Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis 3 savaites praleido Japonijoje: čia niekuomet nepasijausi kaip namuose

Lyginti Japoniją su Europa yra tikras iššūkis, nes tai akivaizdžiai dvi labai skirtingos kultūros, turinčios savitą vertybių, praktikos ir socialinių normų rinkinį.
Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos
Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos / Asmeninio archyvo nuotr.

Tačiau ten tris savaites praleidęs IT įmonės „Devbridge“ Front-End praktikų vadovas Žygimantas Jūrelė išskyrė keletą įsimintinesnių Japonijos kultūros aspektų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį ten vykstant ne tik pirmą kartą.

Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos

„Kelionės labai sustiprina bendrapasaulietiškumo jausmą. Pasaulio pažinimas padeda geriau pažinti save, aiškiau suprasti savo vietą po saule, nuraminti kylančius egzistencinius klausimus. Kitų kultūrų pažinimas labai praplečia akiratį, leidžia į gyvenimą pažvelgti iš toliau, keisti įsisenėjusias ir galbūt ne pačias geriausias įdiegtas vertybes“, – teigia Ž.Jūrelė.

Pirmą keliautojo įspūdžių dalį, kurioje jis pataria, kaip pasiruošti kelionei į šią tolimą šalį, rasite čia.

Bendravimo stilius. Japonijoje keliautojai turėtų būti pasirengę netiesioginiam bendravimui – reikia atkreipti dėmesį į neverbalinius signalus ir gestus. Japonų bendravimo kultūroje labai vertinamas mandagumas ir pagarba.

Etiketas. Skirtingai nei rankos paspaudimai, būdingi daugelyje Europoje šalių, nusilenkimas Japonijoje yra įprastas pasisveikinimo būdas, todėl į pasisveikinimą reikėtų atsiliepti linktelėjant ar nusilenkiant.

Nusilenkimas Japonijoje yra įprastas pasisveikinimo būdas.

Valgymo etiketas. Japonų valgymo etiketas yra sudėtingas, todėl reikėtų susipažinti su papročiais, pavyzdžiui, nepalikti arbatpinigių restoranuose ar nepalikti į ryžių dubenėlį įsmeigtų valgymo lazdelių ir pan.

Punktualumas. Japonijos kultūroje ypač didelis dėmesys skiriamas punktualumui, todėl keliaujant Japonijoje reikėtų dėti visas pastangas ir bandyti visur suspėti laiku.

Kalba. Labai svarbu išmokti bent keletą pagrindinių frazių vietine kalba. Nors anglų kalba laisvai kalbama daugelyje Europos šalių, ji beveik nėra paplitusi Japonijoje ir vietiniams bus žymiai lengviau užmegzti pokalbį parodant pastangas ir bent pasisveikinus japoniškai.

Asmeninė erdvė. Japonijoje svarbu gerbti asmeninę erdvę ir būti dėmesingiems perpildytose vietose.

Tolerancija įvairovei. Europa yra kultūriškai įvairi, todėl ten keliaujant įsilieti į kitas kultūras bei tradicijas yra lengviau. Japonija turi homogeniškesnę kultūrą, todėl keliaujant joje reikėtų daugiau dėmesio skirti vietinių papročių ir tradicijų pagarbai bei jų laikymuisi.

Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos

Religinės vietos. Lankantis religinėse vietose Japonijoje dažnai bus paprašyta apsirengti kukliai ar prisidengti nuogas kojas. Reikėtų iš anksto pasidomėti ir žinoti konkrečias šių vietų lankymo taisykles ar papročius.

Maistas. Vienas iš pagrindinių tikslų Japonijoje buvo paragauti kuo daugiau tradicinių patiekalų. Iš tiesų, prieš iškeliaujant buvau suplanavęs paragauti po skirtingą rameną kiekvieną dieną.

Porcijos tiesiog milžiniškos ir po jų nieko daugiau nebesinori.

Teoriškai įgyvendinti šitą planą būtų įmanoma, kadangi rameno galima rasti visur, tačiau po pirmų dienų supratau, jog laikantis šito plano visiškai neparagausiu kitų patiekalų, nes, suvalgius rameno porciją, tai būdavo vienintelis maistas tą dieną – porcijos tiesiog milžiniškos ir po jų nieko daugiau nebesinori.

Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos

Kitas patiekalas, kurio nebegaliu pamiršti, tai yra pikantiškas blynas, pagamintas iš miltų, kiaušinių, susmulkintų kopūstų ir įvairių priedų. Dažniausiai šį patiekalą reikėjo paruošti pačiam. Gavus visus ingredientus, juos reikėjo išmaišyti ir padėti kepti ant kepimo stalo, kuris įmontuotas prie stalo, prie kurio sėdi.

Dar atradimas buvo „Maze Soba“, kitaip vadinamas „Aburasoba“ arba „Jakisoba“. Tai japoniškas makaronų patiekalas, kuris iš esmės yra ramenas be sultinio. Jame yra sodrus, kreminis padažas, kuris dažniausiai gaminamas iš sojų padažo, acto, aliejaus ir įvairių kvapiųjų medžiagų. „Maze Soba“ taip pat yra tas patiekalas, kurį reikia pasiruošti patiems.

Restoranuose patiekiami kvietiniai makaronai, padažas ir įvairūs priedai, tokie kaip malta kiauliena, žalieji svogūnai, bambuko ūgliai, jūros dumbliai ir minkštai virtas arba marinuotas kiaušinis. Įprasta pridėti acto pagal savo skonį, kad patiekalas būtų dar labiau aštrus.

„Maze Soba“ yra populiarus ir unikalus japonų patiekalas, kuris dėl kreminių skonių ir ingredientų maišymo prie stalo taps tikrai įsimintina kelionės patirtimi.

Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos
Asmeninio archyvo nuotr. / Žygimanto įspūdžiai iš Japonijos

Dar vienas naujas patiekalas, kurį teko atrasti buvo „Omurice“. Tai yra japoniškas purus omletas derinamas su pikantiškais keptais ryžiais. Kepti ryžiai dažnai maišomi su daržovėmis ir baltymais, o po to apvelkami švelniu omletu.

Paprastai jis pagardinamas kečupu arba jautienos sultiniu, sukuriant puikų skonių ir tekstūrų derinį. Dėl savo skanaus paprastumo ir patrauklaus pateikimo šis patiekalas yra labai mėgstamas Japonijoje. Vertėtų išbandyti kuo daugiau patiekalų, nes jie sujungia visas patirtis į vienį ir padeda bent kažkiek prisiliesti prie Japonijos kultūros paslapčių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius