-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Punios šilo didybę bus galima pajusti naujai įrengtoje trasoje: čia atsivers ypatingi vaizdai

Daugelis esą girdėję apie Punios šilą ir jo gamtines vertybes. Punios šilo didžiąją dalį sudaro rezervatas, kur lankytis negalima. Tačiau pietinėje dalyje, kur yra siauras Punios šilo kraštovaizdžio draustinio ruoželis, lankytojai vėliau galės pražygiuoti naujai įrenginėjama trasa bei pajusti Punios šilo didybę, pasigrožėti Ąžuolų alėja, aplankyti Dainavos partizanų žeminę, rašo Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT).
Punios šilas
Punios šilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rugpjūčio mėnesį pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vykdomą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“ Punios šilo kraštovaizdžio draustinyje pradedami pažintinės trasos įrengimo darbai. Juos planuojama baigti iki šių metų pabaigos.

Projekto tikslas – sudaryti lankytojams palankias sąlygas susipažinti su Nemuno kilpų regioninio parko vertybėmis: Punios šilu, Panemuninkų skardžiu, piliakalniais, skroblynais, medžiais senoliais. Nuo kitos Nemuno pusės bus galima pamatyti garsųjį Punios piliakalnį.
Numatomas originalių informacinių stendų bei rodyklių, dekoratyvių stulpų bei suoliukų įrengimas, 4 m ilgio lieptelių raguvose ir dvejų 45 ir 55 m ilgio terasinių laiptų įrengimas.

VSTT nuotr. / Punios šilas
VSTT nuotr. / Punios šilas

Maršrutas prasidės ties Nemuno gatve, kur šiuo metu stovi medinių skulptūrų kompozicija. Kai kurios medinės skulptūros iškeliamos į kitą vietą prie girininkijos. Projekte numatomas pasenusių skulptūrų išmontavimas.

Trasoje yra dvi raguvos – didžioji ir mažoji. Šlaitai gana statūs, todėl bus statomos kopimo atramos. Abiejose raguvose numatoma įrengti lieptus.

Praėjus raguvas pamatysime Panemuninkų piliakalnį, šalia kurio driekiasi išskirtinio reljefo ir aukščio Panemuninkų skardis. Čia bus statomi informaciniai stendai iš rūdinto plieno lakštų. Trasoje esami medžiai ir želdiniai bus nekertami. Nebent, esant būtinybei, bus atliekami krūmokšnių ir nevertingų želdynų genėjimo darbai.

Miške ties stačiu nusileidimu prie Nemuno numatomi įrengti patogūs terasiniai laiptai. Ąžuolyno take esamos lentelės prie ąžuolų apie kunigaikščius bus keičiamos į stilizuoto karžygio siluetus su LDK kunigaikščių vardais ir valdymo metais. Lankytojai galės ne tik pražygiuoti įdomiu maršrutu, bet ir susipažinti su Punios šilo kraštovaizdžio draustinio vertybėmis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr. / Punios šilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr. / Punios šilas

Kitoje Punios šilo dalyje – gamtiniame rezervate nuo 1969 metų nevykdoma jokia žmogaus veikla. Punios šilo gamtinis rezervatas primena sengirę, nes yra netankus, su pavieniais stambiais senais medžiais ir dideliu kiekiu negyvos medienos.

Punios šilas gamtiniu požiūriu (dėl savo medynų amžiaus, struktūros, saugomų rūšių ir buveinių gausos) yra vienas vertingiausių miškų Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius