Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Škotiją garsinanti grafičiais išpiešta pilis bus nuvalyta, bet neliks pilka ir niūri

Kelburno pilis Škotijoje nėra didžiausia, tačiau tikrai pati ryškiausia šalyje. 35 km į vakarus nuo Glazgo nutolusi pilis neprimena įprastų XIII amžiaus statinių, kurių išorė yra pilka arba ruda. Ryškiaspalviais piešiniais išmargintas Kelburno pilies fasadas ją paverčia netikėtu, bet maloniu atradimu.
Škotijos peizaže ši pilis yra tikrai ryškiausia
Škotijos peizaže ši pilis yra tikrai ryškiausia

Tačiau norintieji išvysti įspūdingus grafičius, puošiančius pilį, turėtų suskubti – kitą vasarą jie bus nuvalyti, nes kenkia pilies fasadui.

Pilį išpiešę grafitininkai turi lietuviško kraujo

Kas sugalvojo istorinę pilį išmarginti grafičiais? Tokį sprendimą priėmė pilies savininkas, Glazgo grafas Patrikas Boyle'as. 2007-aisiais sumanęs pašalinti pirmąjį tinklo sluoksnį, pastato šeimininkas pasidavė vaikų įkalbinėjimams ir nusprendė ne paprastai nudažyti fasadą, bet išpiešti jį grafičiais. Tai padaryti jis patikėjo keturiems gatvės meno atstovams iš Brazilijos, kurie išpaišė pilies bokštelį ir sienas brazilišku stiliumi – ryškiai ir įspūdingai.

Du iš keturių grafininkų – pasaulyje garsūs menininkai dvyniai  Gustavo ir Otavio Pandolfo yra žinomi kaip „Os Gemeos“ (braz. dvyniai). Kelburno pilies piešiniams jie panaudojo virš 1500 skardinių dažų. Jų kūriniuose pavaizduoti žaismingi siurrealistiniai, vaizduotės ir karikatūrizuotos realybės vaizdiniai. Visame pasaulyje žinomi menininkai savo kūrybos žymę yra palikę ir Lietuvoje – 2007 metais savitu stiliumi jie išpiešė Kauno paveikslų galerijos sieną. Į Lietuvą tuomet atvykę brazilai džiaugėsi galėję aplankyti savo senelio gimtinę – Vilkaviškį. Grafitininkų mama – Margarida Leda Kančiukaitis-Pandolfo užaugo jau Pietų Amerikoje.

Bienale.lt nuotr./Kauno paveikslų galerijos fasadas išpieštas brazilų grafičiais.
Bienale.lt nuotr./Kauno paveikslų galerijos fasadas išpieštas brazilų grafičiais.

Grafičius pakeis kitomis meno instaliacijomis

Iš pradžių planuota, kad Škotijos pilį papuošęs grafitis po trejų metų, t.y. 2010-aisiais, bus pašalintas. Tačiau taip papuošta pilis atkreipė viso pasaulio keliautojų dėmesį, todėl grafas kreipėsi į valstybines institucijas, atsakingas už istorinio Škotijos paveldo išsaugojimą, ir pateikė prašymą, kad grafičiai galėtų ant pastato likti visam laikui.

Prašymas buvo patenkintas, tačiau prieš porą metų atliktas tyrimas parodė, kad piešinys kenkia autentiškoms pilies sienoms, todėl savininkui liepta nedelsiant pašalinti grafitį. Planuojama, kad dabartinis piešinys bus nuvalytas 2015 metų vasarą. Tad visi norintieji išvysti ryškiąją pilį turėtų suskubti ir ją aplankyti per artimiausią pusmetį.  

Vis dėlto pilies fasadas neliks pilnas ir niūrus. Paskatinti ankstesnio projekto sėkmės, savininkai nusprendė paskelbti konkursą, kuriame kvies dalyvauti dizainerius ir architektus, galinčius pasiūlyti idėjas, kaip saugiai, nepakenkiant fasadui, atnaujinti istorinį pastatą.

Pilies šeimininko sūnus Davidas Boyle'as sakė, kad tai galėtų būti bet kas – garso ir vaizdo instaliacija, apšvietimas. 

Nuo balandžio atvykusieji į pilį galės apžiūrėti ne tik jos išorę – lankytojams bus leidžiama užsukti į vidų ir apžiūrėti pilies interjerą, kuris buvo visiškai atnaujintas. Ekskursijos Kelburno pilyje bus rengiamos birželį, liepą ir rugpjūtį. O aplink esantys pažintiniai takai, vedantys po gyvūnų pilną miškingą vietovę, turistams atviri visus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius