-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sagvaro nacionalinis parkas – milžiniško kaktuso tėvynė

Nors sagvaro kaktusai auga tik nedideliame Sonoros dykumos regione, šis milžiniškas dygliuotas augalas tapo kultiniu Amerikos Vakarų simboliu.
Sagvaro nacionalinis parkas
Sagvaro nacionalinis parkas / Vida Press nuotr.

Pietų Arizonoje galima aptikti beveik visus Jungtinėse Amerikos Valstijose augančius sagvaro kaktusus. Sagvaro nacionalinis parkas, esantis visai netoli šurmuliuojančio Tusono, skirtas mylimiausių Vakarų kaktusų grožiui ir didybei, rašoma „Unusaul places“.

Čia lankytojai gali valandų valandas vaikščioti tarp sagvaro kaktusų, kurie yra tokie dideli, kad atrodo, jog buvo pagaminti kino filmams.

Sagvaro nacionaliniame parke rekomenduojama apsilankyti nuo balandžio vidurio iki birželio pabaigos, nes tuo metu galima išvysti šių didingų kaktusų žydėjimą.

123RF.com nuotr. / Sagvaro kaktusas Sagvaro nacionaliniame parke
123RF.com nuotr. / Sagvaro kaktusas Sagvaro nacionaliniame parke

Pavasarį sagvaro kaktusai žydi baltais žiedais. Vasaros metu balti žiedai virsta raudonais vaisiais, kurie skyla ir tampa paukščių, šikšnosparnių bei drugelių maistu. Daugelis žmonių labai mėgsta pikantiško skonio sagvaro kaktuso vaisius ir sėklas. Iš sagvaro vaisių galima gaminti uogienes, pyragus ar net alkoholinius gėrimus.

Sagvaro nacionaliniame parke yra ne tik kultinių kaktusų laukai, bet ir keletas pėsčiųjų takų, kuriais galima apžvelgti išties įspūdingus dykumos peizažus.

Vida Press nuotr. / Sagvaro nacionalinis parkas
Vida Press nuotr. / Sagvaro nacionalinis parkas

Nuo „Sendero-Esperanza“ trasos atsiveria platus vaizdas į dykumos viršūnes ir slėnius, o iš Garvudo tako lankytojai gali nužvelgti Garvudo užtvanką.

Visiems, kurie nori pajausti tikrus Laukinius Vakarus, reikėtų aplankyti raudonąsias uolas, apleistus kalnakasių miestelius ir, žinoma, Sagvaro nacionalinį parką.

Vida Press nuotr. / Sagvaro kaktusai Sonoros dykumoje
Vida Press nuotr. / Sagvaro kaktusai Sonoros dykumoje

Neįmanoma įvertinti tikrojo augalų ir gyvūnų, gyvenančių viename sausiausių Šiaurės Amerikos regionų, atkaklumo... Juk vien minėtieji kaktusai gali išaugti keliolika metrų ir sulaukti kelių šimtų metų amžiaus.

Vida Press nuotr. / Sagvaro nacionalinis parkas
Vida Press nuotr. / Sagvaro nacionalinis parkas

Sagvaro kaktusas yra Amerikos Vakarų simbolis, nes jis ir toliau klesti negailestingoje aplinkoje, kurioje daugybė gyvybės formų pasidavė gamtos stichijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius