Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 06

Lietuvis pasidalijo, kas labiausiai šokiravo Irane: „Vienas vaizdas iš siaubo net sąnarius sutraukė“

Dabar pasaulyje turime vieną itin aiškiai išreikštą blogį. Tai yra Putino režimas ir jo agresija Ukrainoje. Nors dauguma normalių valstybių šią agresiją smerkia, kažkiek silpniau išsivystę ir stipriau degradavę kraštai ją tyliau ar garsiau palaiko. Tačiau yra ir šalis, kuri ją ne tik palaiko, bet ir aktyviai joje dalyvauja.
Teheranas
Teheranas / Vaido Mikaičio nuotr.

Turbūt suprantate, kad kalbu apie valstybę, kuri jau nebesislėpdama ir nebesivaržydama kariauja Rusijos pusėje, – tai Irano Islamo Respublika. Taip, ši šalis yra antras pagal blogumą blogis pasaulyje, aplenkusi netgi ilgus metus visuotinio blogio įsikūnijimu laikytą Šiaurės Korėją.

Ir nieko tokiame įvertinime nėra keisto. Jei atvirai remi agresorių, sukėlusį didžiausią Europoje karą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, tai tokio ir vardo nusipelnai. Yra įvairių nuomonių, kodėl Iranas taip elgiasi. Dauguma sako, kad tai vyksta dėl kažkokios naudos, kurią Iranas gauna iš Rusijos. Ir ta nauda, matyt, yra tikrai didelė ir atsverianti visas sankcijas, kurių už dabartinę poziciją susilaukia Iranas.

Vaido Mikaičio nuotr./ Azadi bokštas – iranietiška triumfo arka
Vaido Mikaičio nuotr./ Azadi bokštas – iranietiška triumfo arka

Kita vertus, Iranas jau daugybę metų yra apdalintas įvairiomis sankcijomis, ir iš dalies yra su jomis apsipratęs. Aišku, jos Iranui atsieina labai brangiai ir yra įstūmusios jo piliečius į apverktiną padėtį, bet nuo kada diktatūrai rūpi jos piliečiai?

O galėjo ta šalis būti visai normali, kai pagalvoji. Ir buvo normali, iki 1979 m. islamo radikalai šalyje surengė revoliuciją, po kurios Iranas paniro į radikalizmą ir iš draugiškos bei santykinai demokratiškos šalies tapo radikalia, pikta ir nedraugiška Vakarams valstybe. Kaip matome, ji tokia tebėra iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius