-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškino, ar ugnikalnio išsiveržimas Islandijoje turi įtakos skrydžiams

Šie metai Islandijoje išties karšti – per tris mėnesius ugnikalnis išsiveržė jau ketvirtą kartą. Pasak ekspertų, šįkart galingiausiai.
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis
Islandijoje išsiveržė ugnikalnis / Islandijos meteorologijos biuro nuotr.

Kaip rašo Euronews.com, išsiveržimas prasidėjo šeštadienio vakarą ir tebesitęsia. Visgi mokslininkai teigia, kad jis greičiausiai slopsta.

Prasidėjus išsiveržimui, iš Mėlynosios lagūnos terminių vandenų gydyklos, kuri yra viena iš populiariausių Islandijos turistų lankomų vietų, buvo evakuota šimtai lankytojų, pranešė nacionalinis transliuotojas RUV.

Išsiveržimo vieta yra už kelių kilometrų į šiaurės rytus nuo Grindaviko – pakrantės miestelio, kuriame gyvena 3 800 žmonių. Ši vietovė yra maždaug už 50 km į pietvakarius nuo Islandijos sostinės Reikjaviko.

Laikinai Grindaviko gyventojams buvo liepta palikti savo namus.

wikipedia.org nuotr./Keflaviko oro uostas
wikipedia.org nuotr./Keflaviko oro uostas

Oro uostas veikia, skrydžiai vyksta kaip įprasta

Nepaisant to, kad yra vos už 20 km į šiaurę nuo išsiveržimo vietos, Tarptautinis Keflaviko oro uostas, kuris yra pagrindinis oro uostas Islandijoje, tebedirba – į jį atskrenda ir išskrenda lėktuvai.

Tačiau keliai aplink Grindaviką uždaryti. Tad, jei planuojate keliauti į nukentėjusią teritoriją arba iš jos šiuo metu ar artimiausiomis dienomis, pateikiame išsamią informaciją ir oro linijų bendrovių patarimus. Dažniausias klausimas – kiek laiko truks Islandijos ugnikalnio išsiveržimas?

Islandijos meteorologijos tarnyba teigia, kad išsiveržimas atvėrė maždaug 3 km ilgio plyšį žemėje tarp Stóra-Skógfell ir Hagafell kalnų.

Sekmadienį Meteorologijos tarnyba pranešė, kad lava teka į pietus ir pietryčius maždaug 1 km per valandą greičiu ir gali pasiekti vandenyną. Buvo pastatytos gynybinės užtvaros, kad lava neužlietų pusiasalio pietinėje pakrantėje esančio pagrindinio kelio.

Priminsime, kad Grindaviko bendruomenė jau buvo evakuota lapkričio mėnesį po kelių žemės drebėjimų, dėl kurių tarp miesto ir Sýlingarfell – nedidelio kalno šiaurėje – atsirado dideli plyšiai žemėje.

Turistus perspėja: tai – ne pramoga

Ugnikalnio išsiveržimas – unikalus gamtos reiškinys. Tad nieko keisto, jog dalis turistų norėtų jį išvysti savo akimis. Tačiau vietos valdžia ir mokslininkai perspėja:

„Tai nėra turistų traukos objektas, ir jūs turite jį stebėti iš didelio atstumo“, – nacionaliniam transliuotojui RUV sakė Islandijos civilinės saugos ir nepaprastųjų situacijų valdymo vadovas Vidiras Reynissonas.

Vis dėlto įspūdingam gamtos reiškiniui žmonėms sunku atsispirti. „Tai tiesiog [kaip] kažkas iš filmo!“ – sakė turistas iš Jungtinių Amerikos Valstijų Robertas Donaldas Forresteris III, atsitiktinai pataikęs atsidurti netoli ugnikalnio išsiveržimo vietos.

123RF.com nuotr./Islandijos vėliava
123RF.com nuotr./Islandijos vėliava

Ar gali būti atšaukti skrydžiai į Islandiją?

Kaip jau minėta, nepaisant susirūpinimo dėl išsiveržimo poveikio kelionėms, netoliese esantis Tarptautinis Keflaviko oro uostas tebeveikia. Islandijos oro uosto operatorius ISAVIA pataria keleiviams stebėti informaciją apie skrydžius čia.

Kaip rašo Euronews.com, ugnikalnių išsiveržimai gali kelti rimtą pavojų kelionėms lėktuvais, nes į atmosferą patekę pelenai gali sugadinti reaktyvinių lėktuvų variklius, sugadinti skrydžių valdymo sistemas ir sumažinti matomumą.

Tačiau manoma, kad šeštadienio išsiveržimas Reikjaneso pusiasalyje į orą neišskirs didelio kiekio pelenų. Todėl prieš keliolika metų nutikusi situacija nepasikartos.

Priminsime, kad 2010 m. balandį Islandijoje įvykęs didelis išsiveržimas smarkiai sutrikdė oro susisiekimą tarp Europos ir Šiaurės Amerikos. Dėl į orą išmesto ketvirčio milijardo kubinių metrų vulkaninių pelenų per aštuonias dienas buvo atšaukta daugiau kaip 100 000 skrydžių.

Šįkart situacija kitokia dėl ugnikalnio išsiveržimo vietos. Dėl viršuje esančio ledyno tirpstantis vanduo greitai atvėsino lavą, todėl susidarė smulkios dalelės, kurias į orą iškėlė išsiveržimo metu susidarę garai. Jas vėjas nunešė į Europą.

Per pastaruosius trejus metus Reikjano pusiasalyje įvyko trys išsiveržimai, kurie neturėjo jokio poveikio oro susisiekimui.

Europos aviacijos saugos agentūra (EASA) taip pat yra geriau pasirengusi dideliam vulkaninių pelenų įvykiui.

Ar dabar saugu keliauti į Islandiją?

Įvairios Europos užsienio reikalų tarnybos patarė keliautojams nesilankyti Grindavike ir laikytis vietos apribojimų. Tačiau Lietuvos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje nenurodomi jokie apribojimai ar grėsmės, dėl kurių vertėtų atsisakyti suplanuotos kelionės į Ledynų šalį.

Tuo metu Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija atnaujintose rekomendacijose dėl kelionių į Islandiją nurodo:

„Islandija yra vulkaninė ir seismiškai aktyvi šalis. Pastaruoju metu Islandijos pietvakariuose esančiame Reikjano pusiasalyje įvyko keli ugnikalnio išsiveržimai, iš kurių paskutinis įvyko kovo 16 d.

Keflaviko tarptautinis oro uostas ir kelias į jį nenukentėjo ir veikia normaliai.

Išsiveržimai nepaveikė sostinės Reikjaviko ir likusios Islandijos dalies. Tolesnių išsiveržimų šioje vietoje tikimybė išlieka didelė“.

Taip pat pranešama, kad išsiveržimo teritorija uždaryta iki tolesnio pranešimo. Turistai prašomi ten nevykti. Tačiau kitose Islandijos vietose keliauti galima.

Lankytojams patariama nesiartinti prie išsiveržimo apylinkių ir laikytis vietos valdžios institucijų nurodymų bei rekomendacijų.

Kadangi kol kas nėra paskelbta draudimų keliauti į Islandiją, skrydžių bendrovės dirba įprastu režimu, o keliautojai, atšaukę savo užsakymus, neturi automatinės teisės į pinigų grąžinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius