Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į Jordaniją: paslaptingasis Petros miestas ir rausvo smėlio dykuma

Naujieji septyni pasaulio stebuklai – tai įspūdingų šiuolaikinio pasaulio statinių sąrašas. Jame puikuojasi tokie architektūriniai perlai kaip Didžioji kinų siena, inkų miestas Maču Pikču, garsioji Rio de Žaneire stūksanti Kristaus statula, Čičen Ica – majų miesto griuvėsiai, Romos Koliziejus, didingasis Tadžmahalas. Į šį sąrašą patenka ir Jordanijos pasididžiavimas – Petros miestas.
 Petra
Petra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujųjų septynių pasaulio stebuklų sąrašas buvos sudarytas 2007-aisiais metais. Be jokių abejonių, keliautojams jis tapo paskata, savo akimis išvysti įspūdingiausius šių laikų statinius. Šalys, kuriose stūkso naujieji stebuklai, džiaugėsi suaktyvėjusiu turizmu. Ypač šį suaktyvėjimą pajuto Jordanija. Šį kartą norime kiek plačiau papasakoti apie šią paslaptingą šalį.

VIDEO: 5 įspūdingiausios Jordanijos vietos, kurias privalu pamatyti

Žinoma, viešint joje, aplankyti Petrą tiesiog būtina, tačiau Jordanijoje gausu ir kitokių įdomybių. Tad siūlome jums paskaityti apie dešimt Jordanijos vietų, kurias, keliaujant po šią šalį, pamatyti tikrai verta!

Akmeninis Petros miestas

Shutterstock.com nuotr./Akmeninis Petros miestas
Shutterstock.com nuotr./Akmeninis Petros miestas

Savo sąrašą privalome pradėti nuo Jordanijos pasididžiavimo – Petros miesto, kuris dar vadinamas „Rausvąja dykumų legenda“, „Mirusiųjų karalyste“ ar „Spalvingųjų uolų vėriniu“. Tai vietovė, garsėjanti rausvomis uolomis, kuriose išskaptuoti milžiniški rūmai ir didingos skulptūros! Pasak archeologų, šis įspūdingas statinys mena ne vieną tūkstantmetį: rūmai uolose išskaptuoti maždaug 200 m. prieš mūsų erą.

Kadaise šis miestas priklausė nabatėjams – dar iki Kristaus laikų gyvenusiai genčiai. Apie ją išlikę gana nedaug informacijos. Žinoma, jog nabatėjai tikėjo vieną dievą, turėjo savo kalbą, raštą, vystė menus. Šie žmonės ne tik uolose išskaptavo rūmus, tačiau apylinkėse pastatė daugybę šventyklų. Šiandien, viešint Petroje, galime pamatyti išlikusius statinius.

Nebo kalnas

Shutterstock.com nuotr./Nebo kalnas
Shutterstock.com nuotr./Nebo kalnas

Nebo kalnas – tai Jordanijoje stūksantis 817 metrų aukščio kalnas, nuo kurio atsiveria panorama į Jordano slėnį ir Jerichono miestą. Tačiau šį kalną verta aplankyti ne tik dėl panoramos – ši vietovė turi ypatingą reikšmę krikščionybėje ir judaizme.

Pasak Senojo Testamento, ant Nebo kalno užkopęs Mozė pažvelgė į pažadėtąją žemę. Sakoma, jog ant šio kalno pranašas ir palaidotas, tačiau kapas nėra žinomas. Vis dėlto monumentas ant Nebo kalno stūkso – tai IV a. pastatytos bazilikos griuvėsiai. Išlikę nedaug – tik grindų mozaikos, tačiau aplink pastatytas naujas statinys, saugantis vertingą paveldą. Ant kalno taip pat stūkso įspūdingas varinių gyvačių kryžius, kurį sukūrė italų architektas Giovanni Fantoni. Nebo kalnas – tai vietovė, turinti ypatingą aurą. Jei viešėsite Jordanijoje, būtinai į jį užkopkite.

Jordanijos sostinė – Amanas

Shutterstock.com nuotr./Jordanijos sostinė – Amanas
Shutterstock.com nuotr./Jordanijos sostinė – Amanas

Jordanijos sostinė Amanas – tai miestas, kuriame senovinis paveldas tarytum susijungia su moderniuoju pasauliu. Čia gausu tiek monotoniškų kvartalų su mažyčiais nameliais, tiek spalvingų vinguriuojančių gatvelių, kuriose pasislėpusios meno galerijos, jaukios parduotuvėlės. Tiek prabangių dizainerių butikų, tiek Artimiesiems Rytams būdingų šurmuliuojančių turgaviečių.

Amanas gali didžiuotis ir romėnų palikimu. Ant aukščiausio sostinės kalno stūkso didingos tvirtovės – citadelės – griuvėsiai. Tikrai verta apsilankyti. Beje, nuo šio kalno atsiveria ir didinga Amano panorama. Dar vienas romėnų laikus menantis objektas – Romėniškasis teatras. Tai tikrų tikriausias miesto pasididžiavimas – puikiai atstatytas amfiteatras pasakoja neįkainojamą ilgų amžių istoriją.

Džarašas – miestas, kuriame gausu antikinių laikų paveldo

Shutterstock.com nuotr./Džarašas
Shutterstock.com nuotr./Džarašas

Dar vienas miestas, kuriame gausu antikinio palikimo – Džarašas. Jordanijos šiaurėje esantį miestą itin mėgsta turistai, mat architektūrinių įdomybių čia tikrai nestinga. Dzeuso ir Artemidės šventykla, kolonų apsuptos gatvės, teatrai, pirtys, miesto gynybinių sienų liekanos, ovalus forumas, Korintinės kolonos, Adriano arkos – tie, kurie domisi istorija ir architektūra, šiame mieste liks pakerėti. Rekomenduojame aplankyti!

Vadi Rumo dykuma

Shutterstock.com nuotr./Vadi Rumo dykuma
Shutterstock.com nuotr./Vadi Rumo dykuma

Vadi Rumas, arba Mėnulio slėnis, – tai akmenuota dykuma Jordanijoje. Sakoma, jog čia galima rasti viską, ko tik įmanoma tikėtis iš tikros dykumos. O vakarais, nusileidus saulei, Vadi Rumo dykuma tampa kiek mistiška ir bauginanti.

Vadi Rumo dykumą galime pavadinti chameleonu. Kodėl? Ogi dėl to, jog jos uolos, kalnai ir smėlis keičia spalvą. Kraštovaizdis atrodo vienaip tenkant saulei, tačiau visiškai kitaip jai esant zenite ar leidžiantis. Ne veltui šią dykumą itin pamėgę turistai, kurie dažniausiai po Mėnulio slėnį važinėjasi visureigiais. 2011 m. Vadi Rumo dykuma įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Negyvoji jūra

Shutterstock.com nuotr./Negyvoji jūra
Shutterstock.com nuotr./Negyvoji jūra

Dar viena vietovė, kurią, viešint Jordanijoje, tiesiog būtina pamatyti savo akimis, – Negyvoji jūra. Ir ne tik pamatyti, tačiau ir pasimėgauti šio gamtos stebuklo siūlomomis galiomis! Jūros vanduo itin sūrus, jame gausu įvairiausių mineralų. Pastarieji padeda atgauti jėgas, suteikia energijos, švytėjimo. Sakoma, jog Negyvosios jūros vanduo itin naudingas odai, sąnariams, plaukams, nagams.

Maudynės Negyvojoje jūroje taip pat labai įsimintinos. Druskų vandenyje tiek daug, jog jos visą laiką kelia į paviršių. Maudynių metu pasijusite tarytum besvoriai!

Dykumų pilys

Shutterstock.com nuotr./Dykumų pilys
Shutterstock.com nuotr./Dykumų pilys

Jordanijoje gausu ne tik Antikos laikus menančių statinių, bet ir arabų palikimo. Maždaug VII a. jie dykumose pristatė vienišų tvirtovių, kurios tarnavo tarytum nakvynės namai karavanams. Šios tvirtovės vadinamos „Dykumų pilimis“. Jordanijoje tokių pilių stūkso daugiau nei dešimt. Dar kelios slepiasi Izraelio, Sirijos, Palestinos teritorijose.

Bene garsiausios, iš išorės tikrai primenančios pilis, Kasr Charana ir Kasr Azrak tvirtovės. Na, o pavyzdžiui Kasr Amra eksterjeras atrodo tarytum pirties. Nepaisant to, viduje gausu puikiai išlikusių freskų. Jei viešėsite Jordanijoje, rekomenduojame aplankyti bent kelias dykumų pilis – susipažinsite su arabiškąja šalies puse.

Akaba – miestas prie Raudonosios jūros

Shutterstock.com nuotr./Akaba
Shutterstock.com nuotr./Akaba

Puikūs Raudonosios jūros paplūdimiai, mažos vietinių gyventojų krautuvėlės, didžiuliai prekybos centrai, medžiais apsodintos alėjos, viešbučiai, restoranai, barai – toks yra Akabos miestas. Ne veltui tai populiarus Jordanijos kurortas.

Raudonoji jūra garsėja nepaprastai turtingu povandeniniu pasauliu. Tad tikriausiai nenustebinsime pasakydami, jog nardymas – viena iš labiausiai turistų pamėgtų pramogų šiame kurorte. Jeigu viešėsite Akaboje, nepraleiskite galimybės pasigrožėti povandeniniu pasauliu ir jūs – įspūdžiai visam gyvenimui.

Danos biosferos rezervatas

Shutterstock.com nuotr./Danos biosferos rezervatas
Shutterstock.com nuotr./Danos biosferos rezervatas

Danos biosferos rezervatas – tai saugoma gamtos teritorija, esanti pietinėje Jordanijos dalyje. Ji apima Kadisijos plynaukštę, kuri iškyla iki 1500 metrų aukščio bei rytinį Vadi Arabos slėnio šlaitą.

Kodėl čia verta apsilankyti? Dėl pasakiškos gamtos! Teritorijoje gausu vaizdingų smiltainio, klinties, granito geologinių darinių, taip pat uolų, urvų, kanjonų. Rezervate auga net 703 augalų rūšys, tarp kurių dygūs krūmynai, taip pat kadagiai, ąžuolai, akacijos, kiparisai. Danos rezervate galima sutikti tokių retų gyvūnų, kaip nubiniai ožiai, karakalai, stepiniai pelėsakaliai ir kt. Beje, teritorijoje randama ir poleolito laikotarpio bei vėlesnių gyvenviečių liekanų. Ši vietovė tikrai sužavės keliautojus, dievinančius gamtos grožį.

Šventasis Madabos miestas

Shutterstock.com nuotr./Šventasis Madabos miestas
Shutterstock.com nuotr./Šventasis Madabos miestas

Madaba – tai miestas, kuris nuo Jordanijos sostinės Amano nutolęs vos 30 km atstumu. Šiame mieste gyvenama nuo ankstyvos senovės – čia randama vidurinio bronzos amžiaus paminklų. II– VII a. miestas buvo valdomas romėnų ir bizantiečių, tad nenuostabu, jog čia išlikę įspūdingo grožio Bizantijos laikotarpio mozaikų. Žymiausia iš jų – mozaika, esanti Šv. Jurgio bažnyčioje. Joje vaizduojamas senasis Palestinos žemėlapis. Beje, Madaba – tai miestas, vienijantis didžiausią krikščionių bendruomenę visoje Jordanijoje. Tad nenustebkite, jei viešėdami šiame mieste girdėsi bažnyčių varpų gaudesį.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Jordaniją.

VIDEO: Pigūs skrydžiai iš Lietuvos: 5 naujos įdomiausios kryptys, kur vykti šiemet

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius