Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite kelionėse geriau pažinti vietinę kultūrą? Štai kaip tai padaryti smagiai ir įdomiai

Keliaujant po svečias šalis vienas įdomiausių dalykų – pažintys su vietiniais gyventojais ir galimybė geriau suprasti ir pažinti kitokius papročius. Tačiau keliaudami su sava draugija rizikuojate taip ir likti savo „burbule“ – kaip iš jo išlįsti ir geriau įsilieti į lankomo krašto gyvenimą?
Keliautojai mašinoje
Keliautojai mašinoje / Vida Press nuotr.

Štai kaip tai daro patyrę keliautojai.

Ieškokite vietinių renginių

Jei norite pamatyti, kaip linksminasi ar iškilmingas progas pažymi vietiniai gyventojai, tam kraštui būdingos šventės ypač tinka – ir kuo autentiškesnės, tuo geriau.

Pasinagrinėkite kalendorių šalies, kurią planuojate aplankyti, galite net suplanuoti kelionę taip, kad atsidurtumėte savo atostogų vietoje kokiu nors ten ypatingu laikotarpiu.

Pavyzdžiui, viešėti musulmonų kraštuose įdomu per jų šventąjį mėnesį ramadaną, kai saulei nusileidus vyksta daug renginių su vaišėmis, Indijoje įspūdingai švenčiama Holi šventė, Tailande – vandens šventė Songkran, žyminti naujuosius tajų metus.

Šiaurės Europoje įspūdingai švenčiamas vidurvasaris (Joninės), be to, daugumoje Europos miestų įvairiu metu vyksta kokie nors būtent tame mieste ar miestelyje rengiami festivaliai ir karnavalai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bėgimas su buliais Pamplonoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bėgimas su buliais Pamplonoje

Įsiliekite į minią ir nebijokite pašnekinti vietinių – įsilinksminę jie būna atviresni, draugiškesni ir mėgsta svečiams pasakoti apie savo šventes ir papročius.

Apsipirkite turguje

Jei kur nors liksite ilgiau ir gaminsitės maistą savarankiškai, nevaikščiokite į didelius prekybos centrus – geriau rinkitės mažus vietinius pardavėjus.

Žiūrėkite į apsipirkimą kaip į nuotykį – nepatingėkite atsikelti anksti ryte ir nuvykti į vietinius turgus, ten pašnekinkite pardavėjus – paprastai jie būna kalbūs ir draugiški, dauguma labai noriai kalbasi su turistais ir pasakoja jiems apie savo šalį.

Maistas gali būti puiki tema pokalbiui užmegzti – pasiteiraukite vietinių pardavėjų apie jų produktus – iš kur jie atkeliavo, gal pats pardavėjas ir gamina ar augina savo produkciją? Galite paprašyti rekomenduoti gerų autentiškų restoranų ar užkandinių.

Pasinaudokite socialiniais tinklais

Juose galima rasti įvairiausių forumų ir grupių: ir keliautojams, ir kokiame nors mieste gyvenantiems užsieniečiams, grupių pagal kalbą, pomėgius, lytinę orientaciją ir pan. – tereikia prisijungti ir paieškoti jums tinkamų renginių, kur greičiausiai rasite bendraminčių.

Galima ir patiems imtis iniciatyvos – parašyti, kad norite susipažinti su vietiniais gyventojais, pamatyti neturistinių vietų, paprašyti rekomendacijų, ką nuveikti, ko paragauti ir pan.

Savanoriaukite

Jei liekate svečioje šalyje ilgiau, paieškokite nevyriausybinių organizacijų, savanorių grupių, labdaros centrų – prisijungę prie jų veiklos, kad ir trumpam, ne tik padarysite gerą darbą, bet ir pažinsite kitą lankomos šalies pusę.

Egzotinėse šalyse galima savanoriauti gyvūnų prieglaudose ir gamtosaugos organizacijose (įsivaizduokite, kokia įdomi patirtis būtų prausti drambliukus dramblių prieglaudoje Tailande!), mokyti vaikus anglų kalbos.

Galbūt išbandę naują veiklą ne tik susirasite naujų draugų, bet ir pažadinsite kokį nors ilgai snūduriavusį savo talentą?

Europoje galimybių dar daugiau – nuo menininkų bendruomenių iki pabėgėlių globos centrų. Tokiose organizacijose dirbantys žmonės paprastai būna įdomūs ir gali daug papasakoti, o kasdienis buvimas tarp jų tikrai praturtins jūsų kultūrinę patirtį.

Užsirašykite į kursus

Kaip ir savanorystė, šis būdas labiau tinka likus svečioje šalyje ilgesniam laikui, nors intensyviems kursams pakaks ir trumpesnio periodo.

Ko mokysitės, priklausys ir nuo jūsų pomėgių, ir nuo lankomos vietovės – galbūt Andalūzijoje susiviliosite flamenko pamokomis, Italijoje – picų kepimo pamokomis, o Pietryčių Azijoje ar Indijoje – itin populiariais kulinarijos kursais?

123rf.com nuotr./Maistas Indijoje
123rf.com nuotr./Maistas Indijoje

Tiesa, reikia atsižvelgti į kalbos barjerą – jei tokios pamokos skirtos užsieniečiams, jos paprastai vyksta angliškai, tačiau vietiniams skirti kursai bus tos šalies kalba.

Kita vertus, kalbos barjeras kartais netrukdo, jei mokotės, pavyzdžiui, šokių ar jogos, o kartais juokingi nesusipratimai net pralinksmina! Kas žino – galbūt išbandę naują veiklą ne tik susirasite naujų draugų, bet ir pažadinsite kokį nors ilgai snūduriavusį savo talentą?

Nenakvokite viešbučiuose

Viešbučiuose bus mažai kontakto su vietiniais gyventojais ir kitais svečiais – tikriausiai tik greitosiomis pasisveikinsite su aptarnaujančiu personalu, ir tiek.

Mažo biudžeto keliautojai žino interneto svetaines, kuriose užsiregistravus galima susirasti nemokamą nakvynę pas vietinius gyventojus, kurie priima keliauninkus, pavyzdžiui, CouchSurfing arba BeWelcome. Tai idealus būdas pamatyti vietinių žmonių buitį, įpročius, pabendrauti su šeimomis, jeigu jus priglaudžia šeima arba pora.

Tokios nakvynės ypač pasiteisina egzotinėse šalyse, kur žmonės dažnai gyvena didelėmis šeimomis. Tiesa, šis būdas susipažinti labiau tinka keliaujant vienam ar dviem, nes mažai kas į namus priims, tarkime, penkių ar šešių žmonių kompaniją.

Kitas geras variantas – hosteliai, kur atmosfera daug laisvesnė, nei viešbučiuose, keliautojai leidžiasi laiką bendrose erdvėse, kartu gaminasi maistą virtuvėse – bus daug progų pabendrauti.

Kai kurie hosteliai organizuoja ekskursijas, žaidimų vakarus, protmūšius ir pan. – jei apsistosite tokioje gyvybingoje vietoje, nuobodu nebus, ir naujos pažintys – garantuotos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius