Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinosios sostinės kraštas: vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse, mistinė kalva ir vietos, iš kurių įspūdingai atsiveria Kauno marios

Šią vasarą lankant vidurio Lietuvą aplankyti galima ir kiek netradicinių lokacijų. Visai netoli kelio Vilnius–Kaunas įsikūrusi vienintelė hidroakumuliacinė elektrinė Baltijos šalyse, o šalia jos, vos per kelis kilometrus – mistinė kalva su tarsi atvirkštine gravitacija. Tame pačiame maršrute galima rasti ir keletą apžvalgos aikštelių bei bokštų, iš kurių atsiveria kvapą gniaužiantys Kauno marių vaizdai. Visas šias vietas aplankyti galima vykstant Kauno link iš rytų arba ieškantiems naujų vietų aplink laikinąją sostinę.

Dar vieną patogiai elektromobiliu įveikiamą maršrutą aplink Kauną sudarė elektromobilių įkrovimo sprendimus teikiantis „Ignitis grupei“ priklausantis prekės ženklas ir platforma „Ignitis On“.

Ignitis nuotr./ Laikinosios sostinės kraštas: vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse, mistinė kalva ir vietos, iš kurių įspūdingai atsiveria Kauno marios
Ignitis nuotr./ Laikinosios sostinės kraštas: vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse, mistinė kalva ir vietos, iš kurių įspūdingai atsiveria Kauno marios

Kruonio HAE

Pirmasis kelionės į laikinąją sostinę sustojimas – Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė (Kruonio HAE) – tai vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse ir yra viena svarbiausių Lietuvos energetikos sistemos grandžių.

Kruonio HAE yra naujos kartos energetikos objektas, skirtas elektros energijos gamybai ir vartojimui subalansuoti. Prireikus elektrinė gali įsijungti mažiau nei per 2 min ir jeigu viršutinis baseinas pilnas, elektros energiją tiekti daugiau nei 12 val. Ji taip pat svarbi Lietuvos energetinei nepriklausomybei ir ES žaliojo kurso įgyvendinimui.

Įdomu tai, jog aukštutinis elektrinės baseinas – tai milžiniškas 300 ha ploto ir beveik 7 km perimetro rezervuaras – tokioje teritorijoje tilptų daugiau nei 350 futbolo aikščių. O specialiuose 7,5 m skersmens vamzdynuose, kuriais vanduo keliauja į viršutinį rezervuarą, tilptų vilkikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė

Nedaugelis žino, jog Kruonio HAE, kaip ir viename iš tolesnių šio maršruto taškų – Kauno hidroelektrinėje – galimos ekskursijos, joms tereikia iš anksto užsiregistruoti internetu (tai padaryti galima čia. Vietų skaičius ribotas).

Kruonio gravitacinė kalva

Judant toliau, vos keli kilometrai nuo Kruonio HAE aptinkama mistinė vieta, apipinta įvairiomis legendomis. Šioje vietoje sukuriama optinė iliuzija, kad riedama į kalną, nors vizualiai atrodo priešingai. Tokia iliuzija, greičiausiai, susidaro dėl to, kad žmogus nemato horizonto, jis yra užstotas ir be jo labai sunku susiorientuoti bei tinkamai nustatyti plokštumą.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kruonio gravitacinė kalva
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kruonio gravitacinė kalva

Mergakalnio apžvalgos aikštelė

Tęsiant kelionę elektromobiliu, ir nuo Kruonio judant link Kauno, rasite aukščiausią Kauno marių atodangą – Mergakalnio apžvalgos aikštelę. Nuo jos atsiveria įspūdingas Kauno marių vaizdas su paukščių sala jų viduryje, o tolumoje matyti Kruonio HAE.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mergakalnio apžvalgos aikštelė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mergakalnio apžvalgos aikštelė

Rumšiškių apžvalgos bokštas

Vos dešimt kilometrų spinduliu nutolęs nuo Mergakalnio apžvalgos aikštelės stovi ir penkiolikos metrų aukščio Rumšiškių apžvalgos bokštas. Nuo jo atsiveria jau kur kas platesni Kauno marių vaizdai, o čia atvykus galima pamatyti ir Lietuvos liaudies buities muziejų.

Tiesa, bokštas stovi būtent muziejaus teritorijoje, tad norint patekti į jį teks pirkti bilietą ir vienu šūviu nušauti du zuikius – aplankyti ne tik neeilinės konstrukcijos bokštą su kvapą gniaužiančiais Kauno marių vaizdais, bet ir pasidairyti po muziejų bei jo apylinkes.

Pažaislio vienuolynas

Tęsiant kelionę Kauno link, pakeliui pasitiks Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis, kuris yra vienas gražiausių brandžiojo baroko architektūros šedevrų Šiaurės Rytų Europoje. Pažaislio vienuolynas yra ne tik valstybės saugomas kultūros paminklas, bet ir veikiantis vienuolynas, kuriame gyvena ir juo rūpinasi Lietuvos Šv. Kazimiero seserų kongregacija.

Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje vyksta edukacijos, ekspozicijos, įsikūrę rekolekcijų namai. Kadangi tai veikiantis vienuolynas, norint į jį nuvykti prieš tai svarbu pasidomėti ar tądien jame apsilankyti galima ir nesudrumsite tylos dienos, ar net besitęsiančios tylos savaitės.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pažaislis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pažaislis

Kauno hidroelektrinė

Aplankius gražųjį vienuolyną, kitas taškas maršrute – Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinė (Kauno HE). Su jos atsiradimu 1955 m. buvo suformuotas didžiausias Lietuvoje dirbtinis vandens telkinys – Kauno marios, ne tik puošiančios miesto kraštovaizdį, bet ir saugančios jį nuo potvynių.

„Ignitis gamyba“ valdoma Kauno HE yra didžiausia atsinaujinančius energijos išteklius naudojanti elektrinė Lietuvoje. Ji ne tik garantuoja energetinį stabilumą šalyje, bet pagamina ir apie 20 proc. visos iš atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminamos energijos Lietuvoje. Būtent šios elektrinės gaminama žaliąja energija įkraunami elektromobiliai „Ignitis On“ tinkle, tad kiekvienas šiame tinkle įkrauto elektromobilio nuvažiuotas kilometras padeda mažinti taršą.

Aplankius Kauno HE ir tęsiant kelionę link paskutinio šio maršruto objekto, puiki proga įkrauti elektromobilį. Vienoje iš „Ignitis On“ įkrovimo stotelių Kaune – Vytauto pr. 32, savo elektromobilio bateriją įkrovė ir šį maršrutą apvažiavęs Paulius Mikolaitis. Jeigu taip pat keliaujate elektromobiliu, šiame maršrute patogu ir tai, jog Kaune, kaip ir Vilniuje bei Klaipėdoje, galima nesunkiai gauti nemokamus EV parkavimo leidimus ir miesto spūsčių išvengti važiuojant autobusų juosta.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinė

IX fortas

Na, o žaliąja energija įkrovus elektromobilį greitai pasiekti galime ir paskutinę lankytiną vietą šiame maršrute, tai IX fortas – Kauno tvirtovės moderniausias įtvirtinimas. Jį rasite važiuodami keliu Vilnius–Kaunas–Klaipėda. IX fortas tarpukario metais buvo pertvarkytas į kalėjimą, o nuo 1940 m. naudotas kaip kalinių persiuntimo punktas į SSRS lagerius. Nacių okupacijos metais IX fortas tapo masinių žudynių vieta, kurioje sušaudyta apie 50 tūkst. žmonių, turbūt labiausiai akį čia ir patraukia įspūdingo dydžio paminklas skirtas aukoms pagerbti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./IX forto monumentas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./IX forto monumentas

Šį maršrutą aplankė ir kelionių elektromobiliu po Lietuvą iššūkį priėmęs Paulius Mikolaitis, dar žinomas kaip Paul de Miko, pasitelkęs projekto draugų „Deals on Wheels“ paskolintą Polestar 2 ir tik žaliąja energija įkraunamą „Ignitis On“ stotelių tinklą. Kaip jam sekėsi keliauti ketvirtuoju maršrutu galite pamatyti video laidoje.

VIDEO: Elektromobiliu aplink Lietuvą su Paul de Miko: išskirtinės ir net mistinės vietos aplink laikinąją sostinę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius