Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Link uostamiesčio: vaizdingo Panemunės kelio akcentai, didžiausia Lietuvos sala ir kaimelis, kurio pagrindinė gatvė – upė

Šią vasarą dar planuojantiems aplankyti lietuviškąjį pajūrį, vienas įspūdingiausių jo maršrutų driekiasi visai ne greitkeliu. Panemunės kelyje prasidedantis ir kvapą gniaužiančius vaizdus bei išskirtinius statinius žadantis maršrutas nusitęsia ir per didžiausią Lietuvos salą, į kurią patekti galima tik vienu keliu, ir per kaimelį, netoli pajūrio, kurio pagrindinė gatvė – upė.

Lankytinų objektų Klaipėdos miesto link apstu, o keliauti šiuo maršrutu patogu ne tik įprastu, bet ir elektra įkraunamu automobiliu.

Šio maršruto lankytų vietų sąrašą specialiai sudarė „Ignitis grupei“ priklausantis prekės ženklas ir platforma „Ignitis ON“, pasitelkiant tinklo stoteles, tad visas lankytinas vietas lengva ir paprasta pasiekti ir elektromobiliu.

Vienas didžiausių kelionių elektra varomais automobiliais privalumų – galimybė važiuoti viešojo transporto juosta ir taupyti laiką kelionėse mieste, tad tokia išvyka iš miesto karštam savaitgaliui tampa kur kas paprastesnė.

Ignitis nuotr./Kelionės maršrutas
Ignitis nuotr./Kelionės maršrutas

Panemunės kelias

Į kelionę link pajūrio leidžiantis iš pietų ar vidurio Lietuvos, kaip alternatyvą automagistralei tikrai galima rinktis kur kas įdomesnį Panemunės kelią, kurį galima drąsiai vadinti vienu iš vaizdingiausių Lietuvos maršrutų.

Kaip alternatyvą automagistralei tikrai galima rinktis kur kas įdomesnį Panemunės kelią.

Šiame kelyje daug ne tik gražių, kvapą gniaužiančių gamtos vaizdų, bet ir lankytinų objektų, tad tai puiki kelionė vietoje nenustygstančiai šeimai ar gamtos ir istorijos trokštantiems keliautojams.

Pirmasis sustojimas – Raudondvario dvaras

Panemunės kelyje pirmasis pasitinka Raudondvario dvaras. Tai vienas įspūdingiausių Lietuvos renesanso architektūros paminklų, kurio ansamblį sudaro pilies rūmai su bokštu, tačiau bendra teritorija siekia beveik 4 ha. Šį dvarą valdė iškiliausi Lietuvos didikai, tarp kurių puikavosi Radvilos ir paskutinieji dvaro valdytojai – Tiškevičiai.

Dabartiniame Raudondvario dvare gausu lankytojų, jame vyksta ne tik įvairūs renginiai, ekskursijos ir edukacijos, bet yra įsteigtas „Menų inkubatorius“, tęsiantis dvaro kultūrines meno tradicijas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Raudondvario dvaras
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Raudondvario dvaras

Seredžiaus piliakalnis

Judant toliau, laukia daugiau nei 30 metrų prie Dubysos žiočių iškilęs Seredžiaus piliakalnis dar vadinamas Palemono kalnu. Norint pasiekti piliakalnio viršūnę nusiteikite, kad teks gerokai palypėti – iki jo viršūnės driekiasi net 300 laiptelių. Tačiau vieta verta sporto – šis piliakalnis vienas iš gražiausių Lietuvoje, nuo jo atsiveria nuostabūs vaizdai – Nemuno ir Dubysos santaka.

Veliuona

Toliau tęsiant kelionę elektromobiliu, viena iš seniausių Lietuvos gyvenviečių – Veliuonos miestelis. Įsikūręs ant aukštos kalvos, tad kaip ir piliakalnis, serviruoja puikius vaizdus ir Nemuno panoramą. Miestelio centre puikuojasi Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto paminklas, yra įsikūrusi bažnyčia, saulės laikrodis ir Veliuonos dvaras.

Archeologiniai radiniai rodo, kad žmonės čia gyveno jau akmens amžiuje, o metraščiai byloja jog čia lankėsi, kovojo ir sužeistas mirė Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas. Būtent dėl to vienas iš Veliuonos piliakalnių yra pavadintas Gedimino kapo vardu.

Raudonės pilis

Pajudėjus toliau link jūros pusės, pakeliui rasite dar vieną istorijos brangakmenį – renesanso stiliaus Raudonės pilį. Joje iki 2018 metų veikė Raudonės pagrindinė mokykla, o šiai užsidarius, ji tapo turizmo traukos objektu su informaciniu centru, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugomis. Čia galima apsilankyti ne tik pilies teritorijoje, bet ir užliptį į jos 33,5 metrų aukščio bokštą.

Vida Press nuotr./Raudonės pilis
Vida Press nuotr./Raudonės pilis

Panemunės pilis

Na ir koks būtų Panemunės kelias, be Panemunės pilies? Šis statinys – geriausias renesansinės rezidencinės pilies pavyzdys Lietuvoje. Pilis atskleidžia turtingus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istorijos ir kultūros sluoksnius, akį traukia efektingu dydžiu ir išlikusia LDK laikus menančia sienų tapyba. Viena iš svarbiausių šio architektūrinio objekto vertybių yra skirtingų epochų ir jas atspindinčių stilių dermė: renesansas, barokas ir klasicizmas.

Vida Press nuotr./Panemunės pilis
Vida Press nuotr./Panemunės pilis

Paskutinis sustojimas Panemunės kelyje – Jurbarko dvaras

Užbaigiant Panemunės kelio maršrutą, elektromobiliu lengvai ir patogiai pasiekiame Jurbarko dvarą ir parką, kurie įsikūrusius pačiame Jurbarko centre. Iki šių dienų išlikusios dvi dvaro oficinos, pastatytos vėlyvojo klasicizmo stiliumi, simetriška kompozicija. Įspūdingas ir vasarą žiedais bei žaluma viliojantis dvaro parkas kairiojoje Mituvos upės pakrantėje, banguotame reljefe, tęsiasi apie trisdešimt hektarų.

Tauragės pilis

Išvažiavus iš Panemunės kelio, galima rasti ir dar vieną – Tauragės – pilį. Tiesa ją tikriausiai teisingiau būtų apibūdinti chameleone, nes yra buvusi ir muitinė, ir kalėjimas, ir psichiatrinė ligoninė, bet niekada neatliko pilims būdingų funkcijų, o pastatyta buvo tik XIX a. viduryje. Dabar čia įsikūrę Tauragės krašto muziejus, turizmo informacijos centras, fotografijos galerija „Jūra“, Tauragės meno mokykla ir kiti kultūros objektai.

Rusnė

Kuo arčiau link Klaipėdos, tuo daugiau vandens, tad pravažiavus tiltą per Atmatos upę, pasiekiame Rusnės miestelį – didžiausią Lietuvos salą, į kurią veda vienintelis sausumos kelias per tiltą.

XX amžiuje per upę nutiestas Peterso tiltas, tapęs pagrindiniu keliu visiems, norintiems apsilankyti Rusnėje. II pasaulinio karo pabaigoje tiltas buvo susprogdintas ir iki šių dienų yra išlikę jo senų pamatų liekanos. Tik praėjus 30 metų nuo susprogdinimo, greta senojo tilto išdygo naujasis – dabartinis tiltas.

Mingės kaimas

Išvažiavus iš salos, norint pasiekti lietuviškąją Veneciją, teks padaryti lankstą, tačiau atvažiavus į Mingės kaimą, čia bent kuriam laikui nebeprireiks nei įprasto automobilio, nei elektra varomo, kadangi pagrindė kaimelio transporto priemonė – valtis arba laivas. Čia nėra nei vieno tilto, tad norint pasiekti kitą kaimelio pusę teks naudotis vandens transportu. Tačiau juo atsiveria nauji keliai vandeniu ir galima nuvykti tiekį į Rusnę, tiek ir Ventės ragą, Nidą ar kitas Kuršių Nerijos kurortines gyvenvietes.

Mingės arba Minijos kaimas traukia ne tik dėl savo unikalaus susisiekimo, bet ir dėl nuostabios gamtos bei puikios vokiškos architektūros. Čia galima išvysti Mažajai Lietuvai būdingus mūrinius ir medinius pastatus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laivyba Mingėje
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laivyba Mingėje

Ventės ragas

Net ir neplaukiant laivu, kita apsilankymo verta vieta šiame elektromobiliams draugiškame maršrute – Ventės ragas. Tai pusiasalis Kuršių mariose, žinomas dėl jame įkurtos migruojančių paukščių žiedavimo stoties bei seniausio iš Lietuvoje išlikusių septynių švyturių. Į jo viršūnę veda seni, geležiniai, originaliais ornamentais išdailinti laiptai, o nuo švyturio apžvalgos aikštelės matosi plati Kuršių marių panorama, Kuršių Nerija ir net prieš tai aplankyta Rusnės sala.

Žavingoji Olando kepurė

Po ilgos kelionės link jūros, ja pasigrožėti verta nuo Olando kepurės. Ši vieta laikoma aukščiausia Lietuvos pajūrio vieta. Gamtos paminklo vaizdas ir reljefas nuolat kinta, nes yra smarkiai veikiami Baltijos jūros bangų mūšos ir daugybės požeminių šaltinių, kurie graužia šlaitą. Čia neretai galima pamatyti ir į Baltijos jūrą su šaknimis virstančius medžius ar žemyn slenkančius žemių lopus, nes tai nuolatinis procesas, kuris yra laikomas viena iš vertingiausių Olando kepurės savybių. Na, ir atsiveriantis platus jūros horizontas bent akimirkai gali užgniaužti kvapą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olando kepurė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Olando kepurė

Ignitis ON įkrovimas

Nors maršrutas ir baigiasi, nes aplankius tiek daug vietų reikia įsikrauti elektromobilį, kelionę tęsti vietų netrūksta ir uostamiestyje. Čia galima patogiai įkrauti elektromobilio bateriją naujausioje „Ignitis On“ įkrovimo stotelėje: Baltijos pr. 26A, kurioje apsilankė ir šiuo maršrutu važiavęs Paulius Mikolaitis.

Jeigu keliaujate elektromobiliu, patogu ir tai, jog Klaipėdoje, kaip ir Vilniuje bei Kaune, galima nesunkiai gauti nemokamus EV parkavimo leidimus, o jeigu kelionę pratęsite atostogomis Palangoje ar Šventojoje, elektra varomų automobilių vairuotojams vietinė rinkliava apskritai netaikoma.

Šį maršrutą aplankė ir kelionių elektromobiliu po Lietuvą iššūkį priėmęs Paulius Mikolaitis, dar žinomas kaip Paul de Miko, kuris savo nuotykiams pasitelkė projekto draugų „Deals on Wheels“ paskolintą Tesla model Y ir tik žaliąja energija įkraunamą „Ignitis On“ stotelių tinklą. Kaip jam sekėsi keliauti trečiuoju maršrutu galite pamatyti video laidoje.

VIDEO: Elektromobiliu aplink Lietuvą su Paul de Miko: Panemunės kelias, gražiausios Lietuvos pilys ir kelionė link lietuviško pajūrio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius