-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „uždarytų“ Naujųjų lietuviai nori atsigriebti: dabar moka ir 1000 Eur už savaitgalį Lietuvoje

Praėjusiais metais buvę uždaryti tik savo rajonuose, šiemet lietuviai graibsto pasiūlymus Naujųjų metų savaitgaliui. Negąsdina jų nei kylančios kainos, bet už tai ir pageidauja gauti daugiau – nori koncerto, vakarienės, nakvynės, o kitą dieną, kai sveikata jau išgaravus iš kūno, – ir masažo ar kitų spa procedūrų.
Žiemos šventės
Žiemos šventės / 123rf.com nuotr.

„Neatsimenu, kada aš mačiau tokį susidomėjimą, – taip apie paklausą Naujųjų metų nakčiai Lietuvos viešbučiuose sako kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius. – Ar tai būtų Naujųjų sutikimas didmiesčio viešbutyje, ar pajūryje, ar sveikatingumo kurorte, ar Lietuvos dvare.“

Geriausi variantai tiek viešbučiuose, tiek kaimo turizmo sodybose, panašu, jau išgraibstyti, tad surasti sau priimtiną variantą gali tekti pasistengti.

Naujametinių kainų – kaip ir pramogų – „žirklės“ labai plačios. R.Širvinsko teigimu, ieškantys biudžetinio varianto viešbutyje gali rasti nakvynę su šventiškais pusryčiais, bet be jokios programos ar vakarienės už 35 Eur asmeniui. „Jeigu nori, kad būtų bent jau vakarienė, mini programa, nakvynė, tai asmeniui reikėtų skirti bent jau 100 eurų už vieną naktį, – teigė kelionių ekspertas.

– O prabangiausias variantas, kokį turim, – apie 1000 Eur už kambarį dviem asmenims už dvi nakvynes, bet ten yra ir programa, ir nakvynė, ir maitinimas, ir tam tikros procedūros.“

Panaršius „Booking.com“ taip pat matyti, kad vis dar yra pasiūlymų įvairaus storio kišenei. Pavyzdžiui, naujametį savaitgalį dviem asmenims Palangoje karališkame liukso kambaryje su sauna, sūkurine vonia ir galimybe lankytis SPA centre galima įsigyti ir už 1,4 tūkst. Eur. Vilą 32-iems asmenims – ir už daugiau nei 3,6 tūkst. Eur.

Booking.com iliustr./Pasiūlymas Naujųjų metų savaitgaliui
Booking.com iliustr./Pasiūlymas Naujųjų metų savaitgaliui
Booking.com iliustr./Pasiūlymas Naujųjų metų savaitgaliui
Booking.com iliustr./Pasiūlymas Naujųjų metų savaitgaliui

Bet jeigu kriterijus tik toks, kad dvi naktis nenorima miegoti savo lovoje, galima išsisukti ir su mažiau nei 100 Eur, nors poilsio kokybė gali būti abejotina.

Pasikeitusios tendencijos nuo 2020-ųjų

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos direktorė Agnė Vaitkuvienė pasakojo, kad po „uždarytų“ praėjusių metų šiemet susidomėjimas Naujųjų metų nakvynėmis labai didelis. „Domisi ir pavieniai žmonės, ir įmonės sugrįžo – švenčia savo vakarėlius. Matome daug ir pastovių klientų, kurie grįžta į tas pačias sodybas. Žmonės, matyt, ieško pažįstamumo, saugumo. Per pandemiją įpročiai visgi nepasikeitė – visi labai nori susitikti“, – teigė pašnekovė.

Ji pastebėjo, kad visgi pastebimas pokytis – sumažėjusios kompanijos. Tarkim, anksčiau į išnuomotą sodybą įmonė sukviesdavo savo darbuotojus iš visos šalies, tai dabar verčiau renkasi mažiau svečių, pavyzdžiui, vieno regiono darbuotojus.

Nunyko ir tendencija sodybas nuomotis ilgam laikui – mėnesiui ar net daugiau. Vaikams teko grįžti į mokyklas, ribojimų tarp rajonų nebėra – tad žmonės tiesiog ir vėl keliauja savaitgaliais.

Nunyko tendencija sodybas nuomotis ilgam laikui – mėnesiui ar net daugiau.

Didžiausia paklausa pačių Naujųjų metų savaitgaliui yra sodyboms, kuriose gali apsistoti kelios šeimos su vaikais. Tokios, anot A.Vaitkuvienės, jau daugiausiai užsakytos. „Jeigu kas susizgribo paskutinę minutę – jau nelabai yra ką pasiūlyti. Tai dabar jau reikėtų mažesnių sodybų, namelių ieškoti – dar gal tokiuose galima rasti vietų“, – patarė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos direktorė.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Agnė Vaitkuvienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Agnė Vaitkuvienė

Gana populiaru ir nakvynė tose sodybose, kurios organizuoja Naujųjų metų sutikimą ir pardavinėja bilietus. Tad jeigu žmonės neturi didelės draugų kompanijos, kad su ja išsinuomotų visą sodybą, gali tiesiog įsigyti bilietus ir už juos gauti vakarienę, koncertą ir nakvynę.

Geriausi viešbučių pasiūlymai, kuriuose – žymūs atlikėjai, šventiškos vakarienės ir intriguojanti programa, R.Širvinsko teigimu, jau išpirkti. Arba už juos teks sumokėti daugiau, nes likę aukštesnės kategorijos viešbučiai. Be to, atsiranda viešbučių, kurie šventinį savaitgalį prašo apsistoti mažiausiai dviem naktims.

Kainos dar kils

Paklausos nestabdo ir išaugusios kainos. Daugiausiai sodybose tą lėmė padidėjusios elektros kainos ir tai, dėl ko skundžiasi net, pavyzdžiui, Liepkalnio slidinėjimo centras – kad trūksta norinčių dirbti žmonių. Tenka mokėti didesnes algas, o dėl to kyla ir nuomos kaina.

„Žmonės nebenori dirbti, jie nori tokio atlyginimo kaip mieste. O kaimo sodyba negali tokio pasiūlyti, dėl to jaučiame didelį darbuotojų trūkumą. Todėl tiems, kurie yra, mokama daugiau“, – teigė A.Vaitkuvienė.

Tenka mokėti didesnes algas, o dėl to kyla ir nuomos kaina.

„Skaičiuojam, kad poilsio kaimo turizmo sodyboje kaina pakilo apie 10 proc. O po Naujųjų ir dar kils, nes elektros kainos kyla“, – aiškino ji.

Dar labiau augo paketų Naujųjų metų sutikimui viešbučiuose kainos – R.Širvinskas-Makalius skaičiuoja, kad šiemet tenka mokėti 20–30 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Kita vertus, ir patys žmonės jau kelia daugiau reikalavimų, tad viešbučiai rengia aukštesnės kokybės pasiūlymus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

„Pirmoje vietoje, kuo žmonės domisi – programa. Ar tiesiog bus nakvynė su švedišku stalu ar vakariene, galbūt bus saksofonas, gal gyva muzika, o galbūt ir koks žinomas atlikėjas – tokie vakarai susilaukia daugiausiai susidomėjimo. Pavyzdžiui, 2019 m. žmonėms labai tiko ir nakvynė be programos, be koncerto – o šiemet tokie pasiūlymai yra ilgiausiai neišparduodami“, – teigė kelionių ekspertas.

Kad būtent pasiūlymai su šventiškais koncertais susilaukia gerokai daugiau susidomėjimo, nereikėtų stebėtis. Žmonės pasiilgę renginių, o po praėjusių „uždarytų“ Naujųjų metų tik savame namų ūkyje šiemet jau pageidaujama šventiškumo.

2019 m. žmonėms labai tiko ir nakvynė be programos, be koncerto – o šiemet tokie pasiūlymai yra ilgiausiai neišparduodami.

Šiemet dar ir dairomasi, kad po šventinės nakties būtų ir kur atgaivinti kūną – pageidaujama spa, masažo, baseino ar pirties.

R.Širvinskas pastebėjo, kad šiemet viešbučių pasiūlymai Naujųjų metų sutikimui startavo gana vėlai – verslas laukė, ar nebus vėl draudimų ir ribojimų, dėl ko specialių šventinių programų tiesiog neapsimokėtų planuoti. Laukė ir pačių žmonių reakcijų – ar bus susidomėjimas. Bet vos atsiradus pasiūlymams, jie pradėti graibstyti.

„Matome, kad daugelis jų jau yra išparduoti. Viešbučiai tikrai šiemet linkę investuoti – samdo žinomus atlikėjus, kuria didesnes programas, šventiškesnes vakarienes, neribotą vaišių stalą ir panašiai“, – kaip bandoma prisivilioti klientus, vardijo R.Širvinskas.

123RF.com nuotr./Naujųjų metų stalas
123RF.com nuotr./Naujųjų metų stalas

Yra ir originalesnių variantų – pavyzdžiui, vienas dvaras papildomai siūlo vynų degustaciją, kai kurie viešbučiai pasirūpina ir vaikų užimtumu, pasamdo animatorius.

Būta ir nesklandumų su „viskas įskaičiuota“ poilsiautojais

Kaimo turizmo sodybas Naujiesiems metams besirenkantys, anot pašnekovės, dažniausiai neturi kažkokių ypatingų reikalavimų – nors, pavyzdžiui, turintys vaikų pirmenybę teikia vietoms su šildomomis grindimis.

Nors vasarą būta visko. A.Vaitkuvienė pasijuokė, kad per pandemiją pasitaikė nesklandumų, kai teko artimiau susipažinti dviem iki šiol mažai bendravusioms grupėms – kaimo turizmo sodybų savininkams ir lietuviams, kurie atostogaudavo užsienio „viskas įskaičiuota“ viešbučiuose.

„Turėjome ir nerimo, – pripažino ji. – Poilsis kaimo turizmo sodyboje labai smarkiai skiriasi nuo „viskas įskaičiuota“ viešbučio, tai turėjom ir nesklandumų, ir derinimų, kol vieni kitus supratom: mes – ko klientas nori iš mūsų, o klientas – kas yra tas kaimo turizmas.

Teko artimiau susipažinti dviem iki šiol mažai bendravusioms grupėms – kaimo turizmo sodybų savininkams ir lietuviams, kurie atostogaudavo užsienio „viskas įskaičiuota“ viešbučiuose.

Žmogus gal pripratęs ilsėtis taip, kad visur pilna patarnautojų, kurie viskuo rūpinasi, siūlo. O čia juk ramus poilsis – čia kaip tik šeimininkas stengiasi nesirodyti, nes žmogus atvažiavo pabūti gamtoje.“

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos direktorės teigimu, 2021-ieji daugumai sodybų buvo tikrai neblogi. Lietuviai aktyviai keliavo po savo šalį, grįžo ir renginiai, susibūrimai. Tik sudėtingiau buvo toms sodyboms, kurios anksčiau orientavosi į užsienio turistus – tarkim, vokiečius, kurie mėgdavo daug keliauti po Mažąją Lietuvą, ieškodami ten vokiško paveldo ir noriai dalyvaudami edukacijose, ypač kulinarinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius