Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rūta Tailande viešėjo 99 dienas ir vėl ten grįžta: „Atradome kažką magiško“

Vienas iš pirmųjų dalykų, kurį pasitikrinu prieš vykdama į savarankiškas keliones ir ieškodama informacijos internete, yra tai – kuriuo metu laiku geriausia vykti į šalį.
Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande
Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande / Asmeninio archyvo nuotr.

2022 m. balandžio mėnuo. Susitinkame su broliu Indijoje kopti į kalnus. Tuo metu Azijoje leidau trečiąjį mėnesį. Nors jau po Indijos buvo galima drąsiai skristi namo, pasiekti ilgiausią atostogų rekordą, tačiau brolis tylomis mėtė užuominas: „O gal prieš grįžtant į Lietuvą dar užsukime į Tailandą?“

Užsukimas virto 99 dienų vasarojimu Tailande.

Patikrinę COVID-19 reikalavimus ir gavę žalią šviesą įskristi į šalį, ilgai nesvarstydami nusipirkome bilietus iš Indijos į Tailandą. Ir taip netikėtai užsukimas virto 99 dienų vasarojimu Tailande.

Kada geriausia vykti į Tailandą?

Tailandą žmonės dažniausiai renkasi vėsiuoju sezonu – nuo lapkričio iki vasario mėnesio, tačiau keliauti ir apsistoti Tailande galima ir vasaros metu. Tiesiog reikia pasidomėti regioniniais skirtumais, kurioje šalies pusėje yra labiau tikėtinos liūtys. Vasaros metu aplankytomis vietomis ir įspūdžiais Tailande dalinausi savo asmeninėje instagramo paskyroje @rutos.life.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande

Liūčių sezonas Tailande – mitas ar realybė?

Nežinau, ar mus lydėjo sėkmė, ar pasitarę su vietiniais pasirinkome geografiškai palankią šalies pusę, tačiau lietus mums nei kiek nesutrukdė keliauti motoroleriu ir patirti tikrą tailandietišką gyvenimą. Iš tiesų, kiek atsimenu per visas 99 dienas, Tailande buvo tik kelios dienos, kai lietus nenustojo lyti visą dieną.

Pirmi įspūdžiai Tailande

Tik atvykę į Tailandą, po bemiegės nakties, mes įsivėlėme į turistinę avantiūrą.

Susipažinome su vietiniu istorijos mokytoju, kuris mums į rankas padavė lapelį. Jame buvo ranka surašytos lankytinos vietos. Sušvilpė jis gatvėje, įsodino mus į tuk-tuk‘ą (vietinį taksi) bei palinkėdamas geros dienos dingo užnugaryje.

Taip per pirmą dieną pamatėme didžiąsias Bankoko pagodas, Budos skulptūras ir vietiniame turizmo centre susidėliojame dviejų savaičių kelionės planą.

Kur pavasarį ar vasarą, norint išvengti lietaus, vykti Tailande?

Kadangi tuk-tuk’as, pavežiojęs mus po lankytinas Bankoko vietas, sustojo turizmo centre, mes pasikonsultavome su jame dirbančiais darbuotojais. Žinojome, kad atvykome į Tailandą ne sezono metu ir norėjome išsiaiškinti, ar Tailande yra vietų, kur mažiau tikėtinos savaičių savaitėmis trunkančios liūtys?

Vienas vizitas ir sudėliotas dviejų savaičių planas

Kad ir kaip keistai tai gali pasirodyti, bet savarankiškas keliavimas irgi yra darbas. Po trijų mėnesių keliavimo po Aziją, nuolatinio nakvynių ir įdomių vietų paieškų buvau, lengvai tariant, nusikalusi.

Nors akys ir klamsėjo nuo bemiegės nakties ir puikiai supratome, kad istorijos mokytojas greičiausiai nebuvo tiesiog istorijos mokytojas. O buvo vienas iš tų, kuris gatvėse gaudo pasimetusius keliauninkus ir netikėtai jiems pasiūlo turizmo paslaugas. Tačiau mes tam pernelyg ir nesipriešinome, įsivertinę, kiek laiko ir pastangų kainuoja visą kelionės maršrutą susidėlioti patiems.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande

Pasitikėjome centre dirbančiais žmonėmis. Jie informavo, kad lietaus sezonu geriau rinktis salas, esančias Tailando rytuose. Praleidę dar kelias dienas Tailando sostinėje Bankoke, išvykome į pietryčius. Mūsų dviejų savaičių kelionė atrodė taip:

  1. Iškeliavome naktiniu traukiniu iš Bankoko iki Surat Tanio regioną. Tuomet keltu persikėlėme į Tau (Ko Tao), Pangano (Koh Phangan) ir Samujaus (Koh Samui) salas.
  2. Pirmoji aplankyta sala – Tau (Ko Tao). Ten praleidome savaitę. Užsirašėme į nardymo kursus. Juk artėjančio gimtadienio proga norisi išbandyti kažką naujo ir nepatirto. Niekad negalvojau, kad buvimas po vandeniu gali būti toks bauginantis. Atrodo, kad prieš tai net nenutuokiau apie tokį savo vidinį dialogą ir nebuvau jautųsi tokių baimių ir emocijų. Vandenį aš mėgstu, o ir į ekstremalias patirtis leidžiuosi su džiaugsmu. Kas galėjo pagalvoti, kad viduje vis tik turiu tokių baimių. Nepaisant iškilusių iššūkių, gavau nardymo sertifikatą. Perlipau per savo baimes ir tai tapo savotiška gimtadienio dovana sau.
  3. Po savaitės persikėlėme į Pangano (Koh Phangan) salą, kuri garsėja Fool Moon (pilnaties) vakarėliu. Iš tiesų, visai nebuvau nusiteikusi vakarėliams ir tik dėl jo plaukti į salą net nenorėjau, bet planas yra planas. Saloje praleidome keturias dienas, sudalyvavome vakarėlyje ir stebuklingai atradome visiškai kitą salos pusę, kuri yra kur kas daugiau, nei vakarėliai.
  4. Iš ten vykstame į Samujaus (Koh Samui) salą. Išsinuomojome motorolerį ir keturias dienas keliauvome po salą, kuri, lyginant su Tau ir Pangano salomis, labiau primena miestą, nei laukinį salų gyvenimą.
Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande

Po aktyvaus keliavimo nusprendėme grįžti į Pangano salą

Grįžome į Pangano salą, į kurią dėl pilnaties vakarėlio plūsta daugybė žmonių, bet mes joje atradome kažką magiško. Susipažinome ne tik su vietiniais, bet ir su saloje jau ne vienerius metus gyvenančiais užsieniečiais.

Man Tailandas yra kelionė į save

Pangano saloje pasitikome vasarą ir joje praleidome pirmąją jos dalį. Prasidėjo ilga, gili, įdomi, kitokia kelionė. Kelionė į save. Tuo metu tęsėsi mano kažkada svajota ir išpildyta svajonė – ilga, nepertraukiama kelionė į save ir po pasaulį.

Daug laiko leidžiu skaitydama, mokydamasi, klausdama savęs nepatogių klausimų. Būnant dabartyje ir ieškodama atsakymų į man svarbius klausimus. Nemeluojant ir neteisinant savęs. Aktyviai praktikuoju jogą, maudausi ledo voniose, atlieku kvėpavimo praktikas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande

Po pusantro mėnesio, praleisto Pangano saloje, kuri iš tiesų turi kažkokią magiją, nusprendėme pakeisti vietą ir skristi į šalies šiaurinę dalį, kur ir toliau tęsėsi mokymasis ir įvairios rytietiškos praktikos.

Gyvenome visiškos gamtos apsuptyje, mus supo ryžių laukai ir neregėto grožio, pilni gyvybės kalnai.

Kelionės motoroleriu

Vasarodami Tailande, dažnai keliaudavome motoroleriais, o vienas iš įsimintiniausių maršrutu buvo vadinamas Mae Hong Son Loop.

Ar verta keliauti į Tailandą?

Nusprendus keliauti į Tailandą, neturėjau didelių lūkesčių. Maniau, kad tai yra ganėtinai išturistintas kraštas, į kurį iš Vakarų plūsta egzotikos trokštantys žmonės. Tačiau man laikas praleistas Tailande ir visos išgyventos patirtys jame atvėrė visai kitokį matymą. Tai – šalis, kur vis dar yra džiunglių, laukinio gyvenimo ir turizmo nepaliestų vietų. Tailandas yra šypsenų šalis.

Tai – šalis, kur vis dar yra džiunglių, laukinio gyvenimo ir turizmo nepaliestų vietų.

Tailandas – vieta, kur sugrįžčiau

Nors Tailande praleidome 99 dienas, išvykdama iš jo, žinojau, kad ten dar sugrįšiu. Tik negalvojau, kad taip greitai.

Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Rūtos Rudokaitės kelionė Tailande

Po ilgosios, išsvajotosios, beveik metus trukusios kelionės, 2022 m. gruodį grįžau namo. Žiemojau Lietuvoje, bet po 3 mėnesių žiemos nusprendžiau grįžti į Tailandą. Šįkart – ne ilgam.

Nuo kovo 9 d. savo instagramo paskyroje (@rutos.life) ir toliau dalinsiuosi įspūdžiais ir nuotykiais Azijoje, Tailande.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius