Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 12

Lietuvis aplankė šalį, kurią valdė vienas brutaliausių diktatorių: slaptoji policija dirbo itin nuožmiai

Po praėjusių pasakojimų apie Juodkalniją vėl svarsčiau, kurią Balkanų šalį aprašyti toliau. Šviežiai vykstantys įvykiai Ukrainoje (Krymo tiltas, atsinaujinę Kyjivo ir kitų Ukrainos miestų bombardavimai) pakišo mintį iš buvusios Jugoslavijos šalių nusikelti į kaimyninę valstybę – Rumuniją. Nesu visiškai tikras, ar Rumuniją galima pavadinti Balkanų šalimi, vieni sako, kad taip, kiti – kad nelabai, bet esminio skirtumo mūsų istorijai tai nedaro.
Rumunijos parlamento rūmai
Rumunijos parlamento rūmai / 123RF.com nuotr.

Kodėl intensyvesni Ukrainos bombardavimai pakišo mintį apžvelgti Rumuniją? Skaitydami šį tekstą, viską suprasite patys, tačiau dabar užsiminsiu, kad tema yra susijusi su diktatoriais.

Turbūt žinote, kad komunistų laikais Rumuniją valdė gana brutalus diktatorius Čeušesku. Jei jį žinote, tai greičiausiai žinote ir kuo jam viskas baigėsi. Jei ne, netrukus sužinosite, o jei žinote, tai turbūt pagaunate mintį, kad Rusijos diktatoriui, naudojančiam terorą ne tik prieš savus, bet dar blogiau – prieš kitos šalies, tai yra Ukrainos civilius, gali baigtis panašiai kaip rumunui Čeušesku arba dar blogiau.

Ji yra mums artima tuo, jog yra Ukrainos kaimynė, taip pat jaučianti grėsmę iš Rusijos.

Kita vertus, kad ir kokią istoriją su šiuo diktatoriumi turi Rumunija, ir be jo tai yra didžiulė, įdomi, spalvinga, linksmų žmonių ir gražios gamtos šalis, kurios net du trečdalius teritorijos sudaro kalnai. Kai tiek kalnų, šalies gamta negali būti negraži. Be to, dabar ji yra mums artima tuo, jog yra Ukrainos kaimynė, taip pat jaučianti grėsmę iš Rusijos.

123RF.com nuotr. / Rumunija
123RF.com nuotr. / Rumunija

Kalbant apie politinius ar geopolitinius niuansus, įdomu gali būti tai, jog į Antrąjį pasaulinį karą Rumunija įsitraukė nacistinės Vokietijos pusėje, tačiau karui įsibėgėjus ir situacijai krypstant vokiečių nenaudai apsigalvojo ir ėmė kovoti prieš nacius. Hitlerinei Vokietijai pralaimėjus karą, Rumunija pateko į Sovietų Sąjungos įtakos zoną ir tapo komunistine. Nuo tada, kaip ir visų per prievarta komunistinėmis tapusių šalių, prasidėjo Rumunijos kelias žemyn, o rumunų – skurdyn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius