Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje paminėta jachtos „Lietuva“ istorinio žygio sukaktis

Klaipėda iškiliai paminėjo jachtos „Lietuva“ apiplaukimo aplink pasaulį 30-metį – į viešbutį „VICTORIA Hotel Klaipėda“ rinkosi minėtos jachtos įgulos nariai, įvairių šalies miestų buriuotojai ir Klaipėdos valdžios atstovai.
Istorinė akimirka – jachtos „Lietuva“ kelionė aplink pasaulį
Istorinė akimirka – jachtos „Lietuva“ kelionė aplink pasaulį / Organizatorių nuotr.

„Svarbiausia, ką atsinešė kiekvienas – ar širdyje, ar švarko kišenėje, ar mažutėje rankinėje – yra ypatingas jausmas jūrai, vėjui ir laivams. Kitaip tariant, laisvės jausmas, kuris buriuotojui yra tapatus vardui „Lietuva“, – jachtos „Lietuva“ apiplaukimo aplink pasaulį 30-mečio renginyje kalbėjo žurnalistė, buriuotojų atstovė Agnė Bukartaitė.

Renginio metu įspūdžiais ir prisiminimais dalinosi 1993 metais šį žygdarbį atlikę jachtos „Lietuva“ įgulos nariai ir jų artimieji, dviejuose didžiuliuose TV ekranuose buvo rodomi istoriniai vaizdai iš jachtos „Lietuva“ žygio aplink pasaulį.

Organizatorių nuotr./Jachtos „Lietuva“ plaukimo aplink pasauli 30-mečio minėjimas.
Organizatorių nuotr./Jachtos „Lietuva“ plaukimo aplink pasauli 30-mečio minėjimas.

Daug įdomių istorijų papasakojo jachtos „Lietuva“ įgulos nariai: Ričardas Ramanauskas, Gediminas Pilaitis, Juozas Gvazdaitis, šviesaus atminimo kapitono Stepono Kudzevičiaus žmona Nijolė Viktorija Kudzevičienė, sūnus Osvaldas Kudzevičius, kuris dabar stovi prie „Lietuvos“ šturvalo, šviesaus atminimo Rimo Dargio sūnus Artūras Dargis.

Vaizdo linkėjimus iš už Atlanto siuntė įgulos nariai Reda Veitaitė-Limantas bei Jonas Limantas, burių meistras Linas Ivanauskas Linkus.

Garsiai atgimę liudininkų prisiminimai nuo pikantiškų detalių iki jautrių pasakojimų bent trumpam visus perkėlė į žygį, kuris tęsėsi vienerius metus, vieną mėnesį ir vieną dieną.

Grįžę iš istorinio žygio aplink pasaulį, jachtos „Lietuva“ įgulos nariai padovanojo Lietuvos jūrų muziejui ne tik kelionės dienoraščius, bet dar daug istorinės medžiagos ir daiktų, lydėjusių juos kelionės metu. Renginio metu jie buvo išdėlioti ant jachtos „Lietuva“ spinakerio.

Tarp eksponatų buvo laivo žurnalas, tūta iššauto šovinio pasitinkant grįžtančią jachtą, gelbėjimo ratas, barografas, cirkulis, regatos „De Verano92“ taurė, įgulos meškutis Mikis, drauge keliavęs aplink pasaulį.

Taip pat istorinių eksponatų buvo atgabenta ir iš Klaipėdos sportininkų namų.

„Daryti tai, ką tu bijai daryti – yra gyvenimas“, – renginio metu pabrėžė buriuotojai.

Renginį vedė žurnalistė Agnė Bukartaitė ir buriuotojų atstovas Gintaras Ramašauskas.

Renginį organizavo Klaipėdos sportininkų namų renginių grupės komanda kartu su Klaipėdos buriuotojų bendruomene.

„Ar bus norinčių tęsti atgimusią buriuotojų Klaipėdoje tradiciją – matysime. Linkiu, kad ši iniciatyva nebūtų vienkartinė“, – sakė A. Bukartaitė.

Istorija

Šių metų gegužės 12 d. sukako 30 metų nuo to laiko, kai Klaipėdos savivaldybei priklausanti mokomoji burinė jachta „Lietuva“ pirmą kartą Lietuvos jūrinio buriavimo istorijoje apiplaukė aplink pasaulį (1992-1993).

Organizatorių nuotr./Jachtos „Lietuva“ plaukimo aplink pasaulį 30-metis
Organizatorių nuotr./Jachtos „Lietuva“ plaukimo aplink pasaulį 30-metis

Istorinei sukakčiai paminėti pasirinkta simbolinė data – Europos jūros diena.

Jachta „Lietuva“, išplaukusi į kelionę aplink pasaulį, dalyvavo 1992 metais vykusioje transatlantinėje regatoje „Gran Colon“, skirtoje jūrininko Kristoforo Kolumbo žygio ir Amerikos žemyno atradimo 500-osioms metinėms. Šiame Tarptautinės buriavimo asociacijos organizuotame renginyje dalyvavo šimtai didžiųjų ir mažųjų burlaivių iš visų pasaulio žemynų.

Pasaulinėje regatoje „Lietuva“ pelnė nugalėtojų laurus etape Lisabona-Kadisas (savo jachtų grupėje), perplaukusi Atlantą iškovojo garbingą vietą bendrojoje įskaitoje.

Vėliau, nukrypusi nuo atgalinio regatos „Gran Colon“ maršruto į Europą, iš JAV per Panamos kanalą leidosi į Ramųjį okeaną, perplaukė Indijos, Pietų-Šiaurės Atlanto vandenynus ir sėkmingai finišavo Klaipėdoje.

Sąjūdžio laikais keturi šios jachtos įgulos nariai klaipėdiečiai dalyvavo pirmajame trijų lietuviškų jachtų („Lietuva“, „Audra“, „Dailė“) žygyje per Atlantą su trispalve (1989).

Po kelerių metų kur kas sudėtingesnėje kelionėje aplink Žemės rutulį „Lietuva“ aplankė kelias dešimtis užsienio šalių uostų, bendravo su JAV, Australijos, PAR, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos lietuvių bendruomenėmis – garsino Lietuvos vėliavą, Klaipėdos miesto vardą svetimuose kraštuose.

Penki iš devynių aplink pasaulį apiplaukę jachtos „Lietuva“ nariai: Ričardas Ramanauskas, Juozas Gvazdaitis, Gediminas Pilaitis, Almantas Puslys ir Linas Ivanauskas, gyvena mūsų kraštuose, du įgulos nariai – Jonas Limantas ir Reda Veitautė-Limontienė – gyvena Bostone, o du įgulos nariai – Rimas Dargis ir kapitonas Steponas Kudzevičius – jau yra iškeliavę amžinybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius