Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dar nepažinti Balkanai: šalys, į kurias norisi nerti stačia galva

Per atostogas norime visko: ir pailsėti už visus metus, ir pamatyti viską, ką tik įmanoma, kad iki kitų atostogų būtų galima nešiotis įspūdžius ir vėl svajoti apie naujas vietas. Kaip aprėpti tiek daug, ypač jei šeimos narių poreikiai skiriasi: vienas norėtų pailsėti paplūdimyje, o kitam smalsu patyrinėti naują šalį?
Kroatija, Krka nacionalinis parkas
Kroatija, Krka nacionalinis parkas / 123RF.com nuotr.

Gera žinia – jau galite rinktis! Kartu su keliautojais 20-metį švęsiantis „Novaturas“ per kitas atostogas kviečia ilsėtis keliauti taip, kaip norite ir siūlo daugybę kelionių į žavingąją Kroatiją, aplankant ir kitas šalis. Kiekvienas kelionės variantas subalansuotas ir tiems, kurių poilsiui tereikia saulės, paplūdimio ir žydro vandens. Ar tai ne tobulos atostogos?

Juo labiau, kad keliaujant nereikia niekuo rūpintis, tik į lagaminą įsidėti pakankamai drabužių, skrybėlę bei kremą nuo saulės ir, žinoma, fotoaparatą, galintį sutalpinti visus jūsų įspūdžius.

Jeigu paklaustumėte tų, kurie renkasi poilsines keliones autobusu, kokie jų privalumai, dažnas įvardintų kelionę be jokių rūpesčių. Sėdėti komfortiškame autobuse ir nesukti galvos, kur nakvosi bei ką valgysi, nes viskuo jau pasirūpinta, negalvoti, kuriuo keliuo važiuoti link pasirinkto objekto, nes viskas jau suplanuota – štai kas yra tobulas poilsis.

Šiaurės Kroatijos grožis ir viešnagė Venecijoje

Savaitė atostogų, per kurią ne tik aplankysite Adrijos jūros perlu vadinamą Kroatiją, bet ir turėsite progą pamatyti unikalų skęstantį miestą ant vandens – Veneciją.

Liubliana – pirmasis kelionės taškas, kuriame galėsite trumpai susipažinti su Slovėnijos sostine, aplankyti Rotušę bei XIII a. barokinę Šv.Mikalojaus katedrą ir Robba fontaną, simbolizuojantį tris upes – Savą, Krką ir Liublianicą.

Šiaurės Kroatija poilsiautojus pasitinka vešliomis pušų gabanomis ir nenutylančiomis cikadų arijomis, o jūra užburia savo smaragdiniais vandenimis. Į jūrą išsikišęs Istrijos pusiasalis pasiruošęs atskleisti savo turtingą istoriją, kurią čia jau daugelį amžių kūrė įvairios tautos. Ypač didelį pėdsaką paliko romėnai: vienas garsiausių to laikmečio pavyzdžių yra Pulos amfiteatras, o keliaujant po pusiasalį galima aplankyti nenusakomą įspūdį paliekančius viduramžių miestelius Rovinją ir Motovuną.

Plitvicos ežerai vadinami vienu nuostabiausių stebuklų, kokį tik galėjo sukurti gamta. Žmogaus nepaliestų miškų apsuptyje tyvuoliuojantys smargadiniai ežerai, kuriuos jungia krištolo skaidrumo kriokliai, nukelia į tūkstantmetę praeitį. Pasirūpinkite fotoaparatu, nes šiuos vaizdus norėsite parsivežti visus.

Venecija – gardžiausia šios kelionės razina. Romantikų mieste galėsite praplaukti gandola siauručiais kanalais, aplankyti Šv.Morkaus aikštę ir baziliką, įspūdingas Venecijos bažnyčias ir varpinę. Išplaukiant atgal jūsų širdis taip pravirkdys pakrantėje rymančių gatvės muzikantų melodijos, kad prisižadėsite sau būtinai čia sugrįžti ilgesniam laikui.

123rf.com nuotr./Venecija
123rf.com nuotr./Venecija

Postoinos urvai – dar vienas įspūdingas šios kelionės taškas, laukiantis Slovėnijoje jau grįžtant į namus. Stalagmitų urvų amžius siekia 192 tūkst. metų, tad vaikščiodami požeminiais koridoriais pasijusite mažyte amžinybės dalimi.

Na, o jeigu ekskursijos jūsų nežavi ir tetrokštate atsiduoti jūrai bei saulei – čia rasite pačius nuostabiausius paplūdimius, kokius tik galite įsivaizduoti.

Pietų Kroatija: atostogos Dievo užantyje

9 dienos atostogų gali sutalpinti dar daugiau įspūdžių! Kelionės į pietų Kroatiją metu galėsite patogiai aplankyti pačius nuostabiausius jos kampelius. Kroatijos metropolis Zagrebas – pirmasis miestas, skirtas jūsų kelionės apšilimui. Čia galėsite aplankyti žymiausius jo objektus – katedrą, Akmens vartus su Šv.Mergelės Marijos paveikslu ir Šv.Morkaus bažnyčia.

Jeigu norite įsivaizduoti Rojų, tai jis tikriausiai panašus į Kroatijos pietuose besidriekiančią Makarskos Rivjeros pakrantę. Smaragdinio vandens išraižytos įlankėlės garsėja pačiais gražiausiais ir vaizdingiausiais Adrijos paplūdimiais. Kadangi čia pat – Biokovo kalnai, laisvalaikį leisti galima ne tik prie jūros, bet ir kopiant į kalnus, važinėjant dviračiu ar gėrintis vaizdais iš parasparnio.

Brela, Baška Voda, Podgora, Tučepis, Vodicės, Primoštenas – puikūs kurortiniai miesteliai, kuriuose poilsiautojų laukia jaukūs viešbutukai.

Apsistojus Makarska Rivjeroje, labai patogu aplankyti netoliese esančius istoriniu paveldu garsėjančius Kroatijos miestus – Splitą, Šibeniką ir Dubrovniką. Šibenikui jau daugiau nei tūkstantis metų ir tai vienas pirmųjų miestų Europoje, kuriame buvo įvesta elektra. Beje, šio miesto katedroje buvo filmuojami „Sostų karų“ epizodai, dar labiau išgarsinę unikalų Kroatijos kampelį.

Splitas – antrasis pagal dydį šalies miestas, kurio istorija skaičiuoja jau tūkstančius metų. Jis žavi daugybe architektūros stilių, kuriuos miestui dovanojo įvairūs istoriniai laikmečiai. Lankantis Splite būtina pamatyti patį garsiausią objektą – Diokletiano rūmus, kurie yra tarsi miestas mieste.

Pačiame Kroatijos pietiniame krašte įsikūręs Dubrovnikas vadinamas „Adrijos perlu“ ir savo grožiu prilyginamas Venecijai, Romai ar Granadai. Čia gausu architektūrinių šedevrų, kurie papuoš jūsų kelioninį foto albumą.

123rf.com nuotr./Dubrovnikas, Kroatija
123rf.com nuotr./Dubrovnikas, Kroatija

Iš Makarskos Rivjeros ranka pasiekiamos Hvaro ir Bračo salos. Hvaras kvepia levandomis ir čia saulė svečiuojasi daugiausia dienų per metus iš visų salų. Bračas garsėja savo aukso spalvos smėlėtu paplūdimiu ir labai vertingu kalkakmeniu, kuriuo dekoruoti netgi Baltieji rūmai Vašingtone.

Iš saulės glėbio su malonumu galėsite nerti į gaivius Krka ir Plitvicos ežerų nacionalinius parkus. Čia atgaivins miškuose tyvuliuojantys ežerai ir skaidrūs kaip krištolas kriokliai.

Na, o pakeliui namo aplankysite Karalių miestu vadinamą Budapeštą ir svarbiausius jame esančius objektus.

Tiems, kuriems jūros reikia kaip oro: atostogos Šiaurės Kroatijoje

Kiek dienų reikia norint visiškai atsijungti nuo kasdienybės? Kuo daugiau, tuo geriau! Tad jeigu turite bent 10 dienų atostogų, ši kelionė ir išvėdins galvą, ir pamaitins jus pačiais nuostabiausiais įspūdžiais. Slovėnijos sostinė Liubliana – pirmoji kelionės stotelė, kurioje galėsite atgaivinti savo fotografavimo įgūdžius prieš kerinčius Kroatijos vaizdus.

Ši kelionės subalansuota ir poilsiui, ir pažinimui, tad atvykus į Kroatiją visą dieną galėsite skirti jūrai ir paplūdimiui. Kas gali būti nuostabiau, nei atostogas pradėti turškiantis smaragdinio žydrumo vandenyje, glostant taip išsiilgtos saulės spinduliams?

Pailsėjus prie jūros, laukia kelionė į didžiausią Adrijos jūros salą Krk, su žemynu sujungtą milžinišku dviejų arkų tiltu. Ši sala užburs savo smėlėtais krantais, aštriomis uolomis, alyvmedžių giraitėmis ir akmeniniais miesteliais bei tikrais mėnulio peizažais, kuriuos sukūrė druskos potėpiai. Saloje aplankysite Krk miestą su jame esančiomis šimtametėmis bažnyčiomis, įsimylėjėlių pamėgtą romantišką Baškos miestelį. Didžiausią įspūdį paliks paukščio lizdą primenantis Virbnik miestelis, įsikūręs aukštai ant uolos. Jame rasite ir pačią siauriausią pasaulyje gatvelę, kurios plotis vos 43 cm!

Gaivūs mėlynumu užburiantys Plitvicos ežerai leis pailsėti nuo kaitros ir pasimėgauti krištolinio skaidrumo krioklių purslais. Tik nepamirškite fotoaparato!

123RF.com nuotr./Kroatija, Plitvicos ežerai
123RF.com nuotr./Kroatija, Plitvicos ežerai

Istrijos pusiasalis sužavės ne tik gamtos mylėtojus, bet ir trokštančius pažinti šalies istoriją. Viduramžių miesteliai nukels į tolimą praeitį, o romėniškas Pulos amfiteatras leis pajusti senųjų laikų didybę. Iš Istrijos pusiasalio nusikelsite į garsiąsias Brijunų salas, kuriose gausu romėnų ir Bizantijos imperijos bei Venecijos laikų palikimo. Didžiausioje archipelago saloje aplankysite viešbutį, kuriame Jugoslavijos vadovas Broz Titas priiminėdavo užsienio svečius.

Savos upės slėnyje įsikūrusi Kroatijos sostinė Zagrebas – tai svarbiausias dabartinis šalies politinio ir ekonominio gyvenimo centras, su kuriuo susipažinsite kelionės pabaigoje. Aplankę svarbiausius šio didmiesčio objektus turėsite progą nusikelti į netoliese esančią tikrą ramybės oazę – Samobor miestelį, kuris užburs savo jaukiu senamiesčiu.

Dar vieną dieną pasimėgavus jūra ir paplūdimio džiaugsmais, laukia kelionė namo, aplankant įstabius Škocijano urvus Slovėnijoje. Įvairiausių formų varvekliais apkibę urvai užima net 413 ha plotą ir yra saugomi UNESCO kaip gamtos ir kultūros vertybė. Iš šių tarpeklių parsivešite nemažą pojūčių spektrą.

Pati spalvingiausia atostogų puokštė: visi Balkanai jūsų kelionių lagamine

Ši kelionė – tai ne vienas ar du, o visi penki kiškiai įspūdžių medžiotojo krepšyje! Per 10 dienų aplankysite penkias iš vienuolikos Balkanų šalių, o apšilsite Vengrijos kaubojų pasirodyme Keškemete. Šio miesto simbolis – ožka, kuri vaizduojama netgi herbe, o pats miestas nustebins originalia architektūra.

Iš Vengrijos kelias ves tiesiai į Serbijos sostinę Belgradą, kur patogiai įsitaisę autobuse galėsite apžiūrėti visą miestą, o vakare pasivaikščioti garsiąja Knez Michailova pėsčiųjų alėja.

Kelionė Taros upės kanjonu, kuris yra antrasis pagal dydį pasaulyje po Kolorado kanjono JAV, paliks neišdildomus įspūdžius. Pervažiavus Juodkalniją, pasitiks jaukus šios šalies kurortas prie Adrijos jūros, kur galėsite nusiplauti visą kelionės nuovargį.

Ištroškę jūros, mėgaujasi paplūdimio malonumais, o įspūdžių medžiotojai rieda link raudonų Dubrovniko bokštų. Tai ne šiaip sau miestas su daugybe istorinių paminklų, o net 700 metų buvusi nepriklausoma pirklių respublika, kuri jau viduramžiais palaikė diplomatinius ryšius su Anglijos karališkuoju dvaru.

Albanija – dar masinio turizmo nesugadinta šalis, kurioje galite atrasti pačių netikėčiausių perliukų. Sostinė Tirana nustebins savo kosmopolitiškumu, o viduramžių dvasią galėsite pajusti Krujoje. Vienas seniausių Europos miestų Škoderis, įsikūręs prie didžiausio šalyje ežero, sužavės savo istoriniu paveldu ir architektūriniais paminklais.

123RF.com nuotr./Albanija
123RF.com nuotr./Albanija

Vaizdingi kalnų keliai per Lovčeno nacionalinį parką toliau nuves į senąją Juodkalnijos sostinę Cetinje, vadinamą miestu muziejumi.

Aplankysite prie Kotoro įlankos – piečiausio Europoje fiordo įsikūrusį Kotoro miestą, kuris yra vienas gražiausių ne tik Juodkalnijoje, bet ir visoje Europoje. Tikėtina, kad jam pajusite meilę iš pirmo žvilgsnio ir pasižadėsite atvykti dar kartą.

Bosnijos ir Hercogovinos sostinė Sarajevas vadinamas „Europos Jeruzale“ – čia draugiškai glaudžiasi mečetės, sinagogos, stačiatikių ir katalikų bažnyčios. Iš šio miesto galėsite pamojuoti Balkanams – kita stotelė bus jau Vengrijoje, Sentendrės miestelyje, iš kur į kelionės krepšį sudėsite marcipanines lauktuves namiškiams.

Tiems, kas nori keliauti kaip ant sparnų

Manote, kad ilga kelionė autobusu – ne jums? „Novaturas“ ateinantį sezoną siūlo naujieną tiems, kurie nori atostogas pasiekti greičiau. Kelių valandų skrydis į Juodkalnijos pakrantės miestą Tivatą ir nuotykiai prasideda! Per likusias dienas aplankysite tris Balkanų šalis – Juodkalniją, Albaniją ir Kroatiją, susipažinsite su moderniais jų miestais, gilią istoriją menančiais miesteliais ir pasakiško grožio gamta.

Kotoras – pirmasis miestas įspūdingų šios kelionės taškų sąraše. Įsikūręs prie piečiausio Europos fiordo, Kotoras laikomas vienu gražiausių miestų Europoje. Miestu – muziejumi po atviru dangumi vadinamą Kotorą įkūrė dar romėnų imperatorius Diokletianas, čia po šiai dienai gausu nepaprastai vertingų eksponatų. Lovčeno nacionalinis parkas ir senoji Juodkalnijos sostinė Cetinje sklidinai užpildys pirmąją dieną nepamirštamais įspūdžiais.

123rf.com nuotr./Kotoras
123rf.com nuotr./Kotoras

Antroji diena skirta mažai pažįstamai Albanijai, kuri vadinama dar tik atrandamu Balkanų perlu. Šios šalies sostinėje Tiranoje susipina Rytų ir Vakarų kultūros, o pats miestas žavi savo kosmopolitiška dvasia.

Trečią kelionės dieną aplankysite viduramžių miestą Krują ir vieną seniausių miestų Europoje Škoderį, įsikūrusį ant didžiausio Balkanuose ežero kranto. Škoderis pasitiks pasipuošęs dar Osmanų imperijos laikotarpio architektūra ir paminklais: pirtimis, mečetėmis ir tiltais.

Ketvirtoji diena skirta poilsiui prie Škoderio ežero, kurio veidrodinis vanduo atspindi uolėtus krantus ir glaudžia daugiau nei 260 paukščių rūšių. Čia rasite ir jaukius žvejų kaimelius, ir civilizacijos dar nepaliestus paplūdimius, o ežero salose – viduramžių tvirtovių griuvėsius. Pasimėgavę Škoderiu, vakarop išvyksite link Budvos miesto, aplankydami vieną gražiausių Sveti Stafano kurortą.

Penktąją dieną daugybę įspūdžių dovanos išvyka į Ostrogo vienuolyną, įkurtą dar XVII a. ant aukštos uolos, nuo kurios atsiveria įspūdingos aplinkinės panoramos. Grįžtant aplankysite Juodkalnijos sostinę Podgoricą ir paslaptingus Lipa stalagmitų ir stalaktitų urvus, kur atsivers visas požeminis pasaulis.

Šeštoji diena ir visos kelionės akcentas – Adrijos jūros perlu vadinamas Dubrovnikas. Šis miestas – tarsi iždas su gausybe kultūros ir istorijos lobių. Vienas gražiausių Kroatijos miestų pasitinka dar XI a. statytais raudonais bokštais ir milžiniška gynybine siena. Čia buvo filmuotos „Sostų karų“ mistinio Karaliaus uosto scenos.

Atostogos vienos, o pasiūlymų tiek daug! Tačiau išsirinkti galės kiekvienas pagal savo skonį ir poreikius. Nes šios kelionės subalansuotos visiems! O tada beliks tik susikrauti lagaminą – paliekant kuo daugiau vietos įspūdžiams.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius