Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linksmosios kapinės – viena keisčiausių vietų Rumunijoje

1935 m. Stanas Ioanas Petrašas inicijavo projektą „Linksmosios Sapantos kapinės“, kuris buvo įtrauktas į unikaliausių pasaulio kapinių sąrašą. Šioje vietoje juokiamasi iš mirties ir viskas pateikiama linksmai. Bet kuri kita amžinojo poilsio vieta pasaulyje įprastai būna liūdna, tačiau čia įrašai ant kryžių kelia juoką, rašoma „Unusual Places“.
Linksmosios kapinės Rumunijoje
Linksmosios kapinės Rumunijoje / 123RF.com nuotr.

Šios keistos kapinės yra Sapantos mieste, Maramurešo apskrityje, Rumunijoje, ir garsėja savo išskirtiniais spalvotais kryžiais.

Naivūs piešiniai vaizduoja palaidoto asmens gyvenimo akimirkas. Ant kai kurių kryžių esantys tekstai primena dalykus, kuriuos per gyvenimą patyrė miręs žmogus. Labiausiai lankomi kryžiai yra šie: „Crucea cu Soacra“ ir „Mort de Moarte Fortata“, reiškiantys „Anytos kryžius“ ir „Miriau, nes mirtis mane privertė“.

Stanas Ioanas Petrašas buvo vietinis skulptorius, tačiau būtent jis pirmasis ant vieno iš kryžių iškalė šmaikščią epitafiją (įrašas ant antkapio). Nuo to laiko atsirado daugiau kaip 800 ąžuolinių kryžių, vaizduojančių žmonių gyvenimus. Po skulptoriaus mirties tradiciją tęsė jo mokinys.

123RF.com nuotr. / Linksmosios kapinės Rumunijoje
123RF.com nuotr. / Linksmosios kapinės Rumunijoje

Linksmosiose kapinėse esančių kryžių viršutinėje dalyje iškalta scena iš mirusiojo gyvenimo, kurioje užfiksuota su jo praeitimi susijusi akimirka. Šie kūriniai gali pasirodyti naivūs, techniškai vaikiški, tačiau žvelgiant į kontekstą – įdomūs ir išradingi. Ant antkapinių kryžių esančiose scenose moterys verpia vilną, audžia kilimus, kepa duoną, vyrai dainuoja ir pan. Po tokiu „paveikslu“ paprastai būna parašyti humoristiniai eilėraščiai.

Visi kryžiai nudažyti ryškiomis, sodriomis spalvomis: raudona, žalia, geltona, balta. Fonui naudojama mėlyna spalva, vadinama „Sapantos mėlyna“.

Sunku apibrėžti, ar Sapanta yra linksma, ar liūdna vieta, tačiau šias kapines tikrai būtina pamatyti.

Žmonės sako, kad linksma nuotaika mirties atžvilgiu – tai senovės dakų papročių palikimas. Jie tikėjo, kad mirtis yra kelias į aukščiausiojo dievo pasaulį. Dakams mirtis reiškė džiaugsmą, o ne liūdesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius