Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planuojantiems kelionę į Lenkiją: 10 populiarių vietų, kurių vasarą geriau nelankyti

Kaip planuojatės kelionę? Gal paskaitote kelionių gidą, gal paieškote būtinų aplankyti vietų internete. Tokių kaip jūs – milijonai. Didelė dalis keliautojų tuo pat metu nori pamatyti būtent tą pačią vietą. Tad kurias vietas Lenkijoje gal verčiau aplankyti pasibaigus vasarai, kai turistų bus mažiau? „Onet.pl“ pateikia 10 vietų sąrašą, kurių atostogų metu verčiau vengti.
Kurių vietų Lenkijoje vasarą verčiau vengti?
Kurių vietų Lenkijoje vasarą verčiau vengti? / 123RF.com nuotr.

1. Zakopanė, Morskie Oko

Didžiausias ežeras Lenkijos Tatrų kalnuose gerai žinomas ne tik patiems lenkams, bet ir lietuviams. Kiek kartų esate matę jo vaizdus internete? Tad nenuostabu, kad milijonai žmonių šį reginį nori išvysti ir savo akimis.

Kodėl jis vilioja žmones, akivaizdu – ežerą supančios kalnų viršūnės šauna net daugiau kaip į 1 000 m aukštį, galima pasigėrėti ir aukščiausia Lenkijos Tatrų viršūne Rysais (2 499 m). Dramatiški kalnai atsispindi ramiame ežero vandens paviršiuje, ramybę spinduliuoja ir aplink augančios kedrinės pušys.

Na, bet ramybės čia vasarą nelabai rasite. Kai būna geras oras, keliu link Morske Oko traukia ir dešimtys tūkstančių turistų. Automobilių spūstys, klegesys, eilės prie kavinaitės ir tualetų, vežimaičius traukiančių arklių mėšlo kvapai, visas nuotraukas gadinančios minios ir tiek automobilių, kad dažnai net nebūna vietos, kur palikti savąjį.

Kur vykti vietoj to? Žygiuokite prie netoliese esančių Dolina Pięciu Stawów Polskich ar Dolina Gąsienicowa. Vaizdai bus taip pat pasakiški, o žmonių – gerokai mažiau.

2. Vladyslavovo paplūdimys

123rf.com nuotr. / Vladyslavovo paplūdimys
123rf.com nuotr. / Vladyslavovo paplūdimys

Vladyslavovas (Władysławowo) yra viena populiariausių ir gražiausių vietų Lenkijos Baltijos jūros pakrantėje. Vietos paplūdimiai ypač vilioja žmones – jie platūs, ilgi, minkšto smėlio.

Tik bėda, kad apie Vladyslavovo žavesį žino visi, tad daug kas ir pasirenka jį savo atostogoms. Saulėtą dieną paplūdimyje pasijusti galima kaip sausakimšame turguje. Jeigu neateisite nuo pat ryto, vargiai susirasite patogią vietą gulėjimui.

Kur vykti vietoj to? Netoliese rasite tokius pat gražius, bet mažiau apgultus paplūdimius – Białogóra, Lubiatów ar Łeba.

3. Pagrindinė Krokuvos aikštė

Turgaus aikštei Krokuvoje reklamos nereikia. Tai viena seniausių viduramžių aikščių visoje Europoje, apsupta istorinių namų, su Šv. Marijos bažnyčia ir Rotušės bokštu. Keliavome ten su klasės ekskursijomis, keliaujame ir dabar – tai viena geriausiai atpažįstamų Lenkijos vietų.

Tad nieko keisto, kad ji atostogų metu būna pilnutėlė. Aplinkinės kavinės ir restoranai taip pat vargiai galėtų jums pasiūlyti laisvą staliuką, o pasidaryti aikštės nuotrauką be į kadrą įlindusios kieno nors rankos ar kojos iš esmės neįmanoma.

Kur vykti vietoj to? Na, Krokuvai lygių nelabai yra. Gal patarimas būtų atsikelti anksčiau ir į aikštę nueiti tekant saulei – kai joje karaliauja tik balandžiai.

4. Szczeliniec Wielki

Aukščiausia Stalo kalnų Sudetuose viršūnė – Szczeliniec Wielki – gal ir nepaliks įspūdžio savo aukščiu (vos 919 m), bet tie, kas ją matę, sutiks – ši vieta yra viena iš įspūdingiausių Lenkijoje. Stačios uolų sienos, paslaptingi labirintai iš smiltainio sukuria lyg kito pasaulio peizažą.

Uolų labirintas kalnų viršuje yra populiari lankytina vieta – parengtas rato maršrutas, kuriuo eidami pamatysite visas įspūdingiausias vietas. Tačiau vasarą, ypač esant geram orui, visą tą gamtos didybę užgoš turistų eilės. Būna ir taip, kad kalnuose susiformuoja ir pakankamai ilgos spūstys – ypač siauresniuose perėjimuose.

Kur vykti vietoj to? Daug kas net nežino, kad tokio pat grožio uolų labirintų yra ir daugiau. Netoliese, bet jau Čekijos Sudetų pusėje, yra Adršpach ir Teplicės miestai – ten ir erdvės daugiau, ir turistų mažiau.

5. Rojaus (Raj) urvas

Švento Kryžiaus (Świętokrzyskie) kalnuose esantis Rojaus urvas neabejotinai žymiausia vieta regione. Gausus stalaktitų, stalagmitų, stalagnatų jis pavergia savo paslaptingumu ir šimtus milijonų metų besiformavusiu gamtos grožiu.

Bet ypatingą vietą reikia ir itin saugoti. Urve yra specialus mikroklimatas, kurį lankytojų srautai gali pakeisti. Jam įtaką daro šviesos, iškvepiamas oras, kūnų šiluma. Dėl to turistų skaičius pažeidžiamoje vietoje yra griežtai ribojamas. Gali nutikti taip, kad atvykę į urvą būsite tiesiog neįleistas arba reikės kelias valandas laukti. Verčiau šį urvą lankyti pavasarį ar rudenį, kai srautai būna mažesni.

„Wikimedia Commons“ nuotr. / Rojaus (Raj) urvas
„Wikimedia Commons“ nuotr. / Rojaus (Raj) urvas

Kur vykti vietoj to? Deja, nėra jokio kito apšviesto ir leidžiamo lankyti urvo netoliese. Tad jeigu norite jį pamatyti, rezervuokitės laiką iš anksto.

6. Mendzyzdrojai (Międzyzdroje)

Nors ir esantis toli nuo didelių miestų, tai vienas madingiausių ir labiausiai lankomų kurortų Baltijos jūros pakrantėje. Ne be priežasties. Čia traukia platūs smėlėti paplūdimiai, Žvaigždžių promenada, vaško skulptūrų muziejus ir grandiozinis tiltas į jūrą. Traukia tiek, kad centre nebūna kur pasistatyti automobilio, pliaže sunkiai rasi vietos rankšluosčiui, o vietos infrastruktūra tiesiog braška per siūles.

Kur vykti vietoj to? Netoliese yra Świnoujście ir Międzywodzie, kur paplūdimiai tokie pat gražūs, bet žmonių mažiau.

7. Žemutinis Kazimieras (Kazimierz Dolny)

Vaizdingiausiu Lenkijos miesteliu dažnai tituluojamas Žemutinis Kazimieras atrodo kaip ir paveiksliuko – istorinę turgaus aikštę su šuliniu apsupę senoviniai namai, ant kalno teberymo sugriautos pilies griuvėsiai, o nuo jų atsiveria kerintis vaizdas į Vyslą.

Tačiau vasaros savaitgaliais mažo mieste žavesys paskęsta turistų miniose. Automobilį teks palikti tolokai nuo centro, o aikštėje brūžintis alkūnėmis su kitais keliautojais.

Kur vykti vietoj to? Aplankykit netoliese esančius Pulavus (Pulawy), Nelenčuvą (Nałęczów) arba kitoje Vyslos pusėje, Janovece (Janowiec) esančias pilies liekanas.

8. Kasprovo viršūnė (Kasprowy Wierch)

Kasprovo viršūnė yra kaip Meka Lenkijos slidinėtojams, bet kalnas pamėgtas ir vasaromis. Dar prieš II pasaulinį karą įrengtu keltuvu galima pakilti į Tatrų kalnus ir pasigrožėti gamta. Tik iki to grožio teks atstovėti ilgą eilę, o pagaliau net ir pakilus į viršūnę gali tekti nusivilti. Taip, peizažai gražūs, bet atrodys, kad stovite judrioje pėsčiųjų gatvėje, o ne ant kalno viršūnės.

Kur vykti vietoj to? Deja, geros alternatyvos nėra. Galima rinktis Tatranska Lomnica, bet ir ten vasaros metu būna gerokos eilės. Jeigu nenorite minių žmonių, gal išvis verčiau vykti į Austrijos Alpes.

9. Sopoto tiltas

Gal nė neverta sakyti, kad Sopotas vasarą tiesiog ūžia nuo poilsiautojų. O jeigu jau būni Sopote, tai būtina juk ir pasivaikščioti žymiuoju jo tiltu, kuris tapęs miesto simboliu. Na, kaip būnant Palangoje reikia nueiti prie Palangos tilto.

Patirtis irgi gali būti panaši kaip Palangoje, tik žmonių skaičių dar padauginkite iš kelių kartų ir nesitikėkite romantiško pasivaikščiojimo. Be to, aikštė prie tilto vasaros metu tampa įvairių renginių vieta, tad žmonių srautas iš esmės čia nenutrūkstamas.

Kur vykti vietoj to? Sezono piko metu verčiau nuvykite pasivaikščioti ant Gdynės Orlovo (Gdynia Orłowo) tilto. Jis ne toks žymus ir ne toks išdailintas, bet kartu ir nepritraukiantis tiek daug žmonių. Be to, nuo jo atsiveria gražus vaizdas į patį Sopotą.

10. Solina

Solinos užtvanka yra viena didžiausių tokio tipo struktūrų Lenkijoje ir visoje Vidurio Europoje. 80 metrų aukščio užtvanka sukūrė gražų ežerą su keliomis salomis. Visa tai tapo viena gražiausių vietų Beščadų kalnuose. Ir jos pamatyti atvyksta tūkstančiai turistų kasdien. Ramų pasivaikščiojimą trikdys ir rikšos, kurios pastaraisiais metais vežioja tingesnius lankytojus.

123rf.com nuotr. / Solina
123rf.com nuotr. / Solina

Kur vykti vietoj to? Verčiau rinkitės ne pačią užtvanką, o ant ežero kranto esančius kurortus – pavyzdžiui, Poliančyką (Polańczyk), Chrewt ar Werlas. O jeigu norite pamatyti „tikruosius“ Beščadus, važiuokite į Vetliną (Wetlina) ar Žemutinius Ustšykus (Ustrzyki Górne) ir kopkite į kalną.

VIDEO: 7 keisčiausios Lenkijos vietos, kurias verta aplankyti
VIDEO: 5 geriausi Lenkijos paplūdimio miestai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius