Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažąją Lietuvą lanko vis daugiau organizuotų grupių: čia gausu atradimų

Šalies turizmo organizatoriai kiek sutrikę – jei seniau po lankytinas vietas ošdavo pavieniai turistai, tai dabar kolonomis rieda automobiliais ar dviračiais bei kulniuoja pėsčiomis.
Kelionė į Mažąją Lietuvą
Kelionė į Mažąją Lietuvą / Autožygio „Šeima“ organizatorių nuotr.

„Solo turizmas dabar nueina į antrą planą, kompanijos nori pabūti drauge, o dar kažkas iš jų ir maršrutus skrupulingai sudėlioja“, – šypteli ekspertai.

Štai Pagėgių krašto turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Ilona Meirė pastebi, kad jau besibaigiantį aktyvų turistinį sezoną sulaukta gerokai daugiau organizuotų grupių nei pernai. Šiemet lankomiausi: Rambyno kalnas, Martyno Jankaus muziejus ir Mažosios Lietuvos paveikslų sodas Bitėnuose, Šereitlaukio dvarvietė, Raganų eglė, Vilkyškių urbanistinis draustinis bei Rytų Prūsijos istoriją menanti ekspozicija Vilkyškių ,,Istorijos inkubatoriuje“.

Pasak I.Merės, užsienio svečių vis dar ne tiek daug, kiek buvo iki pandemijos, tad pagrindiniai svečiai yra lietuviai. Iš užsienio, aišku, lyderiauja Vokietija.

Štai Vladas Sapranavičius, vienas iš „Turistų klubo“ įkūrėjų, tęsdamas 40-ies metų senumo Kauno turistų klubo tradiciją, rugpjūčio pabaigoje kartu su bendraminčiais organizavo kasmetinį autožygį „Šeima“, kuriuo siekiama padėti šeimoms pažinti Lietuvą bei praturtinti kelionę užduotimis ir varžybomis. Vladas su bene 100 keliautojų išmaišė daugybę lankytinų vietų Tauragės, Šilutės ir Pagėgių krašte. Jis teigia, kad pasirinkimą keliauti šeimomis ar su draugų kompanija paskatino ir karantinas.

Per karantiną žmonės atrado buvimo gamtoje, keliavimo malonumus.

„Per karantiną žmonės atrado buvimo gamtoje, keliavimo malonumus. Dažnas dėl ribojimų nebevyko į užsienį ir pasinėrė į atradimus Lietuvoje. Nuostabių vietovių Lietuvoje sočiai, tačiau ne visi išsiruošia į tolimesnius regionionus. Tai nesikeičia jau 40 metų. Kolegos aplankydavo tik pagrindinius turistinius objektus arba tuos, kurie yra aplinkiniuose regionuose, tačiau kitų Lietuvos regionų nėra išmaišę. Dar nuo 1982 metų esame užsibrėžę padėti šeimoms atrasti įdomiausias Lietuvos vietas.

Regionai kasmet pasiūlo vis kažką naujo. Kaip antai kelerius metus nebuvau Nemuno deltoje, o kiek naujovių ten atsiradę. Šiemet autožygio „Šeima“ metu atradimu tapo ir Vilkyškiuose įkurtas „Istorijos inkubatorius“, – sakė V.Sapranavičius.

Pasak V.Sapranavičiaus, jame taip gudriai panaudojamos technologijos, kad ant pažinimo kabliuko „užkimba“ ne tik suaugę, bet ir vaikai. Keliautojai būdavo įpratę matyti tik informacinius stendus, kur suaugę dar pasiskaito, o mažiesiems tai visai neįdomu. O čia Vilkyškiuose 3D akiniais pateikiamas vos ne istorinis epas – visi įsitraukia į atradimo džiaugsmą. Vaizdu pateikiama istorija įsimenama daug geriau.

Autožygio „Šeima“ organizatorių nuotr. / „Istorijos inkubatorius“, Vilkyškiai
Autožygio „Šeima“ organizatorių nuotr. / „Istorijos inkubatorius“, Vilkyškiai

„Istorijos inkubatoriuje“ populiarumo daug sulaukė ir Vydūno budistinis pasaulio suvokimas. Keliautojai traukė akmenėlius iš maišelio, o „Istorijos inkubatoriaus“ darbuotojai pagal Vydūno pasaulėžiūrą interpretavo, kokia gi ateitis laukia. Net ir iš pažiūros paprastesnės veiklos, sujungtos į vieną vietą, abejingų nepalieka, nes visi atranda kažką įdomaus.

Autožygio dalyvius nustebino ir aplankytas Rambyno kalnas. „Jei čia lankėtės prieš daugiau nei dvidešimtmetį, verta užsukti vėl. Aplinka gniaužia kvapą, o ir žmonės vietovę palieka tokią, kokią rado. Sąmoningumas auga, nebepaliekama kalnai šiukšlių, kaip būdavo kadaise“, – akcentravo šeimų žygio organizatorius.

Daugelis autožygio dalyvių šiame krašte lankėsi pirmą kartą, tad ir įspūdžių daug. „Užsukome ir į Degučius bei Katyčius Šilutės rajone. Katyčiuose įspūdį paliko ne tik evangelikų liuteronų bažnyčia, bet ir liuteronų kunigas, pasakojęs apie ją. Galbūt pati bažnyčia nėra pribloškianti, bet viską atperka charizmatiška asmenybė ir pasakojamos istorijos“, – papildė V.Sapranavičius.

Autožygio „Šeima“ organizatorių nuotr. / Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčia
Autožygio „Šeima“ organizatorių nuotr. / Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčia

Pasak autožygio „Šeima“ organizatoriaus, tai tik keletas aplankytų vietovių ir objektų. Lankantis bet kuriame Lietuvos kampelyje gerų emocijų pasisemia tiek suaugusieji, tiek vaikai.

Ekspertų vertinimu, būrimasis į grupes keliaujant – tai pandemijos pasekmė. „Lietuviams dvejus metus per pandemiją pabodo atskirtiems tūnoti namuose. Mes esame socialios būtybės – bendrauti būtina, juolab bandant pažinti savo kraštą“, – reziumavo keliautojas, startuolio „Hoperfy.com“ įkūrėjas Tadas Kertenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius