-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Norvegijos vikingų paveldas – įspūdingos medinės bažnyčios

Būnant Norvegijoje į savo būtinų aplankyti vietų sąrašą reikėtų įtraukti ir itin senų, bet neįtikimo grožio medinių bažnyčių lankymą. Šios bažnyčios – svarbūs Norvegijos vikingų paveldo objektai.
Borgundo medinė banyčia
Borgundo medinė banyčia / 123RF.com nuotr.

Tokios viduramžių medinės bažnyčios kadaise buvo paplitusios visoje Šiaurės Vakarų Europoje. Šiandien dauguma jų išlikusios būtent Norvegijoje, tik kelios naujesnės bažnyčios yra už šios šalies ribų, rašoma „The Travel“.

Norvegija yra nuostabi šalis, garsėjanti savo vikingų istorija, stulbinamais fiordais ir šiauriausia Europos dalimi, esančia giliai už poliarinio rato, vadinama Nordkapp. Šioje Šiaurės Europos šalyje galima tikrai daug ką pamatyti ir nuveikti, o jos senovinės unikalios medinės bažnyčios ją daro dar įdomesnę.

123RF.com nuotr. / Borgundo medinė banyčia
123RF.com nuotr. / Borgundo medinė banyčia

Senosios Norvegijos medinės bažnyčios

Vikingų medžio drožybos tradicijas liudijančios medinės bažnyčios Norvegijoje ir aplinkiniuose regionuose paplito prieš 800 m.

Vikingai nuo seno domėjosi laivų ir namų statyba, o priėmę krikščionybę savo įgūdžius perkėlė į unikalių bažnyčių statybą.

Manoma, kad vien Norvegijoje kadaise buvo apie 1000 tokių bažnyčių, tačiau šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad jų čia galėjo būti net apie 2000. Dabar Norvegijoje išlikusios tik 28 viduramžių bažnyčios, kurios buvo pastatytos iš medienos.

Šiandien dauguma išlikusių bažnyčių yra iš 1150–1350 m laikotarpio. Apie senesnes, 1100 m. statytas bažnyčias, daugiausia žinoma iš rašytinių šaltinių arba archeologinių radinių. Tuo metu Norvegijoje taip pat buvo statomos mūrinės bažnyčios (žinoma, kad jų buvo 271). Šiandien šalyje yra 160 tokių mūrinių bažnyčių.

Mūrinės bažnyčios buvo populiaresnės Norvegijos kaimyninėse Skandinavijos šalyse: Švedijoje buvo 900 mūrinių bažnyčių, Danijoje – 1800.

Nors didžioji dalis šiandien išlikusių mūrinių bažnyčių yra Norvegijoje, pavienių pavyzdžių yra Islandijoje, Švedijoje, Danijoje ir Vokietijoje.

Borgundo medinė banyčia

Geriausiai Norvegijoje išlikusi yra Borgundo medinė bažnyčia, esanti Lėrdalio savivaldybėje (Vestlando apskritis). Nuo 1868 m. pastate veikia muziejus, todėl kaip bažnyčia ji nebefunkcionuoja (1877 m. jai net grėsė nugriovimas).

Ši bažnyčia buvo pastatyta apie 1180 m., buvo dedikuota apaštalui Andriejui. Borgundo bažnyčia – itin gerai išsilaikiusi ir yra pati savičiausia visoje Norvegijoje. Ji garsėja gausiai raižyta puošyba, kryžiais ir drakonų galvų drožiniais ant stogų.

123RF.com nuotr. / Borgundo medinė banyčia
123RF.com nuotr. / Borgundo medinė banyčia

Šiandien Borgundo bažnyčioje veikia lankytojų centras, kuriame įrengta ekspozicija apie Norvegijos senųjų medinių bažnyčių istoriją, taip pat yra restoranas ir suvenyrų parduotuvė. Čia rengiamos ekskursijos su gidu.

Golio medinė bažnyčia

Jei Norvegijos sostinėje Osle ieškotumėte įspūdingos bažnyčios, kurioje būtų galima apsilankyti, apsvarstykite galimybę apžiūrėti Golio bažnyčią. Iš pradžių ši bažnyčia buvo pastatyta Golio mieste (kitoje Norvegijos dalyje), o vėliau perkelta ir perstatyta Olse.

Ji pastatyta apie 1200 m., tačiau apie 1880 m. buvo perstatyta. 1884 m. Norvegijos karalius Oskaras II sumokėjo už jos perstatymą ir bažnyčia buvo atstatyta taip, kaip, manoma, atrodė 1200 m. Ten, kur trūko pastato dalių, įkvėpimo semtasi iš Borgundo bažnyčios architektūros.

Kai ši bažnyčia buvo pastatyta, Norvegija buvo katalikiška, bet vėliau, vykstant reformacijai, tapo liuteroniška. Po reformacijos daugelis papuošimų buvo nuimti ir pakeisti naujais.

123RF.com nuotr. / Golio medinė banyčia
123RF.com nuotr. / Golio medinė banyčia

Bažnyčioje yra daug ankstyvaisiais viduramžiais datuojamų runų užrašų ir raižinių. Dauguma raižinių yra šventoriuje, juose pavaizduotos gyvūnų figūros, žmonės ir geometriniai simboliai. Taip pat yra keletas išlikusių liuteroniškojo bažnytinio meno pavyzdžių – 1652 m. sieninės tapybos.

Šiandien tai vienas pagrindinių Norvegijos kultūros istorijos muziejaus (Norsk Folkemuseum) lankytinų objektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius