Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mįslingas daugiabutis, kurio gyventojai susirgdavo leukemija: priežastis slypėjo jo sienoje

Pastatas Nr. 7 Kantamirovkos Gvardiečių gatvėje (dabar Marijos Prymačenkos gatvė) Kramatorske, Ukrainoje, buvo naujausias kvartalo pastatas. Šiame daugiabučių komplekse buvo įrengtas liftas ir tekantis karštas vanduo, todėl jis išsiskyrė prabanga, kuri nebuvo įprasta sovietmečio gyvenamuosiuose pastatuose.
Daugiabutis, kurio gyventojai susirgdavo leukemija, Kramatorskas, Ukraina
Daugiabutis, kurio gyventojai susirgdavo leukemija, Kramatorskas, Ukraina / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Pirmoji šeima čia įsikėlė 1980 m. Tai buvo kone svajonės įsikūnijimas. Tai, be abejo, buvo vieni geriausių butų mieste. Tačiau jų džiaugsmas buvo trumpalaikis, rašoma „Amusing Planet“.

Praėjus vos metams po persikraustymo, šios šeimos 18 m. paauglei dukrai buvo diagnozuota leukemija ir po kelių mėnesių ji mirė. Šeima vos spėjo atsigauti po tragedijos, kai ta pačia baisia liga susirgo ir netrukus mirė jų 16 m. sūnus. Po to sekė dar viena mirtis – jų motina, ji buvo trečioji leukemijos auka.

Šeima svarstė, ar butas nėra prakeiktas, tačiau istorija apie paslaptingą ligą nesulaukė platesnio atgarsio, o gydytojai ligą aiškino tuo, kad tai paveldėjimas. Netrukus šeima išsikraustė, o miesto vykdomasis komitetas buto raktus perdavė kitai šeimai.

Tik po dvejų metų valdžios institucijos buvo pakankamai įtikintos, kad pasiųstų tyrėjų komandą su dozimetru.

1987 m. naujuosius gyventojus vėl ištiko tragedija. Nuo leukemijos mirė jų paauglys berniukas, o jo jaunesnis brolis buvo kritinės būklės ir atsidūrė ligoninėje. Susirgęs tėvas pareikalavo atlikti tyrimą.

Tik po dvejų metų valdžios institucijos buvo pakankamai įtikintos, kad pasiųstų tyrėjų komandą su dozimetru. Jie bute aptiko aukštą radiacijos lygį.

Radiacijos lygis ypač viršijo normą kambaryje, kuriame miegojo vaikai. Tyrėjai galiausiai nustatė, kad radiacija sklido iš sienų.

Pastato gyventojai buvo skubiai evakuoti, o sienos išardytos. Betono gabalas buvo nusiųstas į Kyjivo branduolinių tyrimų institutą, iš kurio mokslininkai ištraukė nedidelę kapsulę su labai radioaktyviu ceziu 137, naudojamu radiacijos lygio matuokliuose.

Shutterstock nuotr. / Cezis 137
Shutterstock nuotr. / Cezis 137

Pagal kapsulėje išgraviruotą serijos numerį nustatyta, kad daiktas buvo pamestas karjere, iš kurio buvo imamas žvyras buto statybai. Dėl baisaus atsitiktinumo kapsulė susimaišė su betonu ir įstrigo sienose tarp 85 ir 52 butų, netoli vaikų lovų, todėl įvyko tragedija, nusinešusi keturių žmonių gyvybes.

Tyrėjai galiausiai nustatė, kad radiacija sklido iš sienų.

Galiausiai buvo nustatyta, kad dar 17 žmonių gavo įvairias radiacijos dozes ir buvo atitinkamai gydomi.

Pastatas Nr. 7 tebestovi ir šiandien, jame tebegyvena žmonės. Šiuo metu radiacijos lygis grįžo į natūralų lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius