Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksas kosmose: kas grėstų tuo užsiimantiems turistams? Mokslininkas įspėja net patį E.Muską

Mokslinės fantastikos filmuose, tokiuose kaip „Pakeleiviai“ ir „Prometėjas“, seksas kosmose vaizduojamas taip pat paprastai, kaip ir Žemėje, rašoma „Daily Mail“. Tačiau kas nutiktų realiame gyvenime, jei pora susilauktų kūdikio mažos gravitacijos sąlygomis?
Filmo „Pakeleiviai“ (angl. „Passengers) akimirka
Filmo „Pakeleiviai“ (angl. „Passengers) akimirka / „Capital Pictures“ / „Scanpix“ nuotr.

Pasak Kranfildo universiteto astrobiologijos profesoriaus Davido Culleno, yra „neatsakytų biologinių ir teisinių klausimų“, susijusių su seksu kosmose, kuriuos reikia „skubiai spręsti“.

Jis įspėja, kad dėl radiacijos poveikio embrionui gali atsirasti kenksmingas radiacijos poveikis, dėl kurio gali tekti bylinėtis su skrydį organizavusia organizacija.

Todėl kosmoso turistams, pavyzdžiui, jaunavedžiams, gali tekti pasirašyti teisinius dokumentus, draudžiančius lytinius santykius skrydžio metu tuo atveju, jei jie pastotų.

Profesorius D.Cullenas yra pagrindinis naujos ataskaitos autorius, kurioje keliamas klausimas, ar Elono Musko „SpaceX“ ir Jeffo Bezoso „Blue Origin“ vadovaujamame besikuriančiame kosmoso turizmo sektoriuje rimtai žiūrima į seksą kosmose.

„Nerealu manyti, kad visi kosminio turizmo dalyviai susilaikys nuo lytinių santykių, kai bus veikiami mikrogravitacijos ir padidėjusio jonizuojančiosios spinduliuotės lygio kosminio skrydžio metu, – teigiama ataskaitoje.

– Dėl to kyla nekontroliuojamo žmogaus pastojimo kosmose galimybė, o tai kelia didelį pavojų besiformuojančiam kosminio turizmo sektoriui.

NASA ilgą laiką vengė atsakyti į klausimą apie astronautų lytinius santykius.

Mūsų žinios apie šios kosminės aplinkos poveikį ankstyviesiems žmogaus reprodukcijos etapams ir ilgalaikes pasekmes žmogaus palikuonims dar tik pradedamos kaupti.

NASA ilgą laiką vengė atsakyti į klausimą apie astronautų lytinius santykius ir anksčiau kategoriškai tvirtino, kad „nė vienas žmogus niekada neturėjo lytinių santykių kosmose“.

Tačiau per ateinančius 10 metų sparčiai augs vadinamojo kosminio turizmo mastai – kasdieniai žmonės mokės tūkstančius už keliones į orbitą pramoginiais tikslais.

Profesorius D.Cullenas ir jo kolegos teigia, kad tikėtini kosmoso turistų motyvai ir elgsena skirsis nuo profesionalių astronautų motyvacijos ir elgsenos.“

Vida Press nuotr. / Kosmoso turizmas tampa vis populiaresnis
Vida Press nuotr. / Kosmoso turizmas tampa vis populiaresnis

Kitaip tariant, nors astronautai yra išmokyti ilgai būnant kosmose slopinti bet kokius seksualinius potraukius, visuomenė gali būti ne tokia santūri.

Trys didžiosios privačios kosmoso bendrovės – „SpaceX“, „Blue Origin“ ir „Virgin Galactic“ – per pastaruosius kelerius metus civilius skraidino į kosmosą ir atgal. Vėliau šiais metais aštuoni civiliai ir japonų milijardierius „SpaceX“ erdvėlaiviu apie septynias dienas skries aplink Mėnulį, vykdydami misiją „DearMoon“.

Kitos mažesnės įmonės, pavyzdžiui, Madride įsikūrusi „Halo Space“ ir Floridoje įsikūrusi „Space Perspective“, kuria prabangias kapsules, kuriomis klientai galės trumpam pakilti į kosmosą.

Kapsulės, gabenamos milžiniškais kosminiais balionais, į stratosferą, apie 30 km aukštyje virš Žemės, pakeltų mažiau nei 10 svečių, kurių kelionė truktų apie 6 valandas.

Nerealu manyti, jog visi būsimieji kosmoso turistai susilaikys nuo seksualinės veiklos.

Be tualetų, kapsulėse nebus jokių atskirų privačių erdvių, į kurias poros galėtų nusigauti. Tačiau kosminių kelionių projektai tampa vis prabangesni, o pavojai, susiję su pastojimu kosmose, tampa labai realūs.

Profesorius D.Cullenas ir jo kolegos teigia, kad nerealu manyti, jog visi būsimieji kosmoso turistai susilaikys nuo seksualinės veiklos, kuri, nesiėmus atsargumo priemonių, kels rimtų pavojų.

„To pasekmė yra ta, kad ankstyvieji žmogaus reprodukcijos etapai, t. y. gametogenezė, apvaisinimas ir zigotos susidarymas, blastocistos vystymasis ir implantacija, gali įvykti labai netolimoje ateityje kosminių skrydžių metu ir veikiant kosminei aplinkai“.

Profesorius D.Cullenas „MailOnline“ sakė, kad ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama ne lytiniams santykiams, o galimiems pavojams, susijusiems su žmogaus pastojimu ir su tuo susijusiomis ankstyvosiomis reprodukcijos stadijomis.

123RF.com nuotr. / Žemė iš kosmoso
123RF.com nuotr. / Žemė iš kosmoso

Jis teigė, kad vienas iš galimų švelninimo būdų, kaip sumažinti žmogaus pastojimo tikimybę kosminio skrydžio metu, jei įvyktų lytinis santykiavimas, yra naudoti esamus kontracepcijos metodus.

Tuomet kyla dar viena rizika arba klausimas, nes daugumos kontracepcijos metodų veiksmingumas kosminėje aplinkoje nėra patvirtintas.

Viena iš ataskaitos rekomendacijų – toliau svarstyti poreikį išsiaiškinti kontracepcijos metodų veiksmingumą kosmoso aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius