Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva joje gyvenančių žinomų užsieniečių akimis: iš šono pažvelgė į tai, kas mums įprasta

Ar kada nors susimąstėte, ką apie Lietuvą pagalvotumėte, jei į ją būtumėte atvykę iš svetur? Kurios šalies vietos taptų jūsų lankomiausiomis? Kokius šalies ir jos žmonių bruožus išskirtumėte kaip ryškiausius? Visus šiuos klausimus uždavėme dviem garsiems Lietuvoje gyvenantiems užsieniečiams – virtuvės šefui Gian Luca Demarco ir verslininkui Tomui Nicholsonui.
Tomas Nicholson su „Jurgis ir Drakonas“ komanda
Tomas Nicholson su „Jurgis ir Drakonas“ komanda / Partnerio nuotr.

Tikėjosi šaltumo iš orų ir žmonių

Neapolietiškomis picomis garsėjantį šeimos restoranų tinklą „Jurgis ir drakonas“ Lietuvoje įkūręs ir picos pionieriumi save vadinantis T.Nicholsonas pasakoja pirmiausiai prieš atvykdamas tikėjęsis speigo – net žodis „Baltija“ jo gimtojoje Jungtinėje Karalystėje asocijuojamas būtent su šalčiu. Vis dėlto čia atskridęs vyras buvo maloniai nustebintas temperatūros ir ne tik jos.

„Visi čia atvykę mano draugai turi pripažinti, kad šalis gerokai pranoksta jų lūkesčius. Lietuva dažnai priskiriama prie Europos pakraščio, tad ir tikimasi pamatyti mažiau išsivysčiusią rytų valstybę. O atvykus nuomonė pasikeičia, nes greitai įsitikini, jog tikrovė visai kitokia“, – sako verslininkas.

Verslininkas atsimena buvęs nustebintas ir žmonių darbštumo bei jų noro mokytis. „Kai atvykau į Lietuvą ir įkūriau savo pirmuosius restoranus, didžiausią dėmesį skyrėme kokybei, o ne pelnui. Todėl įvedėme praktikas, kurios lietuviams darbuotojams tuomet buvo naujos. Dabar ši sąžiningumo ir malonaus svetingumo kultūra tapo jau norma, tačiau tuomet, pamenu, maloniai nustebau, kaip noriai žmonės viso to mokėsi“, – pasakoja T.Nicholsonas.

D. Kučio nuotr./Gian Luca Demarco
D. Kučio nuotr./Gian Luca Demarco

Savo kulinarijos studiją Lietuvoje įkūręs charizmatiškasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasakoja prieš čia atsikraustydamas jau nemažai apie šalį žinojęs. Tad labiausiai jį nustebino šalies bruožai, kurių pirmą dieną gali ir nepastebėti.

„Įsivaizdavau, kad lietuviai, kaip šiauriečiai, bus bejausmiai ir šalti. Mano nuostabai, visi vietiniai buvo labai geranoriški ir iškart norėjo padėti. Tik teko įprasti, kad Lietuvoje nėra normalu kalbėti pakeltu tonu ar aršiai diskutuoti. Mums italams tai sudėtinga, nes mes mėgstame išsipasakoti, spręsti klausimus atvirai“, – juokiasi šefas.

Didžiausią įspūdį paliko gamta

Anot G.L.Demarco, Lietuva jį žavi ir savo gamta. Pas mus jam pavyko rasti ne vieną savo grožiu užbūrusią vietą. „Man ypatingą svarbą turi Juodkrantė, kuri tiesiog dvelkia šiluma, galbūt iš dalies todėl, kad ten gyvena ir mano geriausias draugas. Norėdamas atsikvėpti nuo rutinos ir atrasti ramybę, nuvažiuoju prie vieno iš daugelio Lietuvos ežerų. O su šeima mėgstame kartais pakeliauti vienu gražiausių Lietuvos maršrutų – Nemuno keliu“, – dalinasi G.L.Demarco.

D. Umbraso nuotr./Gian Luca Demarco
D. Umbraso nuotr./Gian Luca Demarco

Nemuno kelias talpina daugybę maršrutų ir yra nusidriekęs abiejuose didžiausios Lietuvos upės krantuose. Nuo Pažaislio vienuolyno Kaune, kur kelias ir prasideda, galima pakeliui aplankant gražiausias gamtos bei kultūros paveldo vietas nuvykti net iki Jurbarko ar Šakių.

Dėl lietuviškos gamtos sutinka ir T.Nicholsonas, pamilęs mūsų šalies miškus bei užsieniečiams kiek neįprastą jų gyvūniją.

„Nesu miesto žmogus, labiau myliu gamtą. Kadangi mėgstu privatumą ir ramybę, tai Lietuvoje dažnai išvykstu į miškus. Visai neseniai pirmą kartą gyvenime miške pamačiau briedį – labai nustebau! Ne kasdien susitinki su tokiu didingu gyvūnu. Tai paliko nepamirštamą įspūdį“, – pasakoja verslininkas.

Įamžina kasdienes akimirkas su šeima

Lietuvoje gyvenantys žinomi užsieniečiai pasakoja dažniausiai fiksuojantys šeimos akimirkas, nes jų nuoširdumo suvaidinti neįmanoma.

„Mėgstamiausios mano nuotraukos yra šeimos portretai. Tikras džiaugsmas stebėti, kaip auga vaikai, ir fotografuoti jų vaikystės akimirkas. Todėl man gražiausios jaukios ir intymios akimirkos namuose. Juk būtent tie maži momentai ir yra tikrasis gyvenimas“, – sako T.Nicholsonas.

„Kulinarijos studijos“ įkūrėjas G.L.Demarco, nepaisant meilės kelionėms bei gamtai, taip pat sako fotografiją naudojantis visų pirma pačių artimiausių fiksavimui. Jo teigimu, didžiausią įkvėpimą kartais gali suteikti tiesiog nuoširdi vaiko šypsena.

„Turime begales nuotraukų kartu – gaudome akimirkas ir keliaudami, ir sėdėdami namuose. Juk nuotraukos įamžina daugybę prisiminimų. Šiandien štai grįžęs namo nufotografavau mane pasitikusio sūnaus Martyno šypseną. Iš tokių akimirkų niekaip neišrinksi vienos gražiausios, nes visos jos gimsta natūraliai ir visos turi kažką ypatingo“, – atvirauja virtuvės šefas.

Stabtelėti bei atrasti gamtos ar kultūros grožį, slypintį visai šalia, ragina ir „Huawei“ projektas „Undiscovered“, skatinantis keliauti po savo šalį ir ieškoti nematytų jos vietų. Kartu su „InFocus“ fotografijos apdovanojimais vykdomas projektas siekia parodyti, kad gerą fotografiją galima sukurti tiesiog pastebint unikalius momentus kasdienybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius