Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kviečia Šventoji: taps užburiančiu Joninių miesteliu

Trumpiausią metų naktį Šventosios kurortas taps pasakišku Joninių miesteliu ir svečius į renginius kvies net penkias dienas.
Šventojoje sekmadienį filmuota Joninių šventė
Joninės Šventojoje turi gilias tradicijas / Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr.

Šventosios kurortas, išsaugojęs gilias Joninių šventės tradicijas. Anksčiau Rasos, Kupolės vardu vadinta šventė – viena svarbiausių, išlaikiusių ir pagoniškas tradicijas.

Šventosios miestelį papuoš ąžuolo šakelėmis apipinti vartai, stovėsiantys Jūros ir Šventosios gatvių sankryžoje. Kaip ir pridera tokiai šventei, Jonai ir Janinos bus ypatingai pagerbiami. Birželio 23 d. nuo 15 val. iki 19 val. šalia vartų jiems iškilmingai bus uždedamas ąžuolo vainikas ir įteikiamos dovanos.

Kaip pasakojo Palangos kultūros ir jaunimo centro, organizuojančio Joninių šventę, vadovė Vita Petrauskienė, Jonų į Šventąją suvažiuoja daugybė. „Yra tekę ir šimtą vainikų nupinti. Kai vainikų pritrūksta, kviečiami patiems nusipinti“, – pasakojo V.Petrauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Joninės Šventojoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Joninės Šventojoje

Šventosios upėje suliepsnos skulptūros

Joninių išvakarėse nuo 15 val. Jonų pievoje, ties šventiniais vartais, svečiai bus kviečiami nusipinti vainikus, susirišti vantą, burtų. Visų lauks folkloro ansamblis „Mėguva“, kuris dovanos koncertą „Kor tai čerā?“. Nuo 18 valandos centrinėje aikštėje, įsikūrusioje Joninių laisvalaikio zonoje, pasirodys liaudiškų šokių kolektyvai „Bočiai“ ir „Banguolis“ bei šiuolaikinių šokių vaikų grupė „MoDans“.

Saulėlydį šventės organizatoriai kvies pasitikti ant Alkos kalno, kur vyks Rasų apeigos.

Apie 23 valandą, saulei leidžiantis, bus uždegamos Šventosios upės žiotyse stovinčios skulptūros. Skulptūras kūrė žemės meno kūrėjas Gvidas Šedys, savo kūriniais jau stebinęs per Velykas.

Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Joninės Šventojoje
Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Joninės Šventojoje

„Joms liepsnojant plukdysime vainikėlius ir sakraliąją šventės dieną tradiciškai baigsime prie laužo, kuris simbolizuoja laimę šeimyniniame gyvenime“, – pasakojo V.Petrauskienė.

Centrinėje aikštėje – kermošius ir žaidimai

Šiemet užburiantis Joninių miestelis šurmuliuos ne tik Jūros gatvės pėsčiųjų alėjoje, bet ir naujai atsivėrusioje Šventosios centrinėje aikštėje. Čia šventės dalyviai rankų miklumą ir proto aštrumą galės patikrinti išbandydami medinius lauko žaidimus arba atsipūsti laisvalaikio zonos erdvėje.

Joninių atmosfera bus juntama visur. Šventės svečiai savo pojūčius pabudins eidami basų kojų taku (Jūros g. ir Prieplaukos g. sankryža), o pavargę nuo veiklų ir norintys pailsėt galės sūpuotis tarp medžių pakabintuose hamakuose.

Mėgstantys fotografuotis išskirtinę nuotrauką galės pasidaryti prie šventiškai papuoštos Trijų mergelių skulptūros. Visas penkias dienas džiaugsmingą nuotaiką kurs Joninių kermošius, o nagingiausi meistrai demonstruos, kaip prakalbinti karklo vytelę, vėlimo paslapčių, lėlyčių rišimo, druskos grūdimo ir makramė meno.

Vakarais centrinėje aikštėje bus rengiamos filmų peržiūros: Joninių vakarą centrinėje aikštėje bus rodoma juosta, sukurta dar praėjusiais metais apie Virtualias Jonines Šventojoje. Penktadienio vakarą kurorto svečių laukia legendinė juosta „Velnio nuotaka“. „Nuo Joninių prasidės filmų vakarai Šventojoje. Peržiūros tęsis visą vasarą, esame parengę nemažai susitikimų su žiūrovais po atviru dangumi“, – pasakojo V.Petrauskienė.

Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Joninių šventė Šventojoje
Palangos kultūros ir jaunimo centro nuotr./Joninių šventė Šventojoje

Programa

Birželio 23 diena

JONINIŲ KERMOŠIUS /Jūros g., Šventosios g., Centrinė miesto aikštė/

JONINIŲ PIEVA /Jūros g. ir Šventosios g. sankryža/

15 – 19 val. vainikėlių pynimas, vantų rišimas, burtai.

17 val. Folkloro ansamblio „Mėguva“ koncertas „Kor tai čerā?“

LAISVALAIKIO ZONA /Centrinė miesto aikštė/

18 val. Joninių šokiai su kolektyvais „Bočiai“, „Banguolis“ ir „MoDans“

ALKOS KALNAS

21 val. Rasojimai su žemaičiais

ŠVENTOSIOS UPĖS ŽIOTYS

23 val. Joninių ugnis

Birželio 24 diena

JONINIŲ KERMOŠIUS /Jūros g., Šventosios g., Centrinė miesto aikštė/

LAISVALAIKIO ZONA /Centrinė miesto aikštė/

15 – 21 val. Lauko žaidimai, pramogos

23 val. ,,Virtualios Joninės Šventojoje" (2020 m. vaizdo įrašas)

Birželio 25 diena

JONINIŲ KERMOŠIUS /Jūros g., Šventosios g., Centrinė miesto aikštė/

LAISVALAIKIO ZONA /Centrinė miesto aikštė/

15 – 21 val. Lauko žaidimai, pramogos

23 val. „VELNIO NUOTAKA“, pirmasis lietuviškas miuziklas pagal Kazio Borutos apysaką „Baltaragio malūnas“, režisierius Arūnas Žebriūnas, 1973 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius