Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangoje – naktinis žygis kuršių praeities labirintais

Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinys Jono Šliūpo muziejus tęsia renginių, aktualizuojančių kuršių kultūros palikimą, ciklą, kuris skirtas šiuo metu veikiančiai vieno eksponato parodai „Subtili mėlyna: ką matė stiklo akutės“. Palangiškiai ir kurorto svečiai balandžio 26 d., penktadienį, 19 val. kviečiami į išskirtinę naktinę ekskursiją, skirtą tik smalsiausiems ir drąsiausiems.
Naktinis žygis Palangoje
Naktinis žygis Palangoje / Radvilės Kucevičiūtės nuotr.

Du svarbiausius kurorto piliakalnius sujungsiantis žygis „Tamsoje atgiję kuršių šešėliai“, kurį ves kraštotyrininkas, kuršių kultūros rekonstruktorius Denisas Nikitenka, įsilies ir į Palangoje paskutinį balandžio savaitgalį šurmuliuosiančio Jurginių festivalio programą.

Kelionė prasidės prieš saulėlydį

Kelionė prasidės prieš pat saulėlydį nusikeliant į legendomis apipintus amžius, kai Palanga garsėjo kaip baltų ir vikingų prekybos centras.

Palangos piliakalnio, šiandien vadinamo Birutės kalnu, aikštelėje laukia pažintis su kuršiškąja 1253 m. balandžio 5 d. pirmąkart paminėtos Palangos praeitimi, piliakalnio kasinėjimais, mįslingaisiais kapinynais. Žygio dalyviai sužinos, kuo ypatinga buvo kuršių laidosena, materialinė kultūra, galės išvysti specialiai šiai ekskursijai atrinktų vikingų laikotarpio kuršių papuošalų rekonstrukcijas.

Pasakojimo gija ves į epochą, kuomet iš gynybinio objekto piliakalnis virto į šimtmečiams žemaičius pavergusią alkvietę, ilgainiui tapusią kunigaikštienės Birutės kulto šventove. Žygio dalyviams bus papasakota, kokie stebuklai čia vyko ir ar tiesa, kad jėzuitai koplyčią pastatė ant pačios kunigaikštienės kapo. Besimėgaujant Baltijos vaizdais ir lėtai į ją grimztančia saule dalyviai keliaus pajūriu iki net vietiniams mažai žinomo (nes teka... po žeme) Ašaralio upelio.

„Pasiekę Naglio žmonos Brukšvos priverkto upeliuko žiotis, iš vėjo košiamo pajūrio nersime į pamėkliškų pušų ošimą. Miško prieblandoje pasieksime vieną paslaptingiausių Palangos praeities reliktų – Naglio kalną, dar vieną buvusią kuršių alkvietę“, – į renginį kviečia Denisas Nikitenka.

Tiems, kas myli Palangą

Jono Šliūpo muziejaus iniciatyva rengiamas žygis bus įdomus tiems, kurie myli Palangą ir žavisi jos legendomis, nori geriau pažinti šio krašto autochtonų kuršių istoriją ir išskirtinį palangiškių vaidmenį viso pietų Kuršo kontekste.

„Saulėlydis, pajūris, jį iš lėto apgaubianti tamsos skraistė ir archeologinės, mitinės vietos – puikus, šiurpiai egzotiškas, bet labai prasmingas žinių ir potyrių kokteilis penktadienio vakarui“, – įspūdžius žada D.Nikitenka.

Asmeninio archyvo nuotr./Žurnalistas, kraštotyrininkas Denisas Nikitenka
Asmeninio archyvo nuotr./Žurnalistas, kraštotyrininkas Denisas Nikitenka

Žygio pradžia 19 val. Birutės kalno aikštelėje, pabaiga 22.30 val. ant Naglio kalno. Maršruto ilgis – apie 4 km. Nuo Naglio kalno ekskursijos dalyviai grįžta savarankiškai. Su savimi reikėtų turėti geriamojo vandens, vilkėti šiltesniais rūbais ir avėti patogia avalyne. Dalyvių skaičius ribotas, prašom registruotis iš anksto užpildant internetinę anketą arba el. paštu j.sliupo.muziejus@lnm.lt.

Paroda „Subtili mėlyna: ką matė stiklo akutės?“ veiks Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A, Palanga) iki 2024 m. gegužės 5 d. Daugiau apie parodą sužinokite svetainėje lnm.lt.

Renginys iš dalies finansuojamas Palangos miesto savivaldybės etninės kultūros plėtros programos lėšomis ir yra priemonės „Gyvybės ratu“ dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius