TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Leiskite sau keliauti kelis kartus per metus: 5 patarimai, kaip tai padaryti taupiai

Artėjant atostogų sezonui vis dažniau pagalvojame, kur šiemet norėtume nukeliauti ir pamąstome, kaip surasti pinigų išsvajotai kelionei. Tačiau pastebima tendencija, kad lietuviai vietoj vienos ilgos ir brangios kelionės, renkasi trumpesnes, bet dažnesnes atostogas užsienyje. Kaip sutaupyti keliaujant ir leisti sau išsiruošti į daugiau nei į vieną kelionę per metus, pranešime spaudai dalijasi „Baltic Tours“ kelionių ekspertė Viktorija Mikalauskaitė-Mameniškė.
Kaip sutaupyti keliaujant?
Kaip sutaupyti keliaujant? / Shutterstock nuotr.

1. Ne sezono metu geriausi skrydžių ir viešbučių pasiūlymai

Vienas didžiausių privalumų, keliaujant ne sezono metu – mažiau turistų, todėl nakvynės, skrydžių ir pramogų kainos būna mažesnės ir leidžia gerokai sutaupyti. Be to, lietuvių pamėgtose pietų šalyse vėlyvą pavasarį ar rugsėjo gale oro sąlygos yra palankesnės keliavimui – temperatūra leidžia mėgautis vasaros šiluma, tačiau nėra alinančių karščių.

Esant mažesniems keliautojų srautams, nakvynės vietą galima išsirinkti nors ir paskutinę minutę – dauguma jų turi laisvų vietų ir taiko nuolaidas, kad pritrauktų žmonių ir gautų nors ir nedidelių pajamų. Ne sezono metu gal ne visi restoranai jau bus atidaryti, tačiau tai puiki proga apsilankyti ten, kur valgo vietiniai žmonės – taip pažinsite vietos kultūrą ir pavalgysite pigiau nei turistinėse vietose.

Shutterstock nuotr. / Šeimos kelionė
Shutterstock nuotr. / Šeimos kelionė

Ne sezono metu keliauja žymiai mažiau žmonių, todėl turistų lankomose vietose nereiks laukti eilėse ir taip sutaupysite laiko, kurį galėsite skirti kitoms pramogoms ar užsitarnautam atostogų kavos puodeliui.

2. Keliaukite be suplanuotos datos

Pasirinkę kelionę vasaros sezono pradžioje arba pabaigoje – iš anksto nepirkite skrydžio ar pačios kelionės. Jei galite lanksčiai planuoti savo laiką, susikraukite lagaminą ir laukite paskutinės minutės pasiūlymų, kurie atsiranda, likus maždaug savaitei ar net 3–4 dienoms iki kelionės. Ne sezono metu kelionių agentūros neužpildo visų lėktuvo vietų, todėl, likus kelioms dienoms iki skrydžio, pasiūlo kelionių itin geromis kainomis.

Jei planuojate kelionę patys ir ieškote skrydžio bilietų, rinkitės keliauti viduryje savaitės, nes savaitgalio skrydžiai paprastai būna brangesni. Be to, viduryje savaitės dėl mažesnių keliaujančių srautų būna trumpesnės eilės oro uostų registratūroje ir patikroje.

Neišlaidaukite brangioms oro linijoms, geriau keliaudami pigiomis avialinijomis sutaupytus pinigus išleiskite maistui ar nakvynei. Ir keliaukite tik su rankiniu bagažu – sutaupysite ne tik pinigų, bet ir laiko, praleidžiamo registruojant ar atsiimant lagaminus oro uoste. Skirkite jį pažinčiai su nauja šalimi.

123RF.com nuotr. / Rankinis bagažas
123RF.com nuotr. / Rankinis bagažas

3. Apsistokite viešbutyje su pusryčiais ir vakariene

Jei atostogų metu planuojate apsistoti viename viešbutyje, pasvarstykite apie galimybę jame užsisakyti maitinimo paslaugas. Dažniausiai pusryčiai būna įtraukti į viešbučio kainą, tačiau rekomenduojame pagalvoti ir apie užsakomas vakarienes, taip sutaupysite ne tik laiko, ieškodami naujų vietų pavalgyti, bet ir nemažą pinigų sumą.

Dalinis maitinimas (pusryčiai ir vakarienė) ypač tinka tiems keliautojams, kurie dienos metu nori keliauti, tyrinėti apylinkes, o vakare grįžti į viešbutį pavakarieniauti. Daugeliu atvejų, toks maitinimo tipas patiekiamas kaip švediškas stalas, todėl galima mėgautis sočiais pusryčiais, po kurių drąsiai sulauksite vakarienės ir sutaupysite pietums išleidžiamą sumą.

Shutterstock nuotr. / Taupymas
Shutterstock nuotr. / Taupymas

Vakarienėms viešbučių restoranai taip pat siūlo gausų patiekalų ir gėrimų pasirinkimą ir meniu keičia kasdien, todėl visada galima mėgautis įvairiu ir šviežiu maistu.

Be to, paprastai per atostogas esame linkę pavalgyti daugiau, todėl, jei tai darome kavinėje ar restorane, kur kainuoja kiekvienas patiekalas ar gėrimas, susidaro nemažos sumos už pietus ar vakarienes. O jei keliaujame su vaikais, ir jų akys nori daugiau nei telpa į pilvukus, sumos už maistą ženkliai išauga.

4. Pažinkite šalį nuomotu automobiliu

Keliaujant ne sezono metu yra puikus metas pažinti šalį: mažiau turistų, geresnės kainos ir švelnesnis oras. Turistams, kurie nori daugiau pamatyti, nuvykus į naują vietą, rekomenduojama išsinuomoti automobilį, kurio nuomos kaina ne sezono metu gali būti net dvigubai mažesnė nei per atostogų įkarštį.

123rf.com nuotr. / Šeimos atostogos
123rf.com nuotr. / Šeimos atostogos

Bet to, keliaudami automobiliu, būsite laisvi nuo viešojo transporto tvarkaraščių, galėsite pasiimti tiek daiktų, kiek telpa bagažinėje ir jums bus pasiekiami tiek laukiniai paplūdimiai, nuostabios panoramos, tiek vietiniai maži miesteliai.

Nuomodamiesi automobilį, apgalvokite, iš kur jį atsiimsite.

Norint sutaupyti, renkantis automobilį, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Pirmiausia – tai automobilio dydis ir tipas. Rinkitės ekonomišką, mažesnio dydžio ir su mechanine pavarų dėže, nes didesnis automobilis ir automatinė pavarų dėžė reikšmingai didina kainą.

Kitas svarbus dalykas – nuomos trukmė. Atostogausite savaitę, tačiau, taupydami biudžetą, nuomositės tik kelioms dienoms – pasitikrinkite automobilio nuomos kainą ilgesniam laikui. Dažnai nutinka, kad nuomodami automobilį 3–4 dienoms, o ne visai savaitei, sutaupysite vos kelis eurus ar net sumokėsite daugiau.

Nuomodamiesi automobilį, apgalvokite, iš kur jį atsiimsite. Tai darydami oro uoste dažniausiai gausite geriausią nuomos kainą ir sutaupysite pervežimams iki viešbučio ir atgal.

5. Keliauti su draugų kompanija ne tik pigiau, bet ir smagiau

Jau išsirinkote šalį, kurią norite aplankyti, pakvieskite kartu keliauti draugus ar artimuosius, – jei keliaujate bent 5-iese, ekskursijos, įėjimai į lankytinus objektus, viešbučiai ir net lėktuvo bilietai gali būti pigesni. Taip keliaudami ne tik sutaupysite, bet ir bus žymiai smagiau.

123rf.com nuotr. / Draugai
123rf.com nuotr. / Draugai

Keliaujant su draugų kompanija, veikia masto ekonomija, pavyzdžiui, galite išsinuomoti didesnį butą ir sumažinti nakvynės kainą vienam žmogui. Jei keliaujate ne sezono metu, pasiderėkite su nuomotojais – papildomai gausite ženklių nuolaidų.

Tas pat galioja ir transporto paslaugoms, pavyzdžiui iš oro uosto į viešbutį kur kas pigiau važiuoti užsakytu autobusiuku nei atskirai kiekvienam vykti taksi. Arba nuomojantis transporto priemonę – ne sezono metu galite išsinuomoti didesnį automobilį ir važiuodami juo 4–5-iese sutaupysite kurui, kelių ir parkavimo mokesčiams.

Svarbiausia, keliaujant su didesne kompanija – kelionę pradėti organizuoti kuo anksčiau. Nes didesnei žmonių grupei reikia gauti vietas lėktuve tuo pačiu reisu, rasti viešbutį ar butą, kuriame tilps visa kompanija ar iš anksto užsisakyti ekskursijas ar bilietus į lankomus objektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius