-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių šeima Taivane sutiks Mėnulio Naujuosius Metus: ką ten iš tiesų simbolizuoja drakonas?

Vakarietiškus (pagal Grigaliaus kalendorių) Naujuosius Metus su fejerverkais atšventėme Tailande ir šiek tiek gailėjomės, kad nepamatėme Taivano tradicijų. Bet, grįžę atgal, dovanų gavome kinų (arba Mėnulio) Naujųjų Metų šventę. Šventės data paskaičiuojama pagal mėnulio kalendorių, todėl kiekvienais metais skiriasi. Šiais metais Naujieji Metai švenčiami vasario 10–15 d. o pasiruošimas jiems prasideda daug anksčiau.
Drakonų linkėjimai
Drakonų linkėjimai / Asmeninio archyvo nuotr.

Dažniausiai šventė vadinama paprastai – kinų Naujieji Metai, bet dabar kai kurios šalys (pvz., Singapūras arba Taivanas) nenori būti tapatinamos su Kinija, todėl dažniau vartojamas kitas pavadinimas – Mėnulio Naujieji Metai.

Naujieji metai žymi pavasario pradžią

Kinų Naujieji Metai yra pavasario šventė. Juos dar būtų galima palyginti su lietuviškomis Užgavėnėmis, per kurias siekiama išvyti šalčius ir prikviesti gamtos atgimimą. Tikima, kad tokiu metu baigiasi žiema ir ateina pavasaris. Prieš šventę siekiama išsivalyti nuo senų ir blogų dalykų, kad laisvą vietą galėtų užimti nauji ir geri.

Asmeninio archyvo nuotr. / Vaikus aplankė tradiciniai personažai
Asmeninio archyvo nuotr. / Vaikus aplankė tradiciniai personažai

Mums patiems savo kailiu teko patirti taivanietišką žiemą. Kai jau tikėjomės čia pasimėgauti amžina vasara, atėjo šaltasis sausis. Vietiniai išsitraukė pūkines striukes su kailiukais, aulinius batus, o mes turėjome progą apsirengti šilčiausius atsivežtus drabužius, kurių tikėjomės niekada nebeprireiks.

Tikima, kad tokiu metu baigiasi žiema ir ateina pavasaris.

Taivano kalnuose ir šiauriniuose regionuose pasirodė net šiek tiek sniego. Mūsų mieste, Kaoshiunge, temperatūra nebuvo ypatingai žema (naktimis apie 12–14 laipsnių šilumos), bet, kai organizmas jau pripratęs gyventi prie +30, buvo šalta. Atšilimo ir pavasario tikrai laukėme. O dabar Taivane jau ima žydėti vyšnios, vakarais nebereikia striukių, užtenka ilgų rankovių, taigi žiemos blogumus išgyvenome ir atėjo laikas švęsti.

Šventės tradicijos skaičiuojamos tūkstantmečiais

Kadangi ši šventė švenčiama jau nuo seniausių Kinijos dinastijų laikų, susiformavo daug įvairių tradicijų ir papročių. Kartais remiamasi net senomis legendomis apie tai, kad kažkada vieną kaimą puldinėjo pabaisa, vardu Nian.

Tamsiu ir šaltu žiemos metu visi kaimo gyventojai stengdavosi pabėgti iš namų ir pasislėpti krūmynuose. Kartą į kaimą atėjo senis, sakantis, kad jis, pasitelkdamas magiją, gali nugalėti pabaisą. Ir kai naktį vėl atslinko blogą daryti norintis žvėris, jis buvo apakintas ir apkurtintas sproginėjančių petardų. O iš paskos joms atsekė raudonais rūbais apsirengęs ir garsiai besijuokiantis senis.

Pamatęs tokius neįprastus vaizdus, žvėris išsigando ir susigėdęs pabėgo. Nuo to laiko kiekvienais metais kaimo gyventojai sprogdina fejerverkus ir puošia namus raudonai, nes į taip dekoruotus namus blogio jėgos neužeina.

Nuo to laiko kiekvienais metais kaimo gyventojai sprogdina fejerverkus ir puošia namus raudonai.

Vaikų mokykloje jie buvo supažindinti su šiomis istorijomis ir labai užsidegę paskui perpasakojo mums. O per iš anksto surengtą Naujųjų Metų šventę visi vaikai labai nuoširdžiai bandė išvaikyti blogį, negailėdami nei savo balsų, nei draugų ausų. Te nedrįsta jokie blogiečiai artyn tokių pasišventusių mokyklos gynėjų eiti!

Iki dabar blogis gąsdinamas raudona spalva

Ruošiantis šventei, reikia susitvarkyti namus, atsikratant ne tik nešvarumų ir šiukšlių, bet ir visų nereikalingų daiktų, todėl vaikai prieš Naujametinį siautulį buvo kviečiami ne tik klases ir savo kuprines susitvarkyti, bet ir padėti tėvams namuose.

Visą mėnesį prieš Naujųjų Metų šventę, prekybos centruose pradedama prekyba įvairiais raudonos spalvos papuošimais. Namų sienas, langus ir duris taivaniečiai dekoruoja raudonais karpiniais ar meniškais hieroglifais, pasipuošiama raudonais žibintais.

Asmeninio archyvo nuotr. / Puošiamasi kiniškais žibintais
Asmeninio archyvo nuotr. / Puošiamasi kiniškais žibintais

Ankstesniame straipsnyje minėjau, kad kaligrafijos studiją užplūsta moterys, dailiai rašančios Naujųjų Metų linkėjimus. Vėliau šie klijuojami šalia lauko durų, tikintis, kad namus aplankys tai, ko tomis juostomis linkima – turtas, laimė, klestėsimas, sveikata. Tradiciškai kiekvienais metais šios linkėjimų juostos pakeičiamos naujomis, taip į namus pritraukiant vis naujų gerų dalykų.

Mes tokių juostų iš Taivano nusiuntėme savo tėvams ir draugams, taip norėdami nors truputį jiems leisti pajusti Mėnulio Naujųjų Metų dvasią. Dabar jie galėjo ne tik per Tris karalius ant durų užsirašyti KMB, bet ir namus kinų kalba kaligrafiškai išrašytais linkėjimais pasipuošti.

Laikas sugrįžti namo

Kadangi pagrindinė šios šventės tradicija – susitikti ir švęsti kartu su artimiausiais (šeima ar draugais) Mėnulio (kinų) Naujieji Metai švenčiami visa savaitę. Norima, kad žmonės spėtų aplankyti tolimiausius šalies kampelius ir susitikti su visais giminaičiais.

Kinijoje tai net turi specialų pavadinimą „Pavasario sujudimas“.

Šalies transporto sistema šiomis dienomis susiduria su iššūkiais, kai didžioji gyventojų dalis patraukia į kelią. Pradžioje visi važiuoja iš didžiųjų miestų į mažesnius, iš kurių yra kilę, o po kelių dienų visas veiksmas vyksta atgalios. Kinijoje tai net turi specialų pavadinimą „Pavasario sujudimas“.

Taivane gyvenantys pažįstami pasakojo, kad prieš, per ir po Naujųjų Metų šventės sunku gauti greitųjų traukinių bilietų, o keliai būna pilni autobusų, automobilių ir motorolerių. Turistams, pasiliekantiems didžiuosiuose miestuose, tai gali pasirodyti kaip gana nuobodus laikas. Dauguma aplink mūsų namus esančių kavinių, parduotuvių, kirpyklų, sporto klubų pranešė per šventę nedirbsiantys. Juk visi darbuotojai išvažinės pas savo šeimas. Mieste liks liūdėti tik tokie kaip mes, kurie šaknų ir šeimų šioje šalyje neturi.

Asmeninio archyvo nuotr. / Linkėjimai, kuriuos paskui draugai klijuos prie durų
Asmeninio archyvo nuotr. / Linkėjimai, kuriuos paskui draugai klijuos prie durų

Raudoni vokai ir fejerverkai

Susirinkę šeimos nariai susėda aplink stalą ir valgo kažką panašaus į mūsų Kūčių vakarienę, tik nesilaikydami pasninko. Valgoma žuvis, norint sėkmės ir pertekliaus, koldūnai, kad ateinantys metai būtų turtingi, ryžių pyragas garantuoja sėkmę, o centre pastatytas didžiulis karštas puodas su įvairia mėsa ir priedais simbolizuoja šeimos susivienijimą

Po to kelias dienas lankomi draugai ir tolimesni giminaičiai linkint jiems labų dienų ir keičiantis smulkiomis dovanėlėmis. Vyresni šeimos nariai duoda jaunesniesiems raudonus vokus su pinigais (vadinamus Hong Bao), taip jiems linkėdami visokeriopos sėkmės. Pinigų suma tokiuose vokuose ne tokia svarbi. Mūsų vaikai mokykloje gavo raudonus vokelius, talpinančius taivanietiškų dolerių centus, bet kokie jie buvo dėl to laimingi ir vis kalbėjo apie dabar turimą laimės pinigėlį.

Asmeninio archyvo nuotr. / Raudonai puošiamos net tvoros
Asmeninio archyvo nuotr. / Raudonai puošiamos net tvoros

Naujųjų Metų vidurnaktį sprogdinami fejerverkai, išvaikantys blogį. Kai kurie blogį vaikyti imasi ir anksčiau, todėl jau savaitę prieš Naujuosius Metus lauke vis girdėjosi pokšėjimas. Kadangi fejerverkai čia mėgstamas įvairių šventyklų ir dievybių švenčių atributas, tai dėl dar vieno pasprogdinimo niekas nepyksta. Juk geru tikslu daroma – blogio mūsų pasaulyje tikrai yra per daug.

Po šventės prasideda Drakono metai

Kiekvieni metai pagal kinų horoskopą vadinami priskirto gyvūno ar mitinės būtybės vardu. Ateinantys kiniški metai – Drakono. Taivane taip pat gyvenęs Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto doktorantas Balys Astrauskas pasakoja, kad drakonas laikomas tobuliausiu iš 12 zodiako ženklų.

Jis atkreipia dėmesį, kad mūsų vakarietiškas drakonas – blogietis, ryjantis princeses, su kuriuo turi kovoti šaunieji riteriai. Kinų drakonas, priešingai, yra geras personažas, simbolizuojantis jėgą ir galią. Taip pat jis atneša laimę ir turtus bei saugo nuo piktųjų dvasių.

VIDEO: Mėnulio Naujieji metai Taivane: ką iš tiesų simbolizuoja drakonas?

B.Astrauskas pabrėžia, kad drakonas – lietaus dievybė, labai svarbi žemdirbiams ir todėl ši pavasario šventė tampa dar labiau simboliška. Kinijoje ir Taivane auginama daug ryžių, kuriems lietus yra ypač svarbus, todėl nuo senų laikų kaimo vietovėse drakonas buvo garbinamas, prašant derlingų metų.

Drakonas laikomas tobuliausiu iš 12 zodiako ženklų.

Per Naujųjų Metų šventę mokykloje stebėjome ir drakono šokį, kuris simbolizuoja kovą su piktosiomis dvasiomis. Tuo Mėnulio Naujieji Metai ir primena mūsų Užgavėnes. Drakonas šokio metu išveja žiemą ir apsaugo bendruomenę nuo pikto. Šokėjai dažniausiai būna pasipuošę raudonais drabužiais. Ši spalva, tikima, apsaugo nuo piktųjų dvasių, todėl šventės metu apskritai siekiama vilkėti ir aplinkoje turėti kiek galima daugiau raudonos spalvos.

Kad metai būtų saldūs kaip cukrus

Naujieji Metai siejami ne tik su gausiai nukrautais stalais suaugusiems, bet ir su specialiais saldumynais vaikams. Į mokyklos šventę buvo pakviesta keletas senovinės konditerijos meistrų, kurių darbus galėjome ne tik stebėti, bet ir ragauti.

Viena iš tradicijų, suteikiančių daug džiaugsmo vaikams yra tapymas cukrumi, kai išpiešti paveikslai greitai tampa ant pagaliuko sukietėjusiais saldainiais.

Asmeninio archyvo nuotr. / Cukrinis delfinas
Asmeninio archyvo nuotr. / Cukrinis delfinas

Prie cukraus dailininko iškart išsirikiavo ilgiausia vaikų eilė. Kol meistras skystą cukrų vertė paprastais ir greit išliejamais delfinais ir antytėmis, eilė judėjo greitai. Viskas komplikavosi, kai jam po nosimi pradėtos kaišioti pokemonų ar vienaragių nuotraukos. Aišku, jis ir tokius meno kūrinius iš cukraus padaryti mokėjo, tik dabar darbas ėjosi kur kas lėčiau. O juk man net trijose eilėse dėl savo vaikučių pabiručių atstovėti reikėjo.

Šokantis Drakonas, valgomas Drakonas

Dar vienas šventės metu ruošiamas saldumynas – drakono barzdos saldainiai. Tai kažkas tarp siūlais paverstos chalvos ir cukraus vatos. Ištempti, su ryžių miltais sumaišyti cukraus siūlai apvyniojami aplink saldžius trupinius ar braškes ir tikrai primena mitinės būtybės ūsus, o dar labiau savo pavadinimą atliepia, kai prilimpa prie neatsargaus valgytojo veido.

Asmeninio archyvo nuotr. / Drakono barzdos saldainiai
Asmeninio archyvo nuotr. / Drakono barzdos saldainiai

Trečias desertas – karamelizuotų vaisių vėrinukai, dar vadinami „tanghulu“. Ant bambukinės lazdelės suverti vaisiai pamirkomi į cukraus sirupą ir, karamelei sukietėjus, duodami džiaugtis vaikams. Kaip jau minėjau, Naujųjų Metų tradicijos reikalauja raudonos spalvos, simbolizuojančios laimę, todėl šiai šventei ruošiami vėrinukai tik iš pomidorų ir braškių.

Apsalome nuo saldumynų ir siunčiame saldžius linkėjimus – xīn nián kuài lè (Naujųjų Metų laimės), tegu turtai užplūsta ir sėkmė užklumpa, te drakonai ir feniksai neša sėkmę, o palaiminimai užpildo žmonių pasaulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius