Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Maudydamiesi jūroje dėvite papuošalus? Ryklių atakų ekspertas prašo to niekada nedaryti

Tai turėjo būti ramus nardymas, skirtas pasigrožėti nuostabiais Raudonosios jūros koraliniais rifais. Tačiau britas Danas White'as su siaubu stebėjo, kaip ekspedicija virto košmaru, kai ryklys užpuolė kolegą narą, rašoma „The Sun“.
Ryklys
Ryklys / 123RF.com nuotr.

33 metų Danas iš Olderšoto, Hampšyro grafystės, nardydamas prie Brothers Islands, esančių už 40 mylių (apie 64 kilometrų) nuo Egipto žemyninės dalies, užfiksavo siaubingą akimirką.

Naujame BBC dokumentiniame filme „Kodėl rykliai puola“ („Why Sharks Attack“) nufilmuotoje medžiagoje girdėti, kaip nardytojas rėkia iš siaubo, kai ryklys puola penkių metrų gylyje.

Dabar ekspertai perspėja, kad ryklių išpuolių Egipto atostogų vietose gali padaugėti, nes dėl pernelyg intensyvios žvejybos alkaniems plėšrūnams trūksta maisto, ir ragina turistus atkreipti dėmesį į savo aprangą jūroje.

Praėjusį mėnesį žuvo Hurgadoje plaukiojęs 23 metų turistas, o 2022 m. per kelias dienas vienas po kito buvo mirtinai sudraskyti du žmonės.

Ryklių tyrinėtojas Ralphas Collieris dienraščiui „The Sun“ pasakoja, kaip kartą tyrė penkis išpuolius per penkias dienas neįprastai arti Šarm aš Šeicho kranto.

Jis nustatė, kad kai kurios aukos neteko rankų, o kitoms buvo įkąsta į nugarą, nes nardymo klubų vadovai skatino turistus maitinti ryklius iš rankų, o šie suprato, kad žuvis laikoma užspaudžiamuose maišeliuose. Nuo to laiko Egipto vyriausybė su šia praktika ėmėsi griežtai kovoti.

123RF.com nuotr. / Šarm aš Šeichas, Egiptas
123RF.com nuotr. / Šarm aš Šeichas, Egiptas

Ralphas, Amerikos ryklių tyrimų komiteto prezidentas, sakė: „Tikriausiai esu ištyręs daugiau mirtinų ryklių užpuolimų aukų nei bet kas kitas šiuo metu gyvenantis šioje planetoje, ir niekada nebūna lengviau.

Rykliai mėgsta gilų vandenį, tačiau šios turistinės vietovės reljefas toks, kad turi nuožulnų paplūdimį, kuris nusileidžia iki 2000 pėdų (apie 610 metrų) gylio. Rykliai gali plaukti visai šalia jūsų.

Jei būčiau turistas, būčiau labai atsargus nardydamas ar plaukiodamas Raudonojoje jūroje. Šioje vietovėje paplūdimiuose nuolat turi būti apmokyti gelbėtojai. Pietų Afrikos Respublikoje, kur įvyko daug išpuolių, gelbėtojai, kurie yra labai gerai apmokyti gydyti nukentėjusiuosius, dirba tiesiai paplūdimyje, kol atvyksta greitosios pagalbos žmonės.

Jei būčiau turistas, būčiau labai atsargus nardydamas ar plaukiodamas Raudonojoje jūroje.

„Egipto valdžios institucijos turi pažvelgti į tai, kas vyksta. Kai gyveni iš turizmo, turi būti tikras, kad darai viską, kas įmanoma, kad išlaikytum šį verslą“.

Ralphas taip pat pataria poilsiautojams atostogų metu vengti dėvėti blizgančius papuošalus, kurie gali privilioti gyvūnus, nes juos galima supainioti su žuvimis, ir ryškiaspalvius maudymosi kostiumėlius.

Laukinis išpuolis

2018 m. Danas kartu su kitais penkiais narais baigė giluminio nardymo sertifikatą, kai užfiksavo akimirką, kai ryklys suplėšė vyro kojas ir jūrą pripildė kraujo.

Nardytojui buvo suteikta pirmoji pagalba valtyje ir jis po užpuolimo išgyveno, tačiau ryklių elgsenos ekspertai perspėjo, kad populiariuose atostogų rajonuose gali padaugėti užpuolimų.

Jie mano, kad klimato kaita, žvejyba ir turizmas keičia ryklių medžioklės būdą, o jų valgiaraštyje gali atsirasti daugiau žmonių.

123RF.com nuotr. / Ryklys
123RF.com nuotr. / Ryklys

Raudonosios jūros pokalbių grupės HEPCA atstovas Nouras Faridas mano, kad Dano kelionės metu aplink ryklį buvo per daug narų.

Klimato kaita, žvejyba ir turizmas keičia ryklių medžioklės būdą, o jų valgiaraštyje gali atsirasti daugiau žmonių

Jis sako, kad dabar rykliai medžioja seklesniuose vandenyse dėl pernelyg intensyvios žvejybos, ir teigia, kad didėjantis turistų skaičius taip pat yra problema.

Nouras sakė: „Jei pažiūrėsite vaizdo įrašą, pamatysite, kad ryklio smūgio metu aplinkui buvo per daug narų.

Raudonojoje jūroje yra daugiau žmonių nei bet kada anksčiau, o tai reiškia, kad didesnė tikimybė, jog ryklys prieis ir kam nors įkąs. Tai paprasta.

123rf.com nuotr. / Šarm aš Šeichas, Egiptas
123rf.com nuotr. / Šarm aš Šeichas, Egiptas

Atlikome skaičiavimus konkrečioje nardymo vietoje konkrečiame rajone ir tvarus nardymų skaičius turėjo būti nuo 25 000 iki 30 000 per metus. Kai suskaičiavome, paaiškėjo, kad nardymų per metus buvo daugiau nei 250 000“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius