Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lankantiems Šilalės kraštą: patiekalas „Meškuos šūduks“ ir kiti įdomūs faktai

„Šilalės kraštas turi kuo didžiuotis: ne tik turtinga istorija, Lietuvoje ir užsienyje garsiais žmonėmis, bet ir analogų Europoje neturinčiais objektais”, – sako šilališkė Rima Norvilienė, naujos platformos socialiniame tinkle Facebook „Negirdėti faktai apie Šilalę“ įkūrėja. Išgirdę keletą faktų galbūt panorėsite aplankyt šį Žemaitijos kraštą.
Šilalės miesto panorama
Šilalės miesto panorama / Evaldo Brazausko nuotr.

„Negirdėti faktai apie Šilalę“ – tai naujas projektas apie Šilalės krašto įdomybes, lankytinas vietas, istorinius įvykius, garsius šilališkius. Įdomiais faktais, surinktais iš knygų, archyvų ir vietos gyventojų, visuomenininkė tikisi ne tik sužadinti norą daugiau domėtis gimtuoju kraštu, didinti Šilalės rajono žinomumą, bet ir tokiu būdu prisidėti prie Atkurtos Lietuvos šimtmečio įamžinimo.

Seniausias ir mažiausias Lietuvos muziejus, vieninteliai ąžuoliniai altoriai šalyje, vienintelis turizmui pritaikytas senovinis akmenimis grįstas takas pelkėje (kūlgrinda), iškiliausia Žemaitijos kalva – Medvėgalis ar Užkalnio kaimas su vos 1 gyventoju yra ne kur kitur, o Šilalės krašte.

Beje, Šilalė yra pirmasis ir vienintelis miestas Lietuvoje, gavęs patriotiškiausio miesto vardą. Šį titulą Šilalė iškovojo televizijos projekte „Lietuvos patriotai“ 2017 metais.

Taip pat mažai, kas žino, kad Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas Jurgis Kairys, pirmasis lenktynininkas Monte Karlo ralyje Klemensas Martinkus, popiežiaus Jono Pauliaus II lietuvių kalbos mokytojas Stasys Žilys, Prezidentas Aleksandras Stulginskis, vienas turtingiausių Lietuvoje žmonių Nerijus Numavičius, dviratininkas Ramūnas Navardauskas, olimpietė irkluotoja Donata Karalienė ar šiuo metu Graikijoje žaidžiantis krepšininkas Lukas Lekavičius yra kilę iš Šilalės rajono.

Intriguoja ir kiti įdomūs faktai apie Šilalės kraštą. Ar žinojote, kad legendinis lakūnas Stasys Girėnas buvo 16-tas vaikas šeimoje, o vienas iš Šilalės krašto senovinių patiekalų vadinasi „Meškuos šūduks“ („Meškos kakutis“). Tai iš kanapių, duonos minkštimo ir smulkiai supjaustytų obuolių gaminamas Kūčių valgis.

Stefos Minutaitės nuotr./Senovinis Šilalės krašto Kūčių patiekalas „Meškuos šūduks“
Stefos Minutaitės nuotr./Senovinis Šilalės krašto Kūčių patiekalas „Meškuos šūduks“

Beje, didiesiems Lietuvos miestams bus pavydu išgirdus, kad Šilalės rajone nėra nei vienos mokamos automobilių stovėjimo aikštelės.

Jono Danausko nuotr./Medvėgalio piliakalnis – aukščiausia Žemaitijos kalva
Jono Danausko nuotr./Medvėgalio piliakalnis – aukščiausia Žemaitijos kalva

Pasak R.Norvilienės, šiuo nauju projektu norisi parodyti, koks unikalus yra Šilalės kraštas ir kad kiekvienas šilališkis nebijotų pasakyti „Aš – iš Šilalės“. Ką skaityti atras ir šiame krašte dar nespėję pabuvoti tautiečiai. Gal kuris faktas paskatins juos aplankyti Šilalę?

Daugiau įdomių faktų apie Šilalės kraštą rasite: https://www.facebook.com/faktaiapiesilale/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje