeira

Privatumą vertinantiems ir laisvę rinktis kelionės maršrutą vertinantiems solo keliautojams pravers išsinuomotas automobilis. Patartina juo pasirūpinti iš anksto – nuomojamų automobilių kiekis saloje yra gana mažas, todėl visai privačioms atostogoms prireiks šiek tiek planavimo.

Per daug rūbų nebūna

Tiek Lietuvoje, tiek ir Madeiroje pavasaris pasižymi permainingais orais, ir jei vandenyno pakrantėje gali kepinti kone 30 laipsnių kaitra, išsukus iš kelio link kalnų pravers ir striukė. Laimei, sniego Madeiroje nebūna niekada, todėl žieminės kepurės neprireiks.

Tačiau kelioninėje kuprinėje vietos turėtų atrasti patogūs žygio batai – būtų nuodėmė nesileisti žygiui į kalnus, apsauginis kremas nuo saulės, kepurė ar skrybėlė, vandens batai – vis dėlto, vandenyno pakrantė yra akmenuota, neperšlampama striukė.

Įkvėpkite kalnų gaivos

Kadangi kuprinėje vietos atrado žygio batai, tiesiog būtina iš arčiau susipažinti su nuostabia ir išskirtine Madeiros gamta. Sala – vulkaninės kilmės, todėl jos peizažą raižo kalnų viršūnės, o geografinis atokumas nulėmė tai, kad čia galima sutikti daugybę unikalių augalų rūšių.

Shutterstock nuotr. / Madeira
Shutterstock nuotr. / Madeira

Visiems keliautojams, ir ne tik keliaujantiems vienumoje, rekomenduojama įveikti bent kelias levadas – kilometrus besitęsiančius žmonių suformuotus vandens kanalus. Einant šalia jų esančiais takais atsivers stulbinančios panoramos ir miškų gilumoje pasislėpę kriokliai.

Išmėginkite vietinių siūlomas pramogas

Pažintį su Madeira verta pratęsti ir iš arčiau susipažįstant su salos kultūra. Vietiniai gyventojai – itin draugiški atvykėliams, o jei keliaujate vienumoje, apipils jus dėmesiu ir svetingumu.

Saloje kone visus metus vyksta patys įvairiausi renginiai: nuo tradicinio, visą mėnesį trunkančio gėlių festivalio iki fejerverkų festivalio gruodį, kuomet naktinis dangus virš Atlanto vandenyno pražysta įvairiausiomis spalvomis.

Vietiniai gyventojai – itin draugiški atvykėliams, o jei keliaujate vienumoje, apipils jus dėmesiu ir svetingumu.

Tačiau bene įdomiausia atrakcija – kvapą gniaužiantis pasivažinėjimas „tomoban“ – pintomis šiaudinėmis rogutėmis. Šios rogutės – išskirtinės visame pasaulyje, kuriomis itin dideliu greičiu leidžiamasi žemyn kalvotomis Funšalio gatvėmis. Laimei, saugumo jausmą suteiks rogučių judėjimą reguliuojantys vežėjai. Jie avi specialius batus, kuriais stabdo, jei darosi nesaugu ar reikia pasukti transporto priemonę.

Paragaukite madeirietiškų „šašlykų“

Žinoma, neatsiejama pažinties su bet kuriuo svečiu kraštu dalis – vietinės virtuvės patiekalų ragavimas (patartina tai padaryti jau pasivažinėjus „tomoban“ rogutėmis). Nors sala žinoma dėl savo jūros gėrybių patiekalų, paskanauti verta ir gerai pažįstamo maisto, kuris Madeiroje įgauna naujų atspalvių. Vienas iš tokių – populiarųjį šašlyką primenanti espetada. Tai – portugališkas terminas, vartojamas maisto gaminimo ant iešmų technikai ir taip paruoštiems patiekalams pavadinti.

Espetada gali būti paruošta su įvairių rūšių mėsa, kalmarais arba žuvimi. Dažniausiai naudojama jautiena arba kiauliena, taip pat jų mišinys. Madeiroje espetada gaminama iš jautienos kubelių, suvertų ant iešmelių, pagamintų iš lauro krūmo šakelių. Prieš kepant, mėsa pagardinama druska, pipirais, česnakais ir lauro lapais. Beje, Madeiroje esantis laurų miškas yra įtrauktas į UNESCO Gamtos paveldo sąrašą ir taip pat vertas apsilankymo.

123RF.com nuotr. / Kamara de Lobosas, Madeira
123RF.com nuotr. / Kamara de Lobosas, Madeira

Troškulį keliaujantieji po salą numalšins paragavę vietinio pasiflorų limonado „Brisa“. Prieš daugiau nei penkis dešimtmečius sukurtas gėrimas tapo viena iš Madeiros vizitinių kortelių, o savo populiarumu saloje, tikėtina, lenkia net ir visame pasaulyje gerai žinomus gėrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius