Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 04

M.Vaščega leidosi į išskirtinę kelionę po buvusios Jugoslavijos šalis: „Nesuprasdamas šio regiono, negali suprasti pačios Europos“

„Kiekvienam istorijos entuziastui buvusios Jugoslavijos šalys yra didžiulis lobynas“, – sako neseniai Vakarų Balkanų valstybes per atostogas aplankęs teisininkas, ekonomistas, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega. Jis kartu su šeima ir bičiuliais šias ne Europos Sąjungos šalis automobiliais tyrinėjo net 2,5 savaitės.
Prie internautų tituluojamo baisiausio pasaulio pastato – mums patiko
Prie internautų tituluojamo baisiausio pasaulio pastato – mums patiko / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie tai, kurios vietos kelionėje padarė didžiausią įspūdį, kuo jos įdomios bei kokių netikėtumų patyrė kelyje, M.Vaščega sutiko papasakoti 15min.

Čia – „laukinė“ Europos dalis

Paklaustas apie tai, kodėl su šeima ir bičiuliais nusprendė keliauti po Vakarų Balkanų šalis, pašnekovas sakė, kad tai yra tarsi vienintelė likusi „laukinė“ Europos dalis.

Asmeninio archyvo nuotr. / Sarajevo tiltas, prie kurio prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas
Asmeninio archyvo nuotr. / Sarajevo tiltas, prie kurio prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas

„Laukinė“ – ne dėl to, kad ji laukinė. Buvusios Jugoslavijos šalys – vienos iš labiausiai išsivysčiusių iš sovietų bloko dalies. Tačiau jos nėra Europos Sąjungos šalys, todėl daugelis iš mūsų jas mažiau ir pažįsta. Aš apie jas daugiausia žinojau iš knygų, įvairiausių politinių dalykų, – pasakojo M.Vaščega.

– Žinoma, kai savarankiškai važiuoji į regioną, kuriame iki šiol nesi buvęs ir nesi jo tyrinėjęs, yra tam tikras išėjimas iš komforto zonos. Na, ir regiono istorija – mane istorija apskritai labai domina, o kiekviena Vakarų Balkanų šalis tikrai turi ką apie save papasakoti.

Nesuprasdamas šio regiono, negali suprasti didelės dalies pačios Europos.

Tos istorijos tikrai ne visada linksmos, bet ten įvyko tikrai nemažai kertinių dalykų. Čia prasidėjo ir Pirmasis pasaulinis karas, ir po Jugoslavijos iširimo šis Balkanų regionas dar ilgą laiką buvo talžomas karų ar kitų labai liūdnų bei istoriškai sudėtingų dalykų. Nesuprasdamas šio regiono, negali suprasti didelės dalies pačios Europos.

Asmeninio archyvo nuotr. / Paminklas B.Clintonui Prištinoje, Kosove
Asmeninio archyvo nuotr. / Paminklas B.Clintonui Prištinoje, Kosove

Kiekvienam istorijos entuziastui buvusios Jugoslavijos šalys yra didžiulis lobynas. Būtent iš to ir gimė idėja, kad reikia ten nuvykti. Mes pasistengėme aplankyti visas ne Europos Sąjungos Vakarų Balkanų šalis: Serbiją, Šiaurės Makedoniją, Kosovą, Juodkalniją, Bosniją ir Hercegoviną, užkabinome Albaniją ir dar vienai dienai (kadangi buvome labai arti) nuvykome ir į Kroatijos Dubrovniką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius