Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Misija įmanoma – kad išvyka baidare su mažamečiais taptų malonumu

Išgirdę pasiūlymą praleisti laisvalaikį baidarėje su savo mažamečiais vaikais suaugusieji reaguoja skirtingai. Vieni be klausimų pasiimtų ir nė metukų neturinčius vaikus, kitiems vien mintis apie tai kelia siaubą. Su vaikais patirti smagią, įsimintiną ir saugią išvyką baidarėmis nėra sudėtinga, reikia tik tinkamai pasiruošti bei atlikti nedidelius namų darbus.
Baidarėmis su vaikais
Baidarėmis su vaikais / „Active Trips“ nuotr.

Aktyvių ekskursijų, kelionių ir nuotykių organizatoriaus „Active Trips“ įkūrėjo Edgaro Vaškaičio teigimu, didžioji dauguma Lietuvos upių kaip Minija, Jūra, Dubysa, Žeimena ir daugelis kitų, puikiai tinka ramiam pasiirstymui baidare su šeima. Pasak pašnekovo, nėra vienareikšmio atsakymo su kelių metų vaikais išvyka baidarėmis bus malonumas, o ne darbas.

„Tai labai priklauso nuo pačio vaiko, jo raidos, tačiau įrastai su 2 – 2,5 metų vaikais jau galima planuoti nedidelę ir smagią šeimos išvyką pasirinkta Lietuvos upe“, - teigia vandens turizmo ekspertas Edgaras Vaškaitis. Didžiausios tėvų baimės susijusios su saugumu ir abejone, ar mažametis vaikas išsėdės vienoje vietoje visą plaukimo laiką. Mitams ir abejonėms išsklaidyti, pateikiame „Active Trips“ rekomendacijas ir patarimus. Jais vadovaujantis šeimos išvyka taps dar vienu smagiu bendru laisvalaikio praleidimo būdu.

Tinkamo laiko pasirinkimas

Pagrindinė rekomendacija renkantis tinkamą laiką ir datą – galvoti ne koks laikas būtų jums patogiausias, bet koks laikas geriausiai atitiktų jūsų vaikų dienos ritmą. Įprastai laisvalaikiui baidarėje skiriama viena diena, ar geras pusdienis. Jei į plaukimą baidare su vaikais susiruošėte pirmą kartą, nerekomenduojama planuoti ilgesnės nei 4 valandų išvykos. Atsižvelkite į oro sąlygas, stenkitės neplaukti per pačią kaitrą.

Jei jūsų vaikai eina pietų miegelio, pasistenkite baidare plaukti iki jų pietų miego, arba jau po jo. Dalies baidarių nuomotojų teigimu, vaikučiai baidarėje puikiai užmiega po valandos plaukimo. Žinoma, taip pasitaiko, tačiau dažnu atveju nutylima, kad iki vaikučio užmigimo baidarėje turėsite geriausiu atveju niurgzliukus, blogiausiu – nenutrūkstamas vaikiškas serenadas.

Savaitės diena taip pat svarbi. Įprastai penktadieniais ir savaitgaliais baidarių paklausa būna didžiausia, tuo metu ir nuomos kainos būda didžiausios. Jei turite galimybių rinkitės paprastą savaitės dieną – nepermokėsite už baidares, upėje bus mažiau kitų baidarininkų, lengviau rasite vietą atokvėpiui krante, o jei plauksite ryte ar vakare, išvengsite ir kaitrios saulės.

Pasiruošimas namuose

Pasiruošimas prasideda nuo savo vaiko ir jo pomėgių pažinimo. Iš anksto sugalvokite žaidimų, kuriuos kartu galėsite žaisti būdami baidarėje. Kaip žinia, mažiems vaikams ta pati veikla greitai pabosta, todėl atsargoje žaidimų turėkite ne vieną. Dažnai pasiteisina gamtos pažinimo ir lavinamieji žaidimai. Kitas svarbus momentas – tinkamos aprangos parinkimas. Nepriklausomai nuo to, ar plaukimo metu švies saulė, ar bus debesuota, kremas nuo saulės, apsauga nuo uodų ir kepurė - privalomi atributai.

„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais
„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais

Niekada nepralošite, jei savo vaikučius aprengsite visą kūną dengiančiais specialiais maudymosi kostiumėliais. Atminkite, būdami baidarėje esate žemiau įprasto horizonto linijos, todėl vėją jausite silpnesnį, o saulės spindulius vanduo atspindės stipriau. Vandens batukai, antras sausų drabužių komplektas saugiai supakuotas neperšlampame maiše (jį gausite baidarių nuomos punkte), taip pat patenka į itin rekomenduojamų daiktų kategoriją.

Saugumas svarbiausia

Jei laikysitės visų saugumo reikalavimų ir tinkamai pasiruošite, plaukimas baidarėmis padovanos nepamirštamų įspūdžių ir šūsnį gerų emocijų. Plaukdami su vaikais greičiausiai rinksitės dvivietę arba trivietę baidarę. Šias baidares apversti įmanoma, tačiau tai padaryti ganėtinai sunku. Plaukimo metu baidarės yra stabilios, didžiausia tikimybė jas apversti įlipimo ir išlipimo metu. Į baidarę įlipti, ar iš jos išlipti reikia po vieną, kitas asmuo tuo metu prilaiko baidarę. Jei viena baidare plaukia abu tėvai su vaikais, pirmiausia sėda vienas iš tėvų, tuomet vaikai ir galiausiai antras suaugęs.

„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais
„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais

Jei baidare plaukia tik vaikas su vienu iš tėvų – pirmiausia į baidarę sodinamas vaikas. Vaikai nuo 4 – 6 metų amžiaus jau gali sėdėti vieni baidarės priekyje. Mažesniems vaikams, dauguma baidarių nuomos punktų, siūlo specialias patogias kėdutes, kurios tvirtinasi baidarės viduryje.

Nepriklausomai plaukimo maršruto ir upės gylio, reikia dėvėti gelbėjimosi liemenes. Didelį patirtį sukaupę baidarių nuomos punktai siūlo specialias sertifikuotas gelbėjimosi liemenes vaikams. Atkreipkite dėmesį, kad tai būtų gelbėjimosi, o ne plaukimo liemenė, nes pastarosios paskirtis kita.

Tinkamo maršruto pasirinkimas

Išsiruošus į išvyką baidarėmis su mažamečiais vaikais rekomenduojama rinktis ne ilgesnį nei 8 – 12 kilometrų atstumą, kuris įprastomis sąlygomis nuirkluojamas per 2 – 3 valandas. Turėkite omenyje, kad su vaikais šį nuotolį įveiksite lėčiau. Jeigu keliausite su mažyliu iki 3 metų, greičiausiai irkluos tik vienas iš tėvų, kitas tuo metu turės prižiūrėti ir užimti mažylį. Nesirinkite sudėtingų upės ruožų, kuriose gausų nuvirtusių medžių, slenksčių ar rėvų.

„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais
„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais

Svarbu, kad upės krantai nebūtų statūs ir būtų pakankamai vietų išlipti į krantą pertraukėlėms. Vasarą Lietuvos upės nusenka, įprastai žemas vandens lygis plaukiant baidarėmis laikomas trūkumu. Tačiau išsiruošus į išvyką baidarėmis su mažamečiais vaikais, tai galima paversti privalumu ir net kelionės akcentu. Dauguma vaikų itin noriai turškiasi vandenyje, o jei irkluojamame ruože pasitaiko saugi ir sekli upės atkarpa, puiku!

Vaikams bus daug įspūdžių, kai plaukimas bus paįvairinimas upėje stumiant ar traukiant baidarę. Žinoma, visos informacijos apie norimą maršrutą jūs neturite patys susirinkti. Pagal jūsų pageidavimus maršrutą jums parinks baidarių nuoma užsiimantys nuomos punktai. Jei nuomos punktas negeba atsakyti į klausimus, susijusius su maršrutu, rinkitės kitą, kurio turima patirtis didesnė.

Poilsio pertraukėlės ir pasistiprinimas krante

Viena didžiausių baidarininkų klaidų – norėjimas suplanuotą atstumą įveikti vienu prisėdimu. Atsipalaiduokite, baidarių irklavimas laisvalaikiu yra poilsis, o ne lenktynės su kilometrais ar laiku. Šis patarimas itin aktualus išvykoje su mažamečiais vaikais. Vaikai ilgesnį laiką sunkiai nustygsta vienoje vietoje, todėl poilsio (karštą dieną ir pasimaudymo) pertraukėlės krante itin paįvairins plaukimą.

„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais
„Active Trips“ nuotr./Baidarėmis su vaikais

Nepamirškite į išvyką pasiimti pakankamai vandens, greitai negendančių ir vaikų mėgstamų užkandžių, o jei turite galimybių, pertraukėlės metu paruoškite karštą maistą. Itin dažai tėveliai stebisi padidėjusiu vaikų apetitu gamtoje. Nieko nuostabaus, gamtoje ruoštą maistą įprastai mėgsta net didžiausi nevalgiukai. Dviguba nauda: ir pramoga, ir sotūs vaikai.

Visi pateikti patarimai ir rekomendacijos atėjo iš praktikos per sukauptą patirtį. Pasak Edgaro Vaškaičio, pateikti patarimai neatsiejami, papildo vienas kitą ir tik jų visuma veda link malonios ir nepamirštamos išvykos baidarėmis su savo mažaisiais.

„Tėvai geriausiai pažįsta savo vaikus, žino jų būdo ir charakterio ypatumus. Svarbiausia, kad būtų noras praleisti laisvalaikį su savo mažaisiais baidarėje, o jei nepasitikima turimomis vandens turizmo žiniomis, „Active Trips“ komanda mielai ateis į pagalbą“, - teigia Edgaras Vaškaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius