Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis nukeliavo į retai turistų lankomas salas: „Ten niekas neguli ant smėlio ir nesidegina“

„Andamanų ir Nikobarų salas rekomenduoju aplankyti tiems, kam patinka tai, kas nesubjaurota globalizacijos. Man labai patiko“, – sako iš Klaipėdos kilęs Saulius Mickus. Šias salas jis aplankė viešėdamas Indijoje.
Andamanų ir Nikobarų salos
Andamanų ir Nikobarų salos / Asmeninio archyvo nuotr.

„Andamanų ir Nikobarų salos – tai ne ta Indija. Tai kiek stebina, tačiau iš kitos pusės suteikia kitokią įvairovę. Andamanų ir Nikobarų salyną sudaro apie 200 salų. Dalis salų priklauso Mianmarui. Sala, kurioje apsistojome, vadinasi Havlokas (Havelock). Gyvenimas, lyginant su žemynine dalimi, visiškai sustojęs: jokių kamščių, grūsčių, skubėjimo. Moterų apranga šioms saloms suteikia spalvų“, – pasakoja S.Mickus.

Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos
Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos

Jo žiniomis, visose salose gyvena tik apie 350 tūkst. gyventojų, kas Indijos masteliais yra visiškas niekas. Visus metus salose temperatūra vienoda: naktį 24 laipsniai šilumos, dieną – 30. Vandenyno vandens temperatūra siekia 27 laipsnius. Pakrantes supa mangrovės, augalai ir medžiai, prisitaikę prie sūraus vandenyno vandens.

„Jau buvau pasiilgęs to tropikų jausmo, kai užtenka tik šortų ir marškinėlių, nesvarbu, koks paros metas“, – šypsodamasis prisimena S.Mickus.

Pasak jo, žmonės šiose salose gyvena jau labai seniai, tačiau ilgą laiką buvo izoliuoti, tad susikūrė savitą, labai paprastą kultūrą. Pasaulyje pagerėjus susisiekimui ir atsiradus turizmui (XIX a.), atvyko pirmieji vakariečiai ir įnešė savų pertvarkų. Todėl anglų kalbą išgirsi dažniau nei vietinę (kalbant ir apie vietinius). Tačiau vis viena salos išlieka gana retai lankomos, nes jokie prekybos keliai pro čia neina.

„Per 90 proc. turistų – indai. Baltasis vos vienas kitas“, – įžvalgomis dalijosi lietuvis.

Žmonės šiose salose gyvena jau labai seniai, tačiau ilgą laiką buvo izoliuoti.

Į trečdalį salų patekimas uždraustas. Ten gyvenančios Sentimelų gentys neprisileidžia žmonių iš aplinkinio pasaulio.

„Prieš 10 metų perspėjimų nepaisęs amerikietis ten nuplaukė ir buvo užmėtytas strėlėmis. Ar buvo suvalgytas, nežinau“, – pasakojo S.Mickus.

Pasak jo, paplūdimių kultūra Andamanuose visai kitokia nei pas mus. Ten niekas neguli ant smėlio ir nesidegina.

„Į paplūdimį ateinama tik pasifotografuoti ir išsimaudyti. Beje, didesnė dalis maudosi su drabužiais. Kaip suprantu, taip yra, nes jiems įrausti visai nereikia, jie ir taip rudi. Atvirkščiai, parduotuvėse mes perkame kremą įdegimui, o ten yra specialus kremas, kad oda atrodytų šviesesnė“, – pastebėjimais dalijosi lietuvis.

Jis sakė pastebėjęs, kad Indija turi visai kitus grožio standartus nei Vakarų pasaulis. Apkūnumas čia gerbiamas ir net demonstruojamas. Abiejų lyčių.

Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos
Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos

„Maistas šiose salose yra tai, dėl ko galima numirti. Kai kartą restorane pasakiau, kad taip skaniai gaminti turėtų būti nelegalu, padavėjas su šypsena atsakė: „Mes turime licenciją iš Dievo“, – prisiminė keliautojas.

Beje, Andamanuose pramoninė žvejyba visiškai uždrausta, siekiant, kad žuvys nugyventų visą savo gyvenimo ciklą.

Apkūnumas čia gerbiamas ir net demonstruojamas.

„Tad vietiniai žvejai rytais į restoranus neša tik po kelias pagautas žuvis. Vakare jos būna patiekiamos“, – pasakojo S.Mickus.

Įdomu ir tai, kad Andamanų ir Nikobarų salose veisiasi 2 metrų skersmens didžiausi pasaulyje vėžliai, sveriantys iki 800 kg.

„Nardant teko matyti keletą, tiesa, mažesnius, daugiau kaip 1 m skersmens. Reikia matyti, kaip gracingai jie juda po vandeniu. Sakė, tiesa, nemačiau, kad ten gyvena ir didžiausi pasaulyje krabai, kurie palmėse skabo kokosus...“ – prisiminimais dalijosi pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos
Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos

Pasak jo, vienoje iš salų – Pilkoji sala (Barren) – yra vienintelis visoje Azijoje veikiantis ugnikalnis.

Andamanų ir Nikobarų salose veisiasi 2 metrų skersmens didžiausi pasaulyje vėžliai.

„Ši sala – narų rojus. Ji yra gana toli nuo kitų salų ir patekimas ten gana komplikuotas. Tačiau ten patekti tikrai verta, nes atviro vandenyno srovės ten taip išskaidrina vandenį, kad 20 m gylyje matomumas siekia 20–40 metrų.

Tiesiog po vandeniu susireguliuoji plūdrumą, įsitaisai lotoso poza ir besidairydamas leidiesi nešamas srovės. Jau nekalbant apie fantastinį vulkano suformuotą povandeninį reljefą: uolas, kanjonus, floros ir faunos įvairovę. Narai, būtinai įsitraukit šią vietą į savo sąrašą“, – rekomendavo lietuvis.

Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos
Asmeninio archyvo nuotr. / Andamanų ir Nikobarų salos

Nuostabą jam kėlė ir potvyniai bei atoslūgiai.

„Reikia matyti, kokiu greičiu pusę kilometro atsitraukia jūra. Ten, kur ryte buvo iki smakro, po pietų smėliu bėgioja krabai, o visi laivai guli ant pilvų“, – įspūdžiais dalijosi keliautojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius