-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 14

Lietuvis šiurpsta prisimindamas Estijos „vatnikų“ miestą: „Jame jautiesi kaip Rusijoje“

Truputį pabambėsiu dabar. Mane visada juokino lietuvio santykis su Estija. Nuo pat nepriklausomybės atkūrimo pas mus užsigeneravo pokvailis įsitikinimas, kad estai viską daro geriau nei mes. Ar kalbėtume apie ekonomiką, turizmą, technologijas, ar šiaip žinomumą pasaulyje – mūsų manymu, estas, visada bus geresnis. Neretai tai prasilenkdavo su tiesa, o kartais ir su sveiku protu.
Narva
Narva / Shutterstock nuotr.

Tuo pat metu lietuviams netgi buvo siekiamybės, pasididžiavimo bei prestižo reikalas kažkuo aplenkti estą. Nors, dėkui sutvėrėjui, iš to jau išaugome – tokios kaimo lygio lenktynės yra akcentuojamos vis rečiau, tačiau, žinokite, periodiškai tas Estijos sudievinimas pas mus prasimuša net ir šiais laikais.

Žinoma, nuo sovietmečio kažkiek sparčiau startavusi ir eurą anksčiau įsivedusi Estija bendruoju ekonomikos lygiu vis dar lenkia Lietuvą, estų vidutinis atlyginimas vis dar yra aukštesnis nei mūsiškių, tačiau tas skirtumas nėra jau toks didelis, kad reiktų tą Estiją taip idealizuoti. Estija viso labo yra tokia pat postsovietinė Rytų Europos šalis, savo vystymosi dinamika einanti labai panašiu tempu kaip ir Lietuva.

Vaido Mikaičio nuotr. / Vaido kelionė Estijoje
Vaido Mikaičio nuotr. / Vaido kelionė Estijoje

Maža to, skaičiau, kad pastaraisiais metais Lietuvos ekonomika apskritai vystosi sparčiau nei Estijos, todėl vis dar mėgstantiems lygintis su estais pažadu, kad jei neprisidarysime nesąmonių, gal greitu laiku juos aplenksime ir ekonomiškai.

Ko iš esto tikrai neatimsi, tai gebėjimo save parduoti. Ne veltui ši šalis yra žinomesnė tarptautiniuose vandenyse ir sulaukianti daugiau turistų nei Lietuva. Ir taip yra ne todėl, kad ji kažkuo itin geresnė, o dėl to jau paminėto mokėjimo save garsinti efekto. Ir tai yra dalykas, kurio mums iš estų tikrai reikia pasimokyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius