-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros sala Neringa perduoda estafetę žemynui: aidės ypatinga V.Kernagio daina

Iš salos kultūros sostinė vėl keliasi į žemyną. Šių metų kultūros sostine buvusi Neringa šeštadienį simbolį – gintarinį medelį – perduos Alytui, kuris kultūrą skleis 2022 metais. Nidoje ta proga aidės V.Kernagio, kuriam šiemet būtų suėję 70 metų, dainos. Žadama, jog koncertas po bažnyčios skliautais bus jautrus ir šiltas.
Skulptūra Vytautui Kernagiui atminti
Prieš daugiau nei dešimtmetį atidengta V.Kernagio skulptūra neatsiejama nuo Nidos. / visitneringa.com nuotr.

Visus metus Neringos kopomis keliavęs kultūros karavanas, kaip skelbia organizatoriai, trumpam stabtels. Kultūros sostinės simbolis – gintarinis medelis – bus perduotas kitam kultūrą puoselėjančiam ir švenčiančiam miestui.

Lapkričio 20 d., šeštadienį, 19 val. Neringa kviečia į koncertą „Tu esi man… Pasilik“, skirtą maestro Vytauto Kernagio 70-ajam jubiliejui, kurį jis būtų atšventęs gegužę. Kartu vyks 2022-ųjų metų Lietuvos kultūros sostinės titulo perdavimo Alytaus miestui ceremonija.

Pasak organizatorių, koncerto naratyvas papasakos visą Vytauto Kernagio kūrybinio gyvenimo kelią. Koncerto pradžia – tai pirmieji akordai ir dainų tekstai legendiniame Vilniaus Brode (dabartiniame Gedimino prospekte), kur sėdėdamas ant suoliuko kūrė jaunasis Vytautas, kurį žinojo visas Vilnius.

Būtent tai paskatino filmo „Maža išpažintis“ režisierių A. Araminą Vytautą Kernagį paversti herojumi Benu, kuris plaukė į Nidą ir šiuo metu yra tapęs vienu jos simbolių. Vytauto Kernagio ištarta frazė „Benai, plaukiam į Nidą“ skamba žmonių atmintyje.

Anot legendinio atlikėjo sūnaus Vytauto Kernagio, kadangi tėtis tapo vienu iš Nidos simbolių, Neringa pasirinko kartu paminėti 70-metį. Šį renginį ketinta paversti arenos dydžio, tačiau sutrukdė pandeminiai metai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis

„Koncertas, kuris bus rodomas – V.Kernagio fondo jau prieš metų dešimt pirmą kartą parodytas projektas. V.Kernagis „gyvai“ – toks projektas, kai V.Kernagis atlieka dainas ir bendrauja su žiūrovais iš didelio ekrano, o jam talkina scenoje sėdintys atlikėjai. Tai tarsi derinys įrašo, ekrano ir sėdinčių muzikantų, – pasakojo V.Kernagis.

– Žmonės po trečio kūrinio patiki, kad tai lyg būtų gyvas koncertas – ploja, dainuoja kartu. Energetika iš ekrano labai paveiki“.

Praėjusiais metais prieš Šv.Kalėdas buvo išleista vinilinė plokštelė – V.Kernagis „Teisingos dainos 70“, o joje nugulė ir daina „ Tu esi man (Pasilik)“. Šią dainą maestro buvo palikęs natose ir ją atliko „Ąžuoliuko“ choras. Ši daina šeštadienį taps koncerto uždarymo gaida, ją atliks moterų choras „Smiltatė“, kurio priešakyje – Raminta Naujanytė – Bjelle.

Vieną V.Kernagio dainą atliks koncerte dalyvausiantis Andrius Mamontovas.

Vertina pozityviai

Neringos kultūros sostinės karavanas šiemet judėjo itin aktyviai, surengta šimtai renginių. Ir nors pandemija pakišo koją ir dalis jų tapo virtualiais, dėmesio nestigo.

Ypatingų komplimentų susilaukė atidarymo šventė, surengta birželį, kuomet A.Šeiko šokio teatras surengė įspūdingą pasirodymą prie ir pačiose Kuršių mariose, pasakodama salos gyventojų istoriją.

Šis projektas, gal kiek pakoreguotas, turėtų gyvuoti ir pasibaigus Kultūros sostinės metams.

„Aš tai labai pozityviai vertinu. Manau, tai ką deklaravome, beveik pilna apimtimi ir įgyvendinome. Karantinas, buvo daug iššūkių, stimuliavo kūrybiškumą, dalis renginių persikėlė į virtualią erdvę, atsirado ir staiga užgimusių projektų, tokių kaip tinklalaidžių ciklas T.Mano namelyje“, – pasakojo Neringos vicemeras Narūnas Lendraitis, pasidžiaugęs, jog į renginius pavyko įtraukti ir bendruomenę – nuo žvejų iki senbuvių.

Neringa kultūrinę vėliavą dar neš iki metų pabaigos, numatytos trys didelės konferencijos.

Šeštadienį renginys su ribotu bilietų skaičiumi vyks Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje (Pamario g. 37, Neringa).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius