-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš vykstant į kalnus: profesionalai įvardijo, kaip tinkamai pasiruošti slidinėjimo sezonui

Žiemos kelionių sezonas – jau čia pat, todėl aktyvaus kalnų sporto mėgėjai jau pradeda sukti galvą, kur atostogas leis šiemet. Poilsis kalnuose – ne tik puikus būdas turiningai laiką praleisti su šeima, bet ir pasimėgauti užburiančio grožio gamta. Vis tik slidinėjimo ekspertai perspėja – jei norite išvengti nelaimingų atsitikimų ar traumų, svarbu atlikti namų darbus bei tinkamai pasiruošti.
Slidinėjimas
Slidinėjimas / 123RF.com nuotr.

Susidomėjimas kelionėmis į kalnus auga

Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė sako, kad žiemos keliones lietuviai planuoja iš anksto. Be to, ji pastebi, kad į lietuviai su vaikais vis dažniau keliauja ne tik į „viskas įskaičiuota“ kurortus, bet ir į kalnus, rašoma kelionių organizatoriaus pranešime spaudai.

„Kelionės į kalnus lietuviams toli gražu nėra naujiena. Pastebime, kad keliautojai itin vertina Austrijos kalnų slidinėjimo kurortus: keliauja ir į Zalcburgą, Tirolį, Karintiją. Šeimos su savo atžalomis dažniausiai renkasi Zalcburgo Kaprun Zell am See kurortus, kurių infrastruktūra puikiai pritaikyta mažiausiems slidininkams, čia gausu slidinėjimo mokyklų, darželių, nuožulnių, plačių trasų“, – pasakoja I.Aukštuolytė.

Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos kalnų slidinėjimo komiteto projektų vadovas, slidinėjimo treneris ir „Snow arenos“ sporto vadybininkas Artūras Bikulč patvirtina, kad nuolat auga slidinėjimo populiarumas.

123RF.com nuotr. / Slidinėjimas
123RF.com nuotr. / Slidinėjimas

„Mėgėjiškas slidinėjimas ir kelionės į kalnus tarp lietuvių visuomet buvo populiarios. Tačiau pastaruoju metu dar labiau jaučiamas augantis susidomėjimas tokiu laisvalaikiu“, – sako A.Bikulč, profesionaliu kalnų slidėjimu besidomintis jau 9 metus.

Be profesionalo pagalbos – nė žingsnio

Visgi, slidinėjimo kelionės – ne juokas, todėl joms svarbu tinkamai pasiruošti. Ne tik pasirūpinti tinkama apranga ar slidinėjimo technika, bet ir įgauti slidinėjimo pagrindų. Kaip pasakoja A.Bikulč, kiekvienas, norintis pradėti slidinėti kalnuose, visų pirma turėtų pasitreniruoti su profesionaliu instruktoriumi.

„Slidinėjimas yra pavojinga sporto šaka, todėl didžiausia klaida, kurią daro slidinėjimo naujokai – pradėti čiuožti be instruktoriaus. Tinkamų pradmenų jums neduos nei draugai, nei giminės, nei slidinėjimo mėgėjai. Tik profesionalai suteiks tinkamus slidinėjimo pagrindus, patars kaip išvengti traumų, o dirbant su jais – didesnė tikimybė, kad šis sportas patiks daug labiau nei jį išbandyti pačiam, be priežiūros“, – sako A.Bikulč.

Tinkamų pradmenų jums neduos nei draugai, nei giminės, nei slidinėjimo mėgėjai.

Pasak jo, prieš vykstant slidinėti į kalnus, ir Lietuvoje galima išeiti slidinėjimo pradžiamokslį: išmokti gerai valdyti slides, saugiai čiuožti, naudotis keltuvais, daryti posūkius, saugiai stabdyti. O įgavus šių žinių ir nuvykus į kalnus, nereikės eikvoti kelių papildomų dienų mokantis paprasčiausių dalykų.

Jeigu Lietuvoje išmokote slidinėjimo pagrindų ir atvykę į kalnus tikitės jaustis visiškai laisvai – A.Bikulč turi blogų žinių. Kalnuose būna skirtingo lygio trasos – pradedant žalia, mėlyna, ir baigiant raudona ar juoda trasa – todėl nuvykus į kalnus savaitei, tikėtis išbandyti jas visas – naivoka.

Priklauso nuo kiekvieno individualių sugebėjimų

Per kiek laiko išmokstama slidinėjimo pagrindų A.Bikulč pasakyti negali. Viskas priklauso nuo kiekvieno individualių sugebėjimų. Anot jo, visuomet geriau sekasi tiems, kurie pastoviai palaiko fizinį krūvį, sportuoja. Kuo mažesnis fizinis pasiruošimas – tuo ilgiau reikės mokytis, tuo ilgiau organizmas pratinsis prie atsiradusio krūvio.

„Daugumai ateinančių mokytis slidinėti, kelių valandų užtenka tam, kad suprastų, kaip valdyti slides pačiose paprasčiausiose trasose. O vėliau, palaipsniui keliamės į vis didesnius kalnelius ir treniruojamės toliau. Sakyčiau, kad ant slidžių jaustis užtikrintai vidutiniškai žmonėms reikia apie 10-ies, o kartais ir daugiau užsiėmimų“, – pasakoja slidinėjimo instruktorius.

123RF.com nuotr. / Slidinėjimas
123RF.com nuotr. / Slidinėjimas

Tačiau nereikėtų pamiršti ir to, kad net ir patyrę slidininkai nėra apsaugoti nuo įvairių traumų rizikos. Daugiausiai jų įvyksta tada, kai per daug pasitikima savo gebėjimais, todėl kiekvienas turėtų apskaičiuoti riziką net pačioje paprasčiausioje trasoje.

Atsarga gėdos nedaro

I.Aukštuolytė pabrėžia, kad vykstant į kalnus, labai svarbu imtis papildomų atsargumo priemonių.

„Siekiant išvengti galimų didelių gydymo išlaidų, itin svarbu pasirūpinti papildomu medicininių išlaidų draudimu. Taip bus galima jaustis ramiau ir drąsiau laukti slidinėjimo atostogų“, – kalba kelionių organizatoriaus atstovė.

Ji taip pat rekomenduoja atidžiai susipažinti su pasirinktos draudimo kompanijos nustatytomis sąlygomis dėl medicininių ar kelionės sutrikimo išlaidų COVID-19 atveju. Juk virusas dar niekur nedingo, tad vykstant į keliones, derėtų pagalvoti ir apie tai.

Pasitaiko ir atvejų, kai slidininkas sužeidžia ne save, tačiau kitą slidinėjantį asmenį, todėl verta pasirūpinti ir papildomu civilinės atsakomybės draudimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius