Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po Antarktidos ledu esanti milžiniška „piramidė“ drebina internetą: kas ją sukūrė?

Sąmokslo teorijų šalininkai turi naują dėmesio objektą – „piramidę“ Antarktidoje, rašoma „Daily Mail“.
Antarktidos „piramidė“
Antarktidos „piramidė“ / „Google Maps“ nuotr.

Nors žemynas padengtas sniegu bei ledu ir jame nėra nuolatinės žmonių populiacijos, socialinių tinklų vartotojai įsitikinę, kad palydovinėse nuotraukose matyti paslaptinga trikampė struktūra.

Tačiau iš kur atsirado ši tariama „piramidė“? Tai klausimas, kuris šiuo metu glumina daugybę socialinių tinklų vartotojų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Antarktidoje pastebėta piramidė sukėlė karštas diskusijas internete
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Antarktidoje pastebėta piramidė sukėlė karštas diskusijas internete

Didžiulis piramidės formos objektas pastebėtas palydovinėse nuotraukose, padarytose virš pietinės Antarktidos Elsverto kalnų grandinės dalies.

Toje vietovėje buvo rastos kelios keistai atrodančios viršukalnės, kurių vienos kvadratinio pagrindo ilgis į abi puses siekė 2 kilometrus – tai panašu į Didžiąją Gizos piramidę Egipte.

Tačiau po to, kai praeitą savaitę vėl pasirodė „piramidžių“ nuotraukos, žmonės ėmė dalytis teorijomis, kaip galėjo atsirasti šis milžiniškas statinys.

Vienas vartotojas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Palaukite, kaip jie perkėlė piramides iš Egipto į Antarktidą?“

Kai kurie teigė, kad už šio akivaizdaus statinio slypi dirbtinė gyvybė arba legendomis apipinta slaptoji draugija „iliuminatai“, o kiti manė, kad jį sukūrė žmonės.

Vienas naudotojas rašė: „Ši struktūra priklauso civilizacijai, kuri egzistavo prieš tvaną. Maždaug prieš 10 000 metų Antarktida buvo šilta“.

Tačiau prieš pernelyg įsitraukdami į šią teoriją, žinokite, kad minėtoji „piramidė“ iš tikrųjų yra tik kalnas.

Ši mįslinga struktūra – tai ledynmečiu apledėjusių vietovių ypatybė, vadinama „piramidiniu smailiaviršūniu kalnu“.

Pagal apibrėžimą tai yra nunatakas.

„Piramidės formos statiniai yra Elsverto kalnuose, kurie yra daugiau kaip 400 km ilgio kalnų masyvas, todėl nenuostabu, kad virš ledo kyšo uolėtos viršūnės. Jos aiškiai sudarytos iš uolienų, ir tai, kad būtent ši viršūnė yra tokios formos, yra atsitiktinumas, – IFLScience sakė Vokietijos geomokslų tyrimų centro Potsdame geologas daktaras Mitchas Darcy.

– Tai nėra sudėtinga forma, todėl tai taip pat nėra ypatingas sutapimas. Pagal apibrėžimą tai yra nunatakas, kuris yra tiesiog uolos viršūnė, kyšanti virš ledyno ar ledo dangos. Šis turi piramidės formą, bet tai nereiškia, kad tai yra žmogaus statinys“.

Elsverto kalnai yra aukščiausia Antarktidos kalnų grandinė, sudaranti 350 km ilgio ir 48 km pločio kalnų grandinę, išsidėsčiusią iš šiaurės į pietus vakariniame Ronės šelfinio ledyno pakraštyje Merės Berd Žemėje.

123RF.com nuotr. / Antarktida
123RF.com nuotr. / Antarktida

Kalnai yra Čilės Antarktidos teritorinių pretenzijų vietovėje ir buvo atrasti 1935 m. Lincolno Ellsworth‘o per transantarktinį skrydį iš Dandi salos į Roso šelfinį ledyną.

Elsverto kalnuose vidutinė temperatūra yra apie 30 laipsnių šalčio, o kalnų masyve galima apsilankyti tik trumpą laiką – geriausias metas ekspedicijoms yra lapkričio–sausio mėnesiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius