Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvė įsikūrė Kosta Rikoje: rytais geriu kavą su beždžionėmis ir mėgaujuosi grynu gyvenimu

2019 m., palikusi savo greitą gyvenimą Londone, pasiėmiau 6 mėnesius profesinių atostogų. Londone dirbau burnos higieniste. Pradėjau turą po Europos šalis: Italiją, Ispaniją ir Lietuvą; keliavau po JAV – aplankiau Los Andželą bei draugę, tuo metu gyvenusią San Diege. Sustojau mėnesiui Meksikoje, savanoriavau šunų prieglaudoje. Kosta Rika turėjo būti mano finalinė šalis, kurioje turėjau praleisti daugiausia laiko – du mėnesius, prieš grįžtant į Londoną.
Justinos gyvenimas Kosta Rikoje
Justinos gyvenimas Kosta Rikoje / Asmeninio archyvo nuotr.

Kadangi plano – grįžimo į profesiją vis dar neturėjau, o po 2 savaičių atvykimo prasidėjo pandemija – aš nusprendžiau Kosta Rikoje likti neribotam laikui. Norėjau čia pakeliauti, pažinti šalį bei pandemiją praleisti rojuje. Man pasisekė! Buvau sužavėta nepaliesta laukine šalies gamta, draugiškais ir labai svetingais vietiniais gyventojais, verslo galimybėmis, todėl neilgai trukus apsisprendžiau nebegrįžti į senąjį gyvenimą Londone ir pradėti savo naują etapą būtent šioje šalyje.

Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje

Taigi nuo 2020 m. gyvenu Nosaros gyvenvietėje, Gvanakastės regione, ir galiu drąsiai sakyti, kad gyvenu savo svajonę. Visada norėjau gyventi tropikuose, prie vandenyno, turėti šunį ir pabėgti nuo lapkričio mėnesio darganos Anglijoje.

Kosta Rika yra ta šalis, kurioje viskas vyksta pura vida principu. Pura vida išvertus iš ispanų kalbos reiškia paprastas, grynas gyvenimas. Tai ne tik kasdieninė vietinių frazė, bet ir gyvenimo būdas. Pasisveikinimas bei atsisveikinimas gali prasidėti ir baigtis būtent šia fraze, kuo vietiniai, save vadinantys „ticos“, taip išreiškia džiaugsmą, optimizmą ir visavertį gyvenimą.

Kosta Rikoje neįmanoma neišgirsti šios frazės bent kelis kartus per dieną, nes ši frazė atspindi atsipalaidavusį Kosta Rikos gyventojų požiūrį į gyvenimą. Būtent gyvenimiškas požiūris labai skiriasi nuo kasdieninio gyvenimo Europoje. Ką Europoje sugebėdavau nuveikti per dieną ar dvi, tai čia džiaugiuosi nuveikusi per savaitę. Tiesiog gyvenimo ritmas čia yra tikrai lėtas.

Ką Europoje sugebėdavau nuveikti per dieną ar dvi, tai čia džiaugiuosi nuveikusi per savaitę.

Reikėjo laiko apsiprasti, nes po greito tempo Londone, man atrodė, kad Kosta Rikoje tik tinginiauju ir nuolat žvilgčioju į laikrodį, kad diena jau įpusėjusi, o aš dar nieko nenuveikus. Dabar jau net nebesugebėčiau grįžti į seną ritmą, šis lėtas gyvenimo būdas man labai tinka.

Nosaroje atsidūriau labai magiškai. Iš pradžių išgirdau šio miestelio pavadinimą dar lankydamasi Meksikoje, tačiau manęs tai nesuviliojo. Atvykus į Kostą Riką, patraukiau tiesiai į kalnus. Ten neišvengiau likimo. Kalnuose, ypač mažoje gyvenvietėje, sutikau ten gyvenančią tautietę, kuri vis tiek mane pristatė į Nosarą. Likimo ironija.

Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje

Nosara yra Kosta Rikos jogos meka bei banglenčių sporto mėgėjų rojus. Čia yra tam tikras ritualas dieną pradėti su banglente vandenyje bei joga. Nosara turi tokią energiją, kurioje natūraliai pasijus ramybė. Beje, gyvenvietėje išasfaltuota tik viena pagrindinė gatvė, o kiti keliai yra žvyrkeliai. Lietaus sezono metu (gegužė–lapkritis) tokios gatvės tampa purvo klampynėmis, o sausuoju metu – dulkių kamuoliais. Kažkodėl man tai patinka. Neatsidžiaugiu čia būdama kiekvieną dieną bet kuriuo sezonu.

Beje, Nosara turi labai didelį kontrastą tarp vietinių ir užsieniečių bendruomenių: nuo ištaigingų, prabangių užsieniečių namų ar vilų iki tikrai skurdžių vietinių trobesių. Ne visi vietiniai gyvena vargingai. Miestelis yra ypač turistinis, tad gerai apmokamų galimybių vietiniams gyventojams netrūksta. Daug vietinių taip pat turi savo verslus.

Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje

Kosta Rika turi 2 sezonus – žaliąjį arba lietaus bei sausąjį. Kai atvykau į Kostą Riką, nežinojau apie liūčių sezoną, man atrodė, kad saulė šviečia ištisus metus. Todėl, kai lijo beveik kasdien 2 savaites iš eiles, aš paklausiau – tai kada tai baigsis? Gavau atsakymą, kad tai tik lietaus sezono pradžia... Tačiau tropikų lietus prie vandenyno yra kitoks, čia yra šilta, gamta sužaliuoja, smagu ir po balas pabraidžioti ir lietuje išsimaudyti.

Klimatas kitose Kosta Rika dalyse gali labai skirtis. Ypač Ramiojo vandenyno bei Karibų jūros dalyse. Pamenu, važiavome į Monteverdės miestelį kalnuose. Kaip tikra užsienietė, įpratusi prie pakrantės karščių, nepasiėmiau jokių šiltų drabužių. Teko suktis vietoje ir nusipirkti šiltesnių drabužių, nes temperatūra Monteverde tuo metu dieną siekė apie 15 laipsnių, o naktį ir žemiau 10 laipsnių šilumos. Kai tuo metu Ramiojo vandenyno pakrantėje nakties temperatūra 23–24 laipsniai šilumos, o dienos metu – 33–34. Beje, Kosta Rika turi net 12 klimato zonų.

Kosta Rika turi net 12 klimato zonų.

Kosta Rika pasižymi įspūdinga laukine flora bei fauna. Čia rasi visko. Nuo tankių džiunglių, ugnikalnių, upių bei įspūdingų pakrančių iki beždžionių, įvairiaspalvių paukščių, roplių, gyvačių, skorpionų bei įvairaus dydžio vabzdžių ir t. t. Susijungimas su gamta – užtikrintas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje

Man be galo patinka stebėti šį laukinį gyvenimą, semtis naujos energijos ir idėjų iš gamtos. Tarp kitko rytais kavą tikrai geriu su beždžionėmis. Jos geriausias žadintuvas, visi keliamės 5 val. ryto.

Šios beždžiones garsėja savo garsiais kauksmais, kurie gali išversti iš lovos ne vieną. Tačiau 5 val. ryto čia yra labai įprastas budimo laikas. Dienos čia tęsiasi 12 valandų, nes saulė kyla ir leidžiasi maždaug tuo pačiu metu, todėl turėti sveiką rutiną čia yra ypač lengva. O 8–9 val. vakaro jautiesi labai pavargęs, tad keltis anksti ryte su beždžionėmis – vienas malonumas. Egzotikos čia tikrai apstu.

Bet koks pokalbis apie Kosta Rikos maistą prasideda nuo „gallo pinto“ – nacionalinio rytinio patiekalo. Ir nesvarbu, kur būtumėte, kostarikiečių diena visada prasideda būtent nuo šio valgio. Dvi pagrindinės sudedamosios dalys – ryžiai bei juodosios pupelės. „Gallo pinto“ reiškia – nudažytas gaidys. Be ryžių bei pupų yra patiekiami kiaušiniai, šviežias sūris, kumpis, kukurūzų paplotėliai, kai kada avokadas bei kepinti bananai.

Asmeninio archyvo nuotr. / „Gallo pinto“
Asmeninio archyvo nuotr. / „Gallo pinto“

Viena geriausių vietų nusipirkti vaisių bei daržovių yra ūkininkų turgeliai, kurie vyksta kartą per savaitę, o jų prekystaliai trykšta visomis vaivorykštės spalvomis. Nuo saldžių papajų, ananasų, melionų, arbūzų, kokosų, mangų iki pasiflorų ar drakono vaisių. Gyvenant prie jūros netrūksta šviežios žuvies ar kitų jūros gerybių.

Kosta Rika taip pat garsėja savo itin aukštos kokybės kava, kuri yra žinoma visame pasaulyje.

Ne paslaptis, Kosta Rika taip pat garsėja savo itin aukštos kokybės kava, kuri yra žinoma visame pasaulyje. Šalyje daug kavos plantacijų, kurias galima aplankyti ir pamatyti visą kavos kelią. Netgi kompanija „Starbucks“ turi savo plantaciją. Šokolado mėgėjams – čia irgi rojus. Kosta Rika taipogi augina kakavos pupeles.

Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje
Asmeninio archyvo nuotr. / Justinos gyvenimas Kosta Rikoje

Nosaroje užsiimu masažais, aktyviai dalyvauju bendruomenės veiklose bei kuriu būsimo verslo planus. Neužilgo savo tautiečiams padėsiu organizuoti egzotines keliones bei vestuves šioje įspūdingoje šalyje.

Jeigu planuojate tolimas atostogas bei galvojate aplankyti Kostą Riką ir norite daugiau sužinoti apie šią šalį bei lankytinas vietas – susisiekite su manimi žinute per Instagram“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius