Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po pasiplaukiojimo Širvintos upe – pilna baidarė šiukšlių

Vasarotojų pasiplaukiojimas Širvinta baigėsi talka: iš upės baidarininkai pririnko kalnus šiukšlių. Ne kartą baidarėmis plaukiojusi kompanija tikino, kad dar niekada tiek atliekų upėje nematė. „Gyvas velnias visko – visas žmonijos turtas. Net šaldytuvą, sofą radome“, – vardijo savaitgalį Širvintos upe plaukiojusi vilnietė.
Baidarininkai iš Širvintos upės traukė šiukšles
Baidarininkai iš Širvintos upės traukė šiukšles / 15min skaitytotojos Eglės nuotr.

Kompanija leidosi baidarėmis į neilgą, vos 15 kilometrų ilgio, žygį upe baidarėmis. Kartu plaukė ir bičiulis, ne kartą plaukiojęs baidarėmis. „Plaukdami vis matėme upėje, ypač prie šakų, palei krantą, nemažai šiukšlių. Bičiulis vis ėmė kelti jas į baidarę, šiukšles pradėjome rinkti visi. Taip pasiekę tikslą, pamatėme, kad šiukšlėmis pripildėme vieną baidarę“, – pasakojo pašnekovė.

Upėje – šaldytuvas

Tarp šiukšlių buvo matyti butelių, kosmetikos pakuočių, įvairių talpyklų, net vamzdžių, plastiko atraižų. Viskas buvo surinkta iš vandens – į krantą kompanija nelipo. Pramogautojai upėje matė ir šaldytuvo liekanas, net sofą.

15min skaitytotojos Eglės nuotr./Baidarininkai iš Širvintos upės traukė šiukšles
15min skaitytotojos Eglės nuotr./Baidarininkai iš Širvintos upės traukė šiukšles

„Pakalbėjome kompanijoje, kad kiek teko plaukioti baidarėmis – niekada nematėme tiek šiukšlių. Kaip galima taip neprižiūrėti upės? Ar neturėtų upe rūpintis ir tie, kurie užsiima baidarių verslu, kuriems tai uždarbis?“ – retoriškai klausė pašnekovė.

Širvintų rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotojas Ričardas Putrimas pirmiausiai pagyrė baidarėmis plaukiojusią kompaniją. Tačiau kartu stebėjosi, kaip upėje galėjo atsirasti tokie daiktai kaip sofa, šaldytuvas.

„Problemų tikrai yra. Ir jas padaro tie patys žmonės: meškeriotojai, kuriuos taisyklės įpareigoja aplink save susitvarkyti, taip pat baidarininkai. Viešosios vietos tvarkomos, tačiau dar turime problemų su privačiais sklypais, vedančiais iki upės. Bet kuriuo atveju, visada raginame pranešti aplinkosaugininkams apie galimus pažeidimus“, – teigė R.Putrimas.

Daugiau šiukšlių – prie miestų

Klaipėdietis Edgaras Vaškaitis, „Active Trips“ įkūrėjas, organizavęs žygius po daugelį Lietuvos upių, teigia, kad mūsų vandenys pastaraisiais metais kaip tik tampa švaresniais.

„Situacija akivaizdžiai pagerėjo po butelių užstato sistemos įvedimo. Būčiau už tai, kad užstato sistema būtų įvesta ir stipriųjų gėrimų tarai“, – aiškino pašnekovas.

15min skaitytotojos Eglės nuotr./Baidarininkai iš Širvintos upės traukė šiukšles
15min skaitytotojos Eglės nuotr./Baidarininkai iš Širvintos upės traukė šiukšles

Anot jo, šiukšlių daugiau galima pamatyti upėse, tekančiose per miestelius ar miestus.

„Kaip sakau, kuo arčiau civilizacijos, tuo daugiau šiukšlių. Tarša gali pasklisti ir jei netoliese yra stovyklavietės. Ypač jei jos rečiau prižiūrimos, valomos. O jei dar jas pamėgusios kompanijos, į gamtą vykstančios muzikos pasiklausyti, tai visko galima tikėtis“, – kalbėjo klaipėdietis.

E.Vaškaitis pasakojo, kad jau kurį laiką ir patys baidarių žygių organizatoriai, ir jų nuomotojai kelionės pradžioje pramogautojams išdalija šiukšlių maišus. Prašoma nepalikti jokių atliekų, jei įmanoma – paimti ir svetimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius