Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neapolis – svajonių kryptis? Nenustebkite čia išvydę šiukšles, įkyrius prekeivius ir kišenvagius

Kol Lietuvoje neprasidėjo šilta vasara, o Viduržiemio jūros regione vis dar santykinai vėsu, įdomi ir mažiau išbandyta kelionių kryptis – Neapolis. Apie patį Neapolį tarp lietuvių sklando daugybė legendų – nešvaru, daug įkyrių turgaus prekeivių afroamerikiečių. Bet visi mes matome skirtingai, kiekvienas atranda tai, ką nori rasti. Neapolio „vaibas“ vis dėlto puikus.
Neapolis, Italija
Neapolis, Italija / Justino Argusto nuotr.

Nakvynė šalia jūrų uosto

Iš Neapolio oro uosto kas 20 minučių už 5 eurus galima nukakti tiesiai į keleivinį jūrų uostą. Būtent tose apylinkėse ir reikėtų ieškoti nakvynės vietos. Vaizdai į Neapolio įlanką, laivų signalai, kirų klyksmai ir Neapolio paauglių skanduotės už mylimą futbolo klubą sukuria tą nepakartojamą miesto aurą. Beje, palei jūrą vakarus leidžia ir patys neapoliečiai – per 3 kilometrus nutįsusi promenada su keliais viešaisiais paplūdimiais yra viena populiariausių pasivaikščiojimų vietų.

Nakvynė nėra pigi. Net uosto rajone dviem asmenims ji kainuoja 80–100 eurų už naktį, tačiau kiek pigesnis variantas šalia centrinės geležinkelio stoties bematant apkars – čia knibžda šimtai prekeivių, siūlančių bet ką ir už bet kiek. Čia pat mikliai dirba ir kišenvagiai, tad bandymų ištraukti pinigines ar mobilius telefonus netrūksta. Iš karto pasijustum lyg nesibaigiančiame chaose, ne pati jaukiausia Neapolio vieta.

Kultūros į valias

Atvykus porai dienų patartina viską suplanuoti nuo ryto iki gilaus vakaro su atokvėpio siesta viduryje dienos. Atstumai milžiniški, todėl reikėtų atidžiau planuoti, kad netektų per dieną įveikti 15 ar daugiau kilometrų.

Idealus būdas išvengti pervargimo – Neapolio metro. Bilieto kaina – 1,2 euro, kai kurios linijos aprėpia tolimiausius bei vaizdingiausius Neapolio pakraščius. Tad planuojant kad ir tris dienas Neapolyje, galima visai sėkmingai suderinti pusiau gamtinę išvyką po parkus pirmoje dienos pusėje ir kultūros patirtį vakarop.

Idealus būdas išvengti pervargimo – Neapolio metro.

Visai smagiai nuteikia pasivaikščiojimas po miestą su vietiniu gidu. Iš anksto reikėtų rezervuotis vietą savanorių gidų organizuojamose ekskursijose po Neapolio centrinę dalį. Entuziastingi greitakalbiai gidai nieko nenuvilia. Po ekskursijos įprasta palikti arbatpinigių, kurie gali siekti iki 15 eurų nuo asmens.

Išvykos į gamtą atveria kitokį miesto ir jo apylinkių vaizdą. Pasirinkimų daug – tai gali būti trumpos ir malonios išvykos laivu po Neapolio įlanką ar pasikėlimas funikulieriumi (1,2 euro) į aukščiausias apžvalgines vietas, o gal ir apsilankymas Neapolio zoologijos muziejuje.

Tarpais tarp iškylų – privalomas kavos puodelis. Pigiausią, bet tikrai ne prastesnį už vilnietiškus brangesnius, radome už 0,9 euro. Beje, šalimais čia pat alkoholinį kokteilį radome už eurą. O kur dar ryškaus ir tikro skonio picos, kurių kainos prasideda nuo 4 eurų.

Justino Argusto nuotr. / Neapolis, Italija
Justino Argusto nuotr. / Neapolis, Italija

O vakare, aišku, kultūra. Dar prieš keliaujant į Neapolį galima iš anksto internetu nusipirkti bilietus į Operos teatrą. Pati kultūros meka pastatyta 1737 metais. Kadangi šio Europos pakraščio karai smarkiai nenuniokojo, pastatas išlaikė savo įspūdingą architektūrą.

Dar vienas pasirinkimas meno mylėtojams – Neapolio dailės galerija. Čia, kaip ištaigingame rojuje, pasijunti įžengęs ir į valdovų rūmų ansamblį. Iš Neapolio nesunku surengti dienos trukmės iškylą į Kasertą. Tai Versalio rūmams prilygstantys rūmai su milžinišku parku. Bilietas į šį ansamblį – 14 eurų.

Venkite turistinių zonų

Neapolyje gyvena daugybė žmonių, kasmet šį miestą aplanko tūkstančiai turistų, todėl čia gausu akivaizdaus turistinio „popso“: baltos staltiesės ir livrėjomis aprengti neblogai angliškai kalbantys juodbruviai padavėjai. Beje, jų taikiniai amerikiečių ir anglų grupės. Osteria kiek nuošalesnėse gatvėse – kur kas įdomesnis ir autentiškesnis pasirinkimas.

Justino Argusto nuotr. / Neapolis, Italija
Justino Argusto nuotr. / Neapolis, Italija

Žinomas keliautojas, aplikacijos „Hoperfy“ įkūrėjas Tadas Kertenis pataria Neapolyje rasti tiesiog daug smagių vietinių gyventojų mėgstamų poilsio vietų, skverų ar picerijų. Būtent prie pastarųjų staliukų eilės driekiasi po kelis šimtus metrų, bet jos greitai juda ir viską atperka šlapi plono pado realioje malkinėje krosnyje iškepti gardumynai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius