Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kiek arbatpinigių reikia palikti skirtingose pasaulio šalyse, o kur negalima to daryti?

Arbatpinigiai – tai praktika, kuri kai kam atrodo įprasta, tačiau įvairiose pasaulio kultūrose ji gali skirtis. Tai labai svarbus dalykas, nes per maži arbatpinigiai arba, priešingai, jų palikimas gali būti priimti įžeidžiančiai.
Arbatpinigių dilema: palikti, nepalikti ar šiek šiek palikti?
Arbatpinigiai / 123rf.com

Arbatpinigių davimas keliaujant yra sudėtinga praktika, tačiau čia pateikiame vadovą, kuris padės ją šiek tiek supaprastinti, rašoma „The Travel“.

Arbatpinigiai JAV ir Kanadoje

JAV ir Kanadoje arbatpinigiai restoranuose yra privalomi, o baruose ir net prekių pristatymo vairuotojams – labai rekomenduojami. Arbatpinigiai restoranuose – tai daugiau ar mažiau paprastas mokslas, kai už aptarnavimą reikia pridėti 15–20 proc.

123rf.com nuotr./Empire State Building
123rf.com nuotr./Empire State Building

Tai iš esmės yra veiklos įvertinimas. Jei arbatpinigių paliekama mažiau nei 15 proc., paprastai tam reikia geros priežasties.

Kai kurie užsienio keliautojai dėl tokios praktikos gali nustebti, ypač tie, kurie yra kilę iš kultūrų, kur arbatpinigiai neduodami, tačiau tai yra absoliučiai privaloma. Kai kurių turistų lankomų vietų restoranai dabar automatiškai priskaičiuoja arbatpinigius, kad padėtų apsaugoti savo padavėjus nuo tų, kurie nesupranta šios praktikos.

Tai yra geras būdas nesusidaryti įpročio duoti per mažai arbatpinigių. Jeigu per mažai padėkoję už darbą dar kada sugrįšite į tą pačią vietą, jums užtikrins siaubingą aptarnavimą. Padavėjai prisimena, kas vertina jų sunkų darbą, o kas ne.

  • Geras aptarnavimas – 15 proc.
  • Puikus aptarnavimas – 20 proc.

Arbatpinigiai Europoje

Europoje arbatpinigiai yra įprastas dalykas. Keliautojai gali tikėtis, kad į daugumą sąskaitų bus automatiškai pridėta 5–10 proc. arbatpinigių, o jei to nebus padaryta, gali būti tikimasi, kad žmonės patys primokės 5–10 proc.

Paprastai patariama arbatpinigius mokėti grynaisiais, nes jų negalima pervesti kortele arba dažnai nepasiekia padavėjo.

  • Geras aptarnavimas – 5 proc.
  • Puikus aptarnavimas – 10 proc.

Arbatpinigiai Azijoje

Beveik visoje Azijoje arbatpinigių palikti nėra įprasta, o kai kur, pavyzdžiui, Japonijoje, tai netgi laikoma įžeidimu. Tačiau yra vietų, kur arbatpinigių tikimasi labiau nei kitur, ypač iš užsienio keliautojų.

Kambodža

Kambodžoje arbatpinigiai nėra įprastas dalykas vietiniams gyventojams, tačiau jų labiau tikimasi iš užsienio lankytojų. Lygiai taip pat, kaip meniu greta nurodomos tų pačių prekių kainos vietiniams gyventojams ir užsieniečiams, taip pat galima tikėtis arbatpinigių ir net prašyti jų už paslaugas.

123rf.com/Arbatpinigiai
123rf.com/Arbatpinigiai

Kambodžoje arbatpinigiai neturi būti dideli – keli JAV doleriai ir 10–20 JAV dolerių dienos pabaigoje tuktuko vairuotojui, jei jis su jumis praleido visą dieną.

  • Įprastiniai arbatpinigiai – 1–2 JAV doleriai
  • Visos dienos gidas arba tuktuko vairuotojas – 10–20 JAV dolerių

Indonezija

Indonezija – dar viena vieta, kur arbatpinigiai nėra vietinis paprotys, tačiau jų tikimasi iš užsienio keliautojų, ypač tų, kurie lankosi vietinėse įstaigose. Restoranuose keliautojai gali tikėtis, kad į sąskaitą bus įtrauktas 10 proc. mokestis, arba bus tikimasi, kad keliautojai pridės 5–10 proc. Taksi vairuotojai gali viltis 10 proc., o viešbučių darbuotojai taip pat gali tikėtis dolerio ar dviejų.

Gidai už savo paslaugas tikriausiai tikėsis daugiausia – apie 15–20 proc.

  • Aptarnavimas restoranuose – 5–10 proc.
  • Taksi – 10 proc.
  • Gidai – 15–20 proc.

Malaizija, Vietnamas ir Tailandas

Šiose trijose vietovėse arbatpinigių duoti reikia tik vakarietiškuose restoranuose ir turizmo centruose. Reikėtų tikėtis, kad kurortinių vietovių restoranuose ir kitose turistų lankomose vietose bus taikomas 10 proc. mokestis.

Darbuotojai, kurie prabangiuose viešbučiuose keliautojams neša krepšius, už savo paslaugas, tikėtina, vilsis gauti vieno JAV dolerio arbatpinigių atitikmens. Jei samdomi privatūs gidai, tuomet jie gali tikėtis papildomų 10–15 JAV dolerių už dieną.

  • Įprasti arbatpinigiai – 10 proc.
  • Ekskursijų vadovui – 10–15 JAV dolerių
Vida Press nuotr./Cua Van, Vietnamas
Vida Press nuotr./Cua Van, Vietnamas

Singapūras, Japonija ir Korėja

Šiose trijose šalyse arbatpinigių neskiriama, todėl net jų siūlymas gali būti laikomas nemandagiu. Jų įsitikinimu, nesiūlydami arbatpinigių jie skatina nuoseklią aptarnavimo kultūrą. Manoma, kad nė su vienu lankytoju neturėtų būti elgiamasi geriau nei su kitais.

Dėl to keliautojams tampa neįtikėtinai paprasta, nes jiems nereikia galvoti apie arbatpinigius. Tiesą sakant, jie turėtų būti atsargūs net siūlydami arbatpinigius, nes gali įžeisti.

Taivanas ir Kinija

Taivanas labai panašus į Singapūrą, Japoniją ir Korėją, nes čia labai mažai tikimasi arbatpinigių. Tiesa, kartais aukštos klasės restoranuose jie įtraukiami. Tačiau keliautojams nereikės per daug apie tai galvoti, nes iš jų nereikalaujama to daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius