-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meno gerbėjus stebinančiame Europos parke – naujas kūrinys: kviečia pažvelgti į išskirtinę skulptūrą

Europos parkas – muziejus po atviru dangumi. Vien dėl to jis niekuomet nėra statiškas, nuolat kinta, gyvuoja gamtos ritmu.
Magdalena Abakanowicz. Neatpažinto augimo erdvė
Europos parkas – muziejus po atviru dangumi / Europos parko nuotr.

Galbūt tokia meno muziejaus forma lemia, kad jo kūriniai, regis, gyvena gyvenimą, keičia apdarus, vis kitaip atsiskleidžia, prisipildo ateities nežinomybės, paslapties žavesio ryto saulės šviesoje, romantiško švelnumo dienai baigiantis. Ir nuolatos, kasdien, kasmet, kas kūrinio gyvavimą, kas žmogaus gyvenimą, besisukantis ciklo ratas, jo ritmas ir kuriama muzika užpildo dienas, lemia unikalią vietos dvasią, nuotaiką, rašoma Europos parko pranešime spaudai.

Ją pajusti gali kiekvienas. Tik reikia suderinti skubančios kasdienybės ir gamtos išminties ritmą, skirti laiko, atrasti Europos parką ir save jame.

Naujiena

Europos parko muziejuje netoli Vilniaus šios vasaros pabaigoje visuomenei pristatoma nauja skulptūra – Matiaso Di Carlo „Gravitacija svarbi“. Dar vienos kultūros dalelė, dar vienas unikalios meninės ir idėjinės raiškos meno kūrinys papildys muziejaus po atviru dangumi ekspoziciją. Jo tema plati ir gili – išgryninta filosofija, matematikos vizualizavimas erdvėje, gamtos kontempliacija.

M.Di Carlo gimė 1978 m. Buenos Airėse, Argentinoje. 2002–2003 metais menininkas kartu su žmona Andrea atvyko į Ispaniją, kur gyvena ir kuria iki šiol.

Menininko itališkos kilmės giminės tradicija – kalvystė. M.Di Carlo – jau ketvirtosios kartos, įvaldžiusios metalo ir ugnies stichiją, atstovas. Šeimos dirbtuvėse Argentinoje jis praleido daug laiko tobulindamas savo įgūdžius, dirbo Buenos Airėse ir Patagonijoje, įgyvendindamas įvairius architektūros ir kraštovaizdžio sričių projektus.

Gintaro Karoso nuotr. / Matias Di Carlo „Gravitacija svarbi“
Gintaro Karoso nuotr. / Matias Di Carlo „Gravitacija svarbi“

Procesas

Nuo kalvystės M.Di Carlo perėjo prie šiuolaikinės skulptūros, senąjį amatą ir gilias jo tradicijas perkeldamas į originalios meninės išraiškos lygmenį. Tačiau šis perėjimas buvo ilgas procesas. Gimtinėje M.Di Carlo daug laiko praleido kopinėdamas po Pietų Amerikos kalnus, kartais mėnesiams vienui vienas iškeliaudavo į laukinę gamtą, medituodavo. Persikėlęs gyventi į Europą, M.Di Carlo gilinosi į darbo su metalu technikas Italijoje ir Ispanijoje, dirbdamas kartu su žmona ieškojo naujų sprendimų, sampratų.

Kūrėjo parodos ir atidarymai rengiami įvairiose pasaulio šalyse.

Ilgainiui išsigrynino menininko holistinės išraiškos siekis: siekis išplėtoti savo paties kūno ir minčių procesų reprezentacijas per skulptūrinį „įkūnijimą“. Šis siekis ir toliau išlieka, motyvuoja, padeda išlaikyti balansą. Kūryba – visuomet procesas, tąsa.

Pastarieji metai M.Di Carlo buvo ypač sėkmingi. Su skulptūra „Horizontas“ jis tapo pagrindiniu Silicon Sculpture Valley 2022 metų projekto menininku. Kūrėjo parodos ir atidarymai rengiami įvairiose pasaulio šalyse, 2022 ir 2023 metais jis dalyvavo meno mugėse Niujorke, Bazelyje, Stambule ir kitur.

Begalybė

Europos parko ekspoziciją papildysianti M.Di Carlo skulptūra „Gravitacija svarbi“ („Gravity Matters“) – kūrinys iš „Klosčių“ („Fold“) serijos.

Skulptūrinė M.Di Carlo kalba kyla iš dviejų pagrindinių šaltinių: prancūzų filosofo Deleuze’o raštų apie „klostę“ (the fold) ir gamtos, visatos kompleksiškumo. Menininkas kuria iš metalo ir jį tarsi lenkia tuo pačiu būdu, kaip sulenkiamas popierius erdvėje, ir taip sukuria savotiškus gigantiškus origamius.

Nėra nei skulptūros vidaus, nei išorės. Tarp materijos tankumo ir tuščios erdvės kylanti įtampa virsta vibracija, į paviršių iškyla viena dimensija po kitos. Klostė interpretuojama kaip jėga, verčianti medžiagiškumą begalybe. Įvykstanti metamorfozė naudoja energiją ir pati yra jos šaltinis.

Savo kalvystės žinias menininkas transformavo į savitą skulptūrinę kalbą, kur išskirtinę estetinę svarbą turi žaismas tarp tuštumos ir tankumo, šviesos ir šešėlio. Skulptoriaus darbai minimalistiniai, tačiau pasižymintys žaisminga formalia kalba, leidžiančia žiūrovui pažvelgti tarsi anapus griežtų medžiagų, kurios panaudotos kūriniuose.

„Klostė yra erdvė, judėjimas ir laikas“, – sako M.Di Carlo.

Erdvė svajotojams ir romantikams

M.Di Carlo kūrininys „Gravitacija svarbi“ Europos parke – jau nuo 2023 m. rugpjūčio 27 d.

„Kad kūrinys atsirastų Europos parke, prisidėjo visas būrys šiuolaikinio meno gerbėjų, kuriems muziejus yra ypač dėkingas“ – sako Europos parko įkūrėjas Gintaras Karosas.

– „Pagrindinis mecenatas, dovanojantis skulptūrą muziejui, yra Toras Andersas Petteroe. Taip pat prie šio projekto daug prisidėjo menininkui atstovaujanti „Wadström Tönnheim“ galerija ir jos direktorius Mattias Tönnheimas, idėją iniciavo Niujorke ir kitose pasaulio šalyse dirbanti ir kurianti menininkė, meno ekspertė Brigita Krasauskaitė

Čia universalia meno kalba įprasminamas Europos centras.

Modernaus ir šiuolaikinio pasaulio meno muziejus po atviru dangumi Europos parkas – realybe tapęs lietuvių menininko Gintaro Karoso svajonės išsipildymas – šiandien yra erdvė, skirta svajotojams ir romantikams. Čia universalia meno kalba įprasminamas Europos centras. Europos parko 55 hektarų vientisame meno ir gamtos ansamblyje įkurdina beveik pusantro šimto kraštovaizdžio meno darbų ir skulptūrų.

Nors daugelis Europos parko eksponatų didžiuliai, lyg įleidę šaknis, „apsigyvenę“ muziejaus aplinkoje, Čia stebimas nenutrūkstantis gamtos ir meno kūrinių šokis ir nuolatinis kalbėjimasis vis besikeičiančioje erdvėje – žmogaus, gamtos ir meno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius